V Tampere a Mníchove zažijete viac než len špičkový európsky hokej

4 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Slovenský hokejový šampión HC Slovan Bratislava štartuje v ročníku 2022/2023 v Lige majstrov, kde jeho súpermi v štvorčlennej skupine budú fínsky majster Tappara Tampere, nemecký vicemajster RB Mníchov a švajčiarsky zástupca Rapperswil. Belasí sa predstavia v mestách, ktoré budú nielen športovým, ale aj cestovateľským zážitkom.  

Sledujte naše sociálne siete, kde Vám prinášame hokejové zaujímavosti z pohľadu fanúšikov.
Facebook Instagram.

Slovan odštartuje púť hokejovou Ligou majstrov na domácom ľade, kde najprv počas prvého septembrového dňa vyzve fínsku Tapparu a o dva dni neskôr, 3.9., si zmeria sily s RB Mníchov.

Slovenský šampión následne vycestuje na sever Európy, kde ho 8. septembra čaká previerka vo fínskom Tampere a hneď 10. septembra sa bratislavský klub predstaví v nemeckom Mníchove. Zažiť hokejovú Ligu majstrov naživo, ešte k tomu v takých mestách ako Tampere a Mníchov, je zážitkom, ktorý ocení každý hokejový fanúšik. Čo v sebe tieto destinácie, ktoré možno nie sú všetkým až tak známe, skrývajú? 

Tampere ako novodobá hokejová križovatka

Z Tampere sa stáva nielen európska, ale aj svetová hokejová križovatka. V máji sa tam konali majstrovstvá sveta v hokeji, pričom v novučičkej Nokia Arene sa vo štvrťfinálovom zápase s Fínskom predstavili aj slovenskí hokejisti. Domáci klub Tappara je fínskym hokejovým šampiónom a zároveň aj jedným z favoritov Champions Hockey League. 

Hokej tu má bohatú históriu, samotná Tappara vznikla už v roku 1932. Mesto je menšie, jeho populácia dosahuje približne 226 tisíc obyvateľov, no po Helsinkách je pravdepodobne najväčším fínskym turistickým lákadlom.

Zdroj: visitfinland.com

Vedeli ste, že:

  • V novembri sa v Tampere koná zápas NHL, kde proti sebe nastúpia Columbus Blue Jackets a Colorado Avalanche
  • Tampere bude po roku opäť organizovať MS v hokeji 2023 spoločne s lotyšskou Rigou, čo podčiarkuje rýchly rozvoj tohto mesta
  • Domácou špecialitou patria bezpochyby pikantné kuracie krídelka, pričom jedlo budete skôr zapíjať sladším a slabším pivom nakoľko je alkohol v posledných rokoch vo Fínsku v úzadí a dostať sa k nemu nie je také jednoduché ako v iných kútoch Európy 

Tampere nie je len hokej a jedlo, milovníci výhľadov by mali rozhodne navštíviť Näsinnuela Tower – rozhľadňu, z ktorej máte celé okolie ako na dlani. Architektonicky sa v meste kombinuje moderna s históriou, pričom je zachovaných množstvo starých budov, čo vytvára špecifickú atmosféru. Netreba obísť centrum mesta, kde sú rôzne pútavé monumenty. Turisti určite ocenia aj Pyynikki (park), Vapriikikn Museokeskus (múzeum) či Tampereen Tuomiokirkko (kostol). 

Mníchov nie je iba futbal 

Keď sa povie Mníchov, väčšine športových priaznivcov príde na um futbalový klub Bayern. Samozrejme, FCB je jednou z hlavných dominánt tejto bavorskej metropoly. Predovšetkým v uplynulých rokoch ale platí, že Mníchov nie je len futbal. Z veľkej časti za to môže rakúska firma výrobcu energetických nápojov, ktorá v investovala nemalé financie do mníchovského hokejového klubu. Ten v uplynulom ročníku skončil v prestížnej súťaži DEL na sympatickom druhom mieste

Svoje domáce zápasy Mníchov hráva v ikonickej Olympia Eishalle s kapacitou 6256 miest. Po vstupe najslávnejšieho výrobcu energetických nápojov do klubu v roku 2013 získali Mníchovčania v rokoch 2016 – 2018 majstrovský hetrik.  

Vedeli ste, že:

  • Mníchov je až tretie najväčšie mesto v Nemecku po Berlíne a Hamburgu
  • RB Mníchov bol založený až v roku 1998 a prvú hokejovú ligu hráva len od roku 2010
  • Hlavným trénerom tímu je Američan Don Jackson, ktorý má na svojom konte 315 zápasov v NHL, kde obliekal dresy tímov Minnesota North Stars, Edmonton Oilers a New York Rangers. 
zdroj: muenchen.de

Mníchov ponúka množstvo miest, kde si prídu na svoje aj tí najnáročnejší turisti. Určite nemožno obísť historické centrum Marienplatz, Olympijský štadión či múzeum automobilky BMW, ktoré je zážitkom nielen pre milovníkov áut.

Čo sa týka gastronómie, tak by bolo vyslovene hriechom neochutnať mníchovské pivo a krokom vedľa nie sú ani obrovské praclíky či opekané klobásy. Metropola Bavorska je tretím najväčším nemeckým mestom a žije v ňom viac ako 1,5 milióna obyvateľov. V úvode jesene sa tu koná tradičný festival Oktoberfest. 

HokejTour – z lásky k hokeju!