VIDEO Top momenty z NHL, zvierací maskoti pri bitkách aj žartíkoch

Nenechaj sa oklamať falošnými zľavami počas Black Friday. Zapoj sa do našej súťaže na facebooku a vyhraj s Pet Friday!

Zvieratá sa stali veľmi obľúbeným motívom pre vytváranie maskotov v NHL. V 26 arénach klubov NHL bavia divákov na tribúnach zvierací maskoti. Pripravili sme si krátky prehľad, ktoré „zvery“ hrajú v zámorskej profilige prím.

Harvey the Hound

Nedá sa začať nijak inak ako vôbec prvým maskotom v histórii najlepšej hokejovej ligy sveta. Harvey the Hound je 198 centimetrov vysoký pes husky skrížený s aljašským malamutom a divákov v Alberte baví od roku 1983. V roku 2004 získal ocenenie pre najlepšieho maskota ligy.
Veľkou „psou“ konkurenciou Harveymu je Bernie the St. Bernard z Colorada, ktorý zabáva fanúšikov Avalanche od roku 2009.

Medvede

Veľmi obľúbeným motívom maskotov je medveď. V arénach National Hockey League ho nájdeme hneď v štyroch kluboch – klasického medveďa možno nájsť v Bostone Bruins pod menom Blades the Bruin. V Toronte Maple Leafs (Carlton the Bear) a St. Louis Blues (Louie) sú maskotmi polárne medvede. V Minnesote Wild zabáva divákov Nordy, ktorý je po vzore „divochov“ veľmi špeciálnym druhom medveďa skríženého s pumou a líškou.

Prečítajte si tiež: VIDEO Blázniví fanúšikovia NHL, raz je na ľade chobotnica, potom zase žralok

Mačkovité šelmy

Kluby NHL sú vždy hladné po úspechu a najavo to dávajú aj svojimi maskotmi. Kráľa zvierat, leva, si vybrali pochopiteľne predstavitelia Los Angeles Kings. Bailey je pomenovaný po bývalom hokejistom a niekdajšom šéfovi profesionálneho skautingu klubu Garnetovi Baileym, ktorý zomrel počas teroristického útoku 11. septembra 2001. V roku 2015 prevzal miesto po leopardovi Kingstonovi, ktorý sa stal oficiálnym maskotom farmy Kings z Ontaria Reign.

Medzi veľmi obľúbených maskotov patrí aj Spartacat z Ottawy Senators, ktorý je známy svojimi akrobatickými kúskami a taktiež jeho odvekou rivalitou s polárnym medveďom z Toronta Carltonom.

Osobitnou kategóriou sú iné mačkovité šelmy. Od vzniku Nashvillu Predators v roku 1998 sprevádza klub vyhynutý druh pradávneho šabľozubého tigra s názvom Gnash. Ďalším šabľozubým tigrom v NHL je Sabretooth z Buffala Sabres, ktorý je medzi fanúšikmi veľmi populárny.

Veľkú symboliku na dresoch prinášajú Howler the Coyote z Arizony Coyotes a Hunter z Edmontonu Oilers. Kojot Howler nosí dres s číslom 96, čo symbolizuje rok 1996, keď sa Winnipeg Jets presunul do Arizony pod názvom Phoenix Coyotes. Kanadský rys Hunter si číslom 76 na drese pripomína založenie klubu.

Veľmi špecifických maskotov má Florida Panthers. Tá okrem pantera s názvom Stanley C. Panther, ktorý bol vzhľadom k názvu klubu azda „povinnou jazdou“ má aj druhého maskota – potkan s názvom Viktor E. Rat. Druhý menovaný vznikol v roku 2014 ako spomienka na úspešnú sezónu Floridy z roku 1996, v ktorom sa klub prebojoval až do finále Stanley Cupu.

Čo majú panteri spoločné s potkanmi? Vzťahuje sa to na úvod sezóny 1996, keď útočník Scott Mellanby pred zápasom hokejkou v šatni zabil potkana a následne ňou v zápase strelil dva góly. Nový pojem „rat trick“ zaviedol brankár John Vanbiesbrouck.

Mohlo by vás zaujímať: VIDEO Čo sa stane, keď obujete psa do korčúľ a postavíte ho na ľad?

Lietajúce zvieratá

Do NHL sa dostali aj zvieratá, ktorých prirodzeným pohybom je lietanie. Od vzniku organizácie Columbus Blue Jackets v roku 2000 je súčasťou domácich stretnutí sršen Stinger. Halu vo Washingtone Capitals zabáva orol Slapshot a Chicago Blackhawks reprezentuje jastrab Tommy Hawk. Ten sa v decembri 2018 chtiac-nechtiac preslávil hádkou s fanúšikom, ktorá vyústila do zaujímavého fyzického konfliktu. Trochu iný druh vtáka reprezentuje organizáciu Pittsburghu Penguins – tučniak Iceburgh alias King Penguins. Tučniak si zahral aj vo filme Sudden Death z roku 1995, ktorého podobizeň na sebe nosila herečka Faith Minton.

Morské živočíchy

V NHL majú solídne zastúpenie aj morské živočíchy. Veľmi obľúbeným zvieraťom v Detroite je chobotnica, ktorú fanúšikovia počas play-off pravidelne hádzali na ľad. Nie je preto prekvapením, že maskotom „červených krídel“ sa stala chobotnica s názvom AI the Octopus. Žralok S. J. Sharkie v San Jose Sharks a kosatka Fin the Whale z Vancouveru Canucks sú vyústením názvu, resp. loga jednotlivých klubov.

Medzi ďalších zvieracích maskotov v NHL sa radí had Chance z Vegas Golden Knights, los Mick E. Moose z Winnipegu Jets či prasa Stormy z Caroliny Hurricanes. Americký štát Karolína je totiž vďačným domovom chovateľov ošípaných. Zoznam zakončujeme svetluškou s názvom Thunderbug. Maskot Tampy Bay Lightning sa podobne ako kolega z Chicaga Tommy Hawk dostal do potýčky s fanúšikom Bostonu Bruins, ktorý si zjavne neprial, aby sa celá hala „bleskov“ bavila na jeho účet.