VIDEO: Fanúšikovia o takýchto hráčoch snívajú, znie z Kanady

4 minúty čítania
Autor: Dávid Lech

V Buffale sa začal dlho očakávaný kemp nováčikov NHL Prospects Challenge. Zraky širokej hokejovej obce sa upierali na draftovú jednotku, Juraja Slafkovského.

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram.

Debut Juraja Slafkovského zanechal dojem na všetkých, okrem neho samotného,“ začína svoj článok novinár Arpon Basu z The Athletic. Premiéra v drese Habs proti talentovaným mladíkom z Buffala Sabres nedopadla z pohľadu slovenského hokejistu najlepšie.

Očakáva od seba viac, novinári ho beztak chvália

Montreal vo svojom úvodnom zápase prehral 3:4, Juraj Slafkovský si na konto pripísal jednu asistenciu, keď na gól prihrával dobrému kamarátovi, Filipovi Mešárovi. So svojím výkonom ale po zápase nebol príliš spokojný. „Zistil som, že tempo je vysoké. Očakávam, že úroveň hry sa bude stále viac a viac zvyšovať. Bol to len prvý zápas. Poznám sa a viem, že čím viac dostanem šancí hrať, tým viac sa moja hra zlepšuje,“ nechal sa počuť slovenský krídelník.

Odlišný pohľad na jeho hru mali zámorskí novinári. „Za pukom korčuľoval oveľa neskôr ako jeho prenasledovateľ. Napriek svojim 108 kilogramom rýchlostne predčil Matsa Lindgrena, z hry ho vyradil s absolútnou ľahkosťou, až to zaváňalo hrubosťou. V niekoľkých sekundách ukázal všetko, o čom fanúšikovia snívajú: silu, inteligenciu, agresivitu, talent,“ rozplýval sa nad akciou Slafkovského, ktorá predchádzala gólu Filipa Mešára, Alexandre Gascon z Radio Canada.

👉 Chcete vidieť dvojicu Slovákov naživo? 🔥 Pozývame vás na januárový dvojzápas do New Yorku
Dátum: 12.1. – 17.1.2023

Fyzická dominancia aj očakávané chyby

Juraj Slafkovský počas zápasu až príliš chcel. Jeho snahu a sebadôveru dokonale opisuje situácia, keď sa osamotený s pukom na hokejke pustil medzi štvoricu súperov. Jeho snaha o prekľučkovanie obrany á la Connor McDavid mu síce nevyšla, no z viacerých pohľadov bola sympatická, hoci viedla k strate puku.

„Niekedy sa snažil na ľade urobiť viac, ako bolo potrebné. Chce predviesť, čo dokáže, je to normálne. Mladí chlapci budú robiť chyby.“
tréner Jean-Francoise Houle

Zdroj: sportnet.sme.sk / foto: TASR-AP

„Kedy je lepší čas riskovať, ak nie na nováčikovskom turnaji?“ pýtal sa Gascon vo svojom reporte nočného zápasu. Okrem chýb sa Slafkovský prezentoval viacerými vydarenými striedaniami. Aktívne si pýtal puk, držal ho na hokejke, forčekoval, narušoval hru súpera v strednom pásme a neraz predviedol prvotriedny prehľad v hre.

Ak v niečom vynikal, tak to bola predovšetkým fyzická hra. Dobre stavaný, 188 centimetrov vysoký obranca Zach Berzolla si Slováka chcel v obrannom pásme vychutnať tvrdým hitom, no nasadený „strom“ Slafkovským takmer nepohol.

Z údivu nevychádzal ani tréner nádejí Buffala, Seth Appert: Hral tak, ako bol (predtým) odprezentovaný. Videl som ho na tréningu a vravel som si „ó môj Bože! Je obrovský. Vyzerá ako muž. Väčšina hráčov na nováčikovskom kempe by zákrok Berzollu neustála. Bol to čistý, tvrdý hit. A ním to ani len nepohlo. Vyzeral ako skutočná draftová jednotka, vystrúhal Slafkovskému pochvalu kouč mladíkov.

Nezabúdajme na Filipa Mešára

V tieni Juraja Slafkovského ostal druhý slovenský útočník, Filip Mešár. Autor jedného presného zásahu nastupoval so svojím kamarátom na krídle v prvej útočnej formácii po boku centra Rileyho Kidneyho.

Šikovný útočník sa ocitol vo viacerých dobrých streleckých príležitostiach, raz skóroval a na ľade rozhodne zanechal dobrý dojem.

▶️ VIDEO: Pozrite si gól Filipa Mešára proti Buffalu (Zdroj: Youtube / topslovakprospects)

Faktom ale ostáva, že hokejom pobláznených fanúšikov Montrealu Canadiens aktuálne zaujíma len jedno meno. Juraj Slafkovský. Popradskému odchovancovi však hra a život v tieni slávnejšieho krajana môže vo vývoji len pomôcť. Výrazne ho odbremení z ťarchy hráča draftovaného v prvom kole najslávnejšou a najúspešnejšou organizáciou v histórii NHL.

Montreal Canadiens absolvoval už aj druhý zápas proti New Jersey Devils. V ňom sa však slovenská jednotka draftu nepredstavila, naopak v dobrom svetle sa v ňom ukázal opäť gólový Filip Mešár a tak isto „diabol“ Šimon Nemec.