Top 8 prekvapení z MS U20, nájdeme medzi nimi aj Slováka

Pred tohtoročnými MS do 20 rokov sa s nimi až tak nerátalo. Pozornosť priťahovali iné mená a spoluhráči s lepším renomé. Napokon na juniorskom šampionáte nečakane žiarili a radili sa medzi najväčších ťahúňov svojich národných tímov. Predstavujeme 8 mladíkov, ktorí na juniorských MS 2020 nečakane zatienili aj talentovanejších hokejistov.

John-Jason Peterka (Nemecko, útočník, 4+2)

Nemecká reprezentácia do 20 rokov sa mala opierať predovšetkým o trojicu Dominik Bokk – Moritz Seider – Tim Stützle. Tak trochu nečakane sa k nim zaradil aj 17-ročný útočník John-Jason Peterka. Ide o hokejistu, ktorému predpovedajú žiarivú budúcnosť. Koniec koncov, odborníci ho radia ako favorita na výber v prvom kole draftu 2020. Mladý hokejista EHC Mníchov vstúpil do turnaja dvomi presnými zásahmi proti nabitej zostave Američanov a vo výborných výkonoch pokračoval aj v ďalších stretnutiach. V siedmich zápasoch napokon pozbieral šesť kanadských bodov za bilanciu 4+2. Vďaka strelecky vydarenému šampionátu zamotal hlavu nejednému skautovi NHL.

Dmitri Voronkov (Rusko, útočník, 3+4)

Robustný 192 centimetrov vysoký útočník je hráčom ruského AK Bars Kazaň v KHL. V zámorí však nevzbudzoval veľkú pozornosť. Vlani sa na drafte dostal na rad vo štvrtom kole. Z celkovej 114. pozície si ho vybrala organizácia Columbusu Blue Jackets. V americkom tíme majú dôvod na úsmev – Voronkov sa medzi svojimi rovesníkmi blysol siedmimi bodmi v siedmich vystúpeniach. Strelil tri góly, vrátane dvoch štvrťfinálových a výbornými výkonmi dokázal zatieniť desiatku posledného draftu Vasilija Podkolzina.

David Aebischer (Švajčiarsko, obranca, 0+6)

Kým ruský útočník sa mohol tešiť z draftu do NHL, obranca Švajčiarska David Aebischer ostal skautmi zámorskej profiligy prehliadnutý. O šancu v najlepšej hokejovej lige sveta už druhý rok bojuje v QMJHL. A kvalitné výkony v obrane „helvétov“ mu môžu výrazne napomôcť v ceste za jeho snom. V piatich vystúpeniach síce ani raz neskóroval, ale do štatistík si pripísal šesť asistencií. So siedmimi plusovými bodmi zároveň ovládol „tabuľku pravdy“.

Joonas Oden (Fínsko, útočník, 3+3)

Šikovný krídelník Joonas Oden si vlani nevybojoval miesto v majstrovskej fínskej zostave. Triumf svojich krajanov na šampionáte sledoval len z televízie. Tento rok sa ale dočkal nominácie. Vďačiť za to mohol aj kvalitným výkonom v domácej Liige v drese KooKoo. Ani zďaleka tam síce nepatrí medzi opory tímu, no cenné skúsenosti zo seniorského hokeja zúročil medzi rovesníkmi. V siedmich stretnutiach sa do štatistík zapísal šesťkrát. Strelil tri góly, z toho jeden z nich patril medzi najdôležitejšie v jeho kariére. Stal sa jediným strelcom štvrťfinálového súboja proti USA. So Suomi sa síce zisku cenného kovu nedočkal, ale určite dal chrobáka do hlavy nejednému klubu z NHL, ktorý ho na drafte prehliadol.

Róbert Džugan (Slovensko, útoční, 4+0)

Predikcia slovenského tímu pred juniorským šampionátom bola jasná. Potrebujeme sa oprieť o výkony brankára Samuela Hlavaja či produktivitu útočníkov Maxima Čajkoviča s Oliverom Okuliarom. Nečakaným hrdinom tímu s dvojkrížom na hrudi sa stal niekto iný. Róbert Džugan. 19-ročný útočník Dukly Trenčín, ktorý okrem štvrťfinálového stretnutia proti Kanade zaťažil jedným gólom konto každého slovenského súpera. Postupne sa trafil proti Kazachstanu, Fínsku, Švajčiarsku a Švédsku. So štyrmi presnými zásahmi obsadil medzi najlepšími kanoniermi turnaja delenú siedmu priečku. Herným prejavom výrazne prekvapil a bol jedným z mála pozitív slovenského vystúpenia na tohtoročných MS do 20 rokov.

Kristian Tanus (Fínsko, útočník, 2+7)

Ďalší Fín, ktorý vlani pre majstrovský celok nebol dosť dobrý, ale tento rok sa zaradil medzi ťahúňov národného výberu. Kristian Tanus, rovnako ako spomínaný Oden, bol prehliadnutý na drafte do NHL. Pravidelne nastupuje v seniorskej Liige, kde háji farby Jukuritu. V reprezentačnom drese dokázal zatieniť aj hviezdneho mladíka Patrika Puistolu a v celkovej produktivite obsadil siedme miesto. V siedmich vystúpeniach si na konto pripísal deväť kanadských bodov. Strelil dva góly a na ďalších sedem prihrával. Výbornými výkonmi si otvoril dvere do zámoria, kam by sa mohol v budúcnosti sťahovať a zabojovať o miesto v NHL.

Maxim Musorov (Kazachstan, útočník, 4+2)

Kazachstan nie je častým rodiskom hviezdnych hokejistov. Vo svetovom hokeji sa našlo niekoľko svetlých výnimiek. Stačí si spomenúť na Nikolaja Antropova. V šľapajach bývalého hráča Toronta Maple Leafs, New Yorku Rangers a Atlanty Thrashers/Winnipegu Jets by mohol kráčať Maxim Musorov. 18-ročný Kazach je považovaný za veľký talent svojej krajiny, čo dokázal aj na juniorskom šampionáte. V siedmich zápasoch zaznamenal šesť bodov, strelil štyri góly a v celkovej produktivite obsadil 21. miesto.

Libor Zábranský (Česko, obranca, 4+0)

Syn legendárneho českého obrancu Libora Zábranského st. nepatrí medzi hráčov, ktorí by sa radili medzi ohromujúce hokejové talenty. Podobne ako jeho otec hráva na pozícii obrancu a zameriava sa predovšetkým na kvalitnú prácu odvedenú pred vlastnou bránou. Na drafte sa nedočkal žiadneho výberu a už tretí rok bojuje o svoju šancu za morom v juniorských súťažiach. Zábranský bol zvolený za kapitána českej juniorskej reprezentácie, no málokto očakával, že s bilanciou 4+0 bude suverénne jej najlepším strelcom a druhým najproduktívnejším hráčom.