VIDEO Unikátny príbeh pobláznil zámorie, napriek predsudkom hrá NHL

Životná cesta tohto talentovaného mladíka nebola vôbec jednoduchá. A to stojí ešte len na jej začiatku. Akonáhle v dnešnom svete niečo nie je štandardné, ľudia to odsudzujú. Stále iba 19-ročný Jaret Anderson-Dolan má za sebou unikátny príbeh. Vychovávali ho dve matky.

Jaret Anderson-Dolan, alebo aj JAD, ako ho prezývajú, má nepochybne obrovský hokejový talent. K hokeju sa dostal ako štvorročný a okamžite si ho zamiloval. V studenom Calgary hrá hokej takmer každé dieťa. Po ľade sa preháňal aj na klzisku, ktoré mu vytvorila mama na záhrade: „Bol by tam nonstop, ak by mohol. Začal veľmi mladý a hneď sa chcel pridať k nejakému tímu.“

Hokej bol v tejto rodine cítiť na každom kroku. Obe Jaretove matky, Fran a Nancy, ho aktívne hrávali a snažil sa o to aj jeho starší brat Dorian. Ten však nezaznamenal tak úspešnú kariéru. Kľúčom bolo vytrvanie, chuť učiť sa a talent. Jaret netrávil čas hraním počítačových hier. Radšej išiel von a hral hokej. Keď ho nehral, tak ho sledoval v televízii. Keď si ho deti doberali kvôli jeho matkám, motivovalo ho to k lepším výkonom. Chcel byť lepší ako ostatní, aby sa mu viac nemohli posmievať. Všetko zlé, čo ho obklopovalo, premenil na vlastnú silu, ktorá ho poháňala vpred.

Cesta k seniorskému hokeju

Keď si ho vybral tím Spokane Chief, bol ešte mladý tínedžer, ktorý mal vodičák iba pár týždňov. Napriek tomu nasadol do auta a sám, bez rodiny, sa vydal na cestu do Spokane. Sezóna 2016/17 bola prelomová. Jaret v nej nazbieral 76 bodov v 72 zápasoch a na hrudi nosil „Áčko“ náhradného kapitána. V ďalšom ročníku získal dokonca 91 bodov. Neskutočný progres a talent si všimli aj skauti. Nejeden z nich mu predvídal sľubnú budúcnosť.

Na drafte NHL 2017 mal patriť k širšej špičke a predpoklady sa naplnili. Organizácia Los Angeles Kings po ňom siahla v druhom kole z celkového 41. miesta. „Obe plakali. Samozrejme sú na mňa hrdé. Obetovali mnoho, aby som sa mohol dostať takto ďaleko,“ povedal tesne po drafte. O rok na to sa sen plní. JAD si vybojoval miesto v prvom tíme Kings. Stal sa desiatym najmladším hráčom organizácie, ktorý si obliekol dres v ostrej sezóne. V aktuálnom ročníku za „kráľov“ odohral päť zápasov. Pripísal si dokonca aj prvý bod za asistenciu po skutočne peknej prihrávke. Klub ho následne poslal znovu do svojho starého klubu, kde už ale oblieka dres s kapitánskym „Céčkom“.