Vďaka bronzu sa Slovensko výrazne posunie v rebríčku IIHF

3 minúty čítania,
píše Nikola Baďová z prvého neobjektívneho portálu TakUrcitee.sk

Pred zimnými olympijskými hrami boli slovenskí hokejisti na deviatom mieste rebríčka IIHF. Teraz by mali zverenci Craiga Ramsayho výrazne poskočiť.

Rebríček výkonnosti národných hokejových tímov je založený na vzorci, ktorý dáva body za umiestnenia na majstrovstvách sveta a zimných olympijských hrách počas predchádzajúcich štyroch rokov. Body v aktuálnom roku sa zhodnocujú v plnej výške, v predchádzajúcich rokoch klesajú lineárne o 25 %.

NÁVRAT NA VÝSLNIE

Slovensko sa na minuloročných majstrovstvách sveta v Lotyšsku umiestnilo na ôsmom mieste. Počas pandémie sa šampionát neuskutočnil a hokejovým národom ponechali body za umiestnenie v celkovom hodnotení z roku 2020. Na domácom podujatí v roku 2019 ušlo Slovákom tesne štvrťfinále a bola z toho deviata priečka.

Vďaka bronzu zo ZOH v Pekingu si Slovensko v rebríčku polepší o 1120 bodov, ktoré ich katapultujú až na šiestu priečku. Zmení sa aj líder na čele. Kanada prepustí vedúce postavenie úradujúcim olympijským šampiónom z Fínska.

Rebríček by mal vyzerať nasledovne:

Varovným signálom pre západných susedov je pád Česka na delené ôsme miesto. Ak by Česi pokračovali v nepresvedčivých výsledkoch prvýkrát v histórii by ich čakala olympijská kvalifikácia na ZOH 2026 v Miláne.

Slovensko bolo najvyššie v rebríčku IIHF v roku 2004 počas svojej zlatej éry. Striebro z Petrohradu 2000, zlato z Goterborgu 2002, bronz z Helsínk 2003 a štvrté miesto z Prahy 2004 vyniesli národný hokejový tím na tretiu priečku.

ODVAHA, ODVAHA, ODVAHA

Hokej spod Tatier prerazil svoje dno na majstrovstvách sveta 2017, keď zverenci trénera Zdena Cígera museli bojovať o zotrvanie v elitnej kategórii. Po skončení šampionátu klesli Slováci v rebríčku IIHF na jedenáste miesto, prvýkrát mimo najlepšiu desiatku.

Slovenský hokej sa potreboval vzchopiť a prišiel odvážny krok vtedy generálneho manažéra Miroslava Šatana. Bývalý útočník sa rozhodol pre angažovanie zahraničného trénera Craiga Ramsayho, ktorý predtým v Európe nikdy netrénoval. A Kanaďan národný tím pozdvihol.

Po rokoch práce prišli prvé výsledky. Najprv oslnil perfektnou ofenzívnou hrou na domácom šampionáte, kde od postupu medzi najlepšiu osmičku chýbali sekundy. Na minuloročných majstrovstvách sveta už svoju úlohu splnil a na olympijskom turnaji ju vyšperkoval. Mal dosť odvahy do Pekingu nominovať mladý výber s vekovým priemerom 26,5 roka, ktorý sa nebál útočiť a prestrieľať súperov.

Skúsený tréner verí, že medaila z Číny je predzvesťou úspešnejších rokov.

FANDITE SLOVENSKU NA MS V HOKEJI V HELSINKÁCH. PONUKU VSTUPENIEK NÁJDETE TU.