VIDEO: 10 najkrajších gólov Slovákov na MS v hokeji

6 minút čítania
Autor: Viktor Háber

Gól Slovenska na majstrovstvách sveta v hokeji prinesie každému fanúšikovi úsmev na tvári a dostane ho do eufórie. Pohladiť však môže aj oči, pokiaľ ide o skutočne výstavný kúsok. Nielen víťazstvá, ale aj krásne góly sa dokážu zapísať do histórie a radi na ne spomíname.

Sledujte naše sociálne siete Facebook InstagramTik-Tok

Vezmime si napríklad gól Fína Mikaela Granlunda na MS 2011, ktoré sa hrali na Slovensku, keď štýlom „Michigan“ prekonal ruského gólmana v semifinále. Zopár výstavných kúskov sa však podarilo aj našim hráčom a nemalo by sa na ne zabúdať. Preto sme vybrali 10 najkrajších gólov SR na MS v hokeji.

  1. Marek Viedenský (MS 2014, Slovensko – Česko a gól na 2:1)

V skupinovej fáze šampionátu sme Čechom podľahli 2:3 pp, avšak moment z dielne našich chlapcov v druhej tretine potešil. Úžasným, priam profesorským spôsobom zakombinovala trojica Miklík-Réway-Viedenský a posledný spomenutý útočník nekompromisne z kruhu vystrelil na Salákovu bránku. Jeho delovka vtedy znamenala priebežné vedenie 2:1.

  1. Tomáš Tatar (MS 2022, Slovensko – Dánsko a gól na 2:0)

Posledné sekundy prvej tretiny priniesli oku lahodiaci moment. Tomáš Tatar strelil už prvý gól duelu po prihrávke Michala Krištofa a táto dvojica si spoluprácu zopakovala aj pri ďalšom zásahu. Krištof potiahol puk na pravej strane klziska a výbornou uličkou ho posunul Tatarovi, ktorý bol prakticky v samostatnom nájazde a pekným bekhendovým blafákom nedal šancu Sebastianovi Dahmovi. Slovensko napokon vyhralo presvedčivo 7:1.

  1. Marek Ďaloga (MS 2018, Slovensko – Švédsko a gól na 2:3)

Možno skôr vtipný ako krásny gól, no zabudnúť by sa naň nemalo. Obranca Marek Ďaloga vybojoval puk vo vlastnom pásme a rýchlo prekorčuľoval dopredu. Možno by sa vydal do nájazdu aj Ladislav Nagy, to by ho však nesmel slovenský defenzívny rýchlik prakticky odstaviť od puku a pustiť sa dopredu sám. Vtipnosť momentu vyvrcholila aj zrážkou s rozhodcom či ikonickou oslavou slovenského fanúšika medzi hordou Švédov. Krásny gól to však nepochybne bol, hoci sme prehrali 3:4 pp.

  1. Miroslav Šatan (MS 2002, Slovensko – Rusko a gól na 1:0)

Slováci nevyzvali Rusov len v pamätnom finále, ale aj v nadstavbovej časti, kde sa rozhodovalo o postupe do play-off. V 8. minúte duelu získal Šatan puk za bránkou a hoci si súpera položil na zem a mohol zakončiť skôr, ešte trochu vyzvŕtal obranu a až následne dostal puk do ruskej svätyne bekhendom.

Čas: 3min 11s

  1. Marián Gáborík (MS 2011, Slovensko – Rusko a gól na 2:2)

Gáborík bol expertom na fantastické góly a ukázal to aj na domácom šampionáte. Hoci sme Rusku v Bratislave podľahli 3:4, gól nášho čísla 10 bol ukazovaný ako výstavný. Vyrovnanie na 2:2 prišlo po prihrávke Pavla Demitru z ľavej strany. Mariána Gáboríka nezastavil nik z obrancov súpera a brankár Nabokov sa naťahoval na zemi v štýle Supermana, avšak úspešne nezakročil.

  1. Ľubomír Višňovský (MS 2003, Slovensko – Rakúsko a gól na 2:0)

V skupinovej fáze napokon bronzových MS 2003 sme nedali Rakúšanom žiadnu šancu a vyhrali sme jasne 7:1. Ešte krajší bol však gól obrancu Višňovského na 2:0 v 17. minúte. Keď náš najtechnickejší hokejista Žigo Pálffy dostal puk pri rakúskej bránke, dvakrát ju obišiel, zatočil hlavu brankárovi, ktorý spadol na zem a prihral práve „Višňovi“, ktorý nemohol minúť úplne prázdnu bránku. Ako z učebnice.

  1. Marián Gáborík (MS 2005, Slovensko – Kanada a gól na 1:0)

Štvrťfinále MS 2005, ktoré sme prehrali 4:5 a utešiť nás mohol len excelentný zásah rýchleho Gáboríka. Vstup do zápasu pritom nemohol byť lepší, trvalo len niekoľko sekúnd, kým Pálffy vysunul trenčianskeho rodáka a ten, hoci v nájazde po kontakte s obrancom súpera spadol na ľad, dokázal povstať a prekonať legendárneho Martina Brodeura nekompromisným backhandom.

TOP 3:

  1. Pavol Demitra (MS 2003, Slovensko – Česko a gól na 4:2)

Nezabudnuteľný súboj o bronz, v ktorom náš večný rival z Česka padol. Definitívnu pečať zápasu dal Pavol Demitra v jeho úplnom závere, keď ho fantasticky našiel od mantinelu Miroslav Šatan. Naša 38-ka naznačila blafák, napokon ale zakončila medzi betóny Tomáša Vokouna a vypukla eufória radosti na slovenskej lavičke.

  1. Miroslav Šatan (MS 2012, Slovensko – Česko a gól na 2:1)

Víťazný gól v momente, kedy to len málokto čakal. V semifinále hral český súper v úvode tretej časti hry presilovku, v nej ale najprv Michal Handzuš úžasne prečítal súperovu prihrávku a posunul puk Šatanovi do samostatného nájazdu. Ten sa s brankárom Kovářom pohral, zakončil do odkrytej časti bránky a predviedol dnes už ikonickú gólovú oslavu.

  1. Marián Gáborík (MS 2007, Slovensko – Nemecko a gól na 4:1)

Do tretice a aj víťazne Gáborík. Končila sa tretia tretina a Slováci vyhrávali v skupine nad Nemcami 3:1. Takmer vybavené, no Gáboríkovi to nestačilo. Vo vlastnom pásme vybojoval puk a predviedol svoju typickú úžasnú rýchlosť, kedy preskočil obrancu Sebastiana Osterloha. V dopade na ľad posunul puk menovcovi Hossovi, ten mu nečakane prihral naspäť a nemecký gólman Oliver Jonas bol rozobratý ako lego. Zápas sme napokon vyhrali 5:1.

Takýchto gólov by sa dalo nájsť, samozrejme, viac. Nehovoriac o víťaznom góle Petra Bondru na MS 2002, ktorý sme sem však nezaradili, aby sme si spomenuli aj na iné ikonické momenty. Také určite prinesú aj blížiace sa MS 2023 v Rige a Tampere, preto neváhajte, vyberte sa sem s HokejTour a uvidíte všetky krásne góly (najmä tie slovenské) na vlastné oči!

AUTOBUSOVÉ ZÁJAZDY
11. – 13. máj: Slovensko – Česko od 190 €
17. – 20. máj: Slovensko – Švajčiarsko, Slovensko – Kazachstan od 290 €

  • nástupné miesta: Bratislava, Trnava, Trenčín, Žilina alebo Košice, Prešov

LETECKÉ ZÁJAZDY
12. – 13. máj: Slovensko – Česko, Slovensko – Lotyšsko od 850 € (CHARTER)
18. – 22. máj: Slovensko – Švajčiarsko, Slovensko – Kazachstan, Slovensko – Slovinsko od 950 €

  • letecký charter: Bratislava – Riga a späť, trojzápas: Viedeň – Riga a späť