VIDEO Blázniví fanúšikovia NHL, raz je na ľade chobotnica, potom zase žralok

Nenechaj sa oklamať falošnými zľavami počas Black Friday. Zapoj sa do našej súťaže na facebooku a vyhraj s Pet Friday!

Počas vyše storočnej histórie NHL sa na ľade objavili tisícky hráčov, trénerov, spevákov hymien. Okrem iného sa na ľad dostalo množstvo nežiadaných predmetov či „narušiteľov“. Medzi najzaujímavejšiu kategóriu s určitosťou patrí tá zvieracia.

Chobotnica na ľade

Tradíciu hádzania predmetov fanúšikmi na ľad odštartovali takmer pred sedemdesiatimi rokmi priaznivci Detroitu Red Wings. Bratia Pete a Jerry Cusimanovci v roku 1952 hodili na ľad detroitskej arény Olympia chobotnicu s ôsmimi chápadlami.

Tie mali symbolizovať potrebný počet víťazstiev v play-off, ktoré mali dostať „červené krídla“ k Stanley Cupu. Z úsmevného momentu považovaného za začiatok hádzania zvierat na hraciu plochu sa stala tradícia, ktorá bola v Detroite dlhé roky praktizovaná každé play-off. Dôvodom bol aj vtedajší úspech vo vyraďovacej časti sezóny. Play-off prešli hráči Red Wings ako nôž maslom, keď najprv zdolali Toronto Maple Leafs 4:0 na zápasy a rovnakým výsledkom deklasovali aj finálového súpera z Montrealu Canadiens.

Prečítajte si tiež: VIDEO Čo sa stane, keď obujete psa do korčúľ a postavíte ho na ľad?

Potkany na Floride

Florida Panthers sa môže pýšiť až tromi maskotmi. Jedným z nich je aj Viktor E. Rat. Obľúbený potkan, ktorého predstavitelia klubu predstavili v roku 2014. Malo ísť o pripomenutie úspešnej sezóny 1995/1996, v ktorej Florida dokráčala až do samotného finále Stanley Cupu.

V úvode spomínaného ročníka našli v kabíne Panthers potkana, čo vtedajší útočník tímu Scott Mellanby vyriešil veľmi jednoducho – zabil ho svojou hokejkou. Ňou následne strelil dva góly a celú situáciu vyšperkoval brankár Floridy John Vanbiesbrouck, ktorý tento počin spoluhráča označil názvom „rat trick“ (potkaní hetrik).

Od tejto doby fanúšikovia Floridy s veľkou obľubou hádžu na ľad potkany a myši, v drvivej väčšine však ide o plyšové napodobeniny, ktoré v hračkárstvach na Floride patria medzi bestsellery.

Žralok zo San Jose

 

Ako do hokejovej arény prepašovať žraloka? Túto otázku v sebe dlho riešili veľkí hokejoví fanúšikovia a bratranci Ken Conroy a Mike Gaboury. Podporovatelia San Jose Sharks sa jedného dňa inšpirovaní chobotnicou z Detroitu dohodli, že ak sa Sharks stretnú v play-off s Detroitom, na ľad poletí žralok.

Ich chvíľa prišla v roku 2010. V druhom kole vyraďovacej časti na seba narazili spomínané kluby. Mike s Kenom zosnovali dokonalý plán. K lístkom na zápas si ale na miestnom trhu zakúpili aj 120 centimetrového žraloka leopardieho. Do haly ho dostali priviazaného o chrbát pod kabátom Mikea.

Celú túto akciu vyšperkovali vložením chobotnice do úst žraloka. Po tom, čo svetlá v hale zhasli, nastala ich chvíľa. Žraloka si položili pod sedačku, po prvom góle svojho obľúbeného tímu Mike Gaboury „prihral“ žraloka priateľovi Kenovi do uličky medzi sedadlami a ten ho úspešne prehodil cez mantinel až k samotným hráčom. Následne musel halu opustiť z bezpečnostných dôvodov.

Mohlo by vás zaujímať: VIDEO Top momenty z NHL, zvierací maskoti pri bitkách aj žartíkoch

Čo prináša čierna mačka?

Druhé kolo play-off Západnej konferencie 2016 medzi San Jose Sharks a Nashvillom Predators malo aj netradičného účastníka. Na ľade sa totiž objavila čierna mačka, ktorá prebehla popri mantineli a následne sama z hracej plochy odišla.

V zámorí sa dokonca začalo diskutovať o tom, či neprinesie „žralokom“ smolu. Tí napokon úvodný duel série s Nashvillom zvládli po výhre 5:2 a po sedemzápasovej bitke postúpili do konferenčného finále. Stopku im vystavil až v samotnom finále víťaz Stanley Cupu Pittsburgh Penguins.

Záplava hračiek

Hádzať predmety na ľad je občas povolené. Zväčša je tomu tak v nižších zámorských súťažiach, kde, predovšetkým v adventnom období, kluby vyzývajú fanúšikov, aby po úvodnom góle domáceho tímu zahádzali ľad plyšovými medvedíkmi. Tie neskôr putujú rôznym charitatívnym organizáciám či deťom v nemocniciach. Do tejto akcie sa v minulosti počas prípravy zapojili aj celky Calgary Flames s Bostonom Bruins, no azda najväčší ohlas má udalosť v tíme WHL Calgary Hitmen, kde diváci pravidelne zahádžu ľadovú plochu vyše 20 000 plyšovými hračkami.