TOP 7 letných posíl v NHL, ktoré sa namiesto pokladu premenili na prekliatie

V lete zmenili zamestnávateľa a hovorilo sa o nich ako o oživení svojich klubov. Namiesto toho sa na ľade trápia a predvádzajú nemastné-neslané výkony. Predstavujeme 7 letných posíl NHL, ktoré zatiaľ nenapĺňajú očakávania.

(štatistiky hráčov sú uvádzané k 4. januáru 2020)

  1. Jimmy Vesey – Buffalo Sabres

Aktuálna bilancia: 39 zápasov, 5 gólov, 7 asistencií, 12 kanadských bodov

Americký útočník Jimmy Vesey patril svojho času medzi najžiadanejších mladých útočníkov zámorskej profiligy. V sezóne 2014/15 patril medzi najlepších mladých hráčov univerzitného hokeja a o rok neskôr toto ocenenie aj získal. Hobey Baker Award ukoristil ako kapitán tímu Harvard University, kde v 33 stretnutiach pozbieral 46 kanadských bodov.

Minulými víťazmi tohto ocenenia sú Paul Kariya, Chris Drury, Ryan Miller, Johnny Gaudreau, Jack Eichel či Slovák Peter Sejna. Mnohým hokejistom zisk prestížnej trofeje vydláždil cestu do NHL. O Veseyho služby sa zaujímal rad klubov a talentovaný krídelník napokon kývol na ponuku New Yorku Rangers. Vo svojich prvých desiatich vystúpeniach v drese „jazdcov“ síce strelil šesť gólov, no postupom času mu zvlhol pušný prach a nikdy nedokázal naplniť očakávania.

Po troch rokoch strávených na Manhattane sa Vesey rozhodol reštartovať svoju kariéru v Buffale Sabres. Po boku talentovaných hráčov mal výrazne navýšiť svoju produktivitu. Slabých 12 bodov v 39 stretnutiach nasvedčuje, že 26-ročný hokejista nezvládol prechod z univerzitného hokeja tak, ako sa očakávalo a zrejme s ním do budúcna možno rátať „len“ ako s hráčom pre tretí útok.

  1. Cam Talbot – Calgary Flames

Aktuálna bilancia: 13 zápasov, 4 víťazstvá, 2,75 inkasovaných gólov na zápas, 91,3 % úspešnosť zákrokov

Cameron Talbot sa v NHL presadil ako dvojka Henrika Lundqvista v New Yorku Rangers. Za švédsku brankársku legendu zaskakoval medzi tromi žrďami viac ako obstojne, keď si v sezóne 2013/2014 pri 21 štartoch udržal fantastickú 94,1% úspešnosť zákrokov a o rok neskôr opäť žiaril s 92,6% v 36 vystúpeniach.

Ani vynikajúce výkony v bránkovisku Rangers ale spomínaného švédskeho kolegu nevytlačili z pozície tímovej jednotky a na kanadského brankára si začali brúsiť zuby viacerí záujemcovia. „Jazdcov“ presvedčili ponúknuté tri draftové voľby Edmontonu. Hoci si v novom drese neviedol zle, 193 centimetrov vysoký brankár postupne upadol do priemeru a vedenie Oilers ho v závere minulej sezóny vymenilo do Philadelphie Flyers.

V Pensylvánii sa však dlho neohrial a ako voľný hráč podpísal kontrakt s Calgary Flames, kde mal spolu s českým brankárom Davidom Rittichom vytvoriť vyrovnaný brankársky tandem. Mladý Čech sa však stal tímovou jednotkou a Talbot mu to zatiaľ výrazne uľahčuje. V 13 vystúpeniach doviedol svoj tím len k štyrom víťazstvám. V klube sa od neho rozhodne čakalo viac.

  1. Milan Lucic – Calgary Flames

Aktuálna bilancia: 41 zápasov, 3 góly, 6 asistencií, 9 kanadských bodov

Ďalší nevydarený ťah manažmentu Calgary Flames. Okrem bývalého brankára úhlavného rivala z Edmontonu Oilers siahli v priamej výmene aj po „buldozéri“ menom Milan Lucic. V minulosti rešpektovaný power forward naháňal strach všetkým súperom, ale v drese „olejárov“ sa herne aj štatisticky výrazne trápil.

Rovnako tomu bolo aj v prípade útočníka Flames Jamesa Neala, a tak sa tímy z Alberty rozhodli vymeniť si trápiacich sa hráčov. Kým James Neal po boku hviezdneho Connora McDavida strelecky pookrial, Lucic pokračuje vo výkonoch, ktoré ani zďaleka nie sú hodné jeho cap hitu vo výške 5,25 miliónov USD.

Hráč, ktorý má za sebou päť sezón so ziskom 50+ bodov je len tieňom samého seba. Fanúšikovia „plameňov“ s ním postupne strácajú trpezlivosť a dožadujú sa jeho opätovnej výmeny. Naopak, v Edmontone si mädlia ruky, pretože sa zbavili „nevymeniteľného“ kontraktu.

  1. Richard Pánik – Washington Capitals

Aktuálna bilancia: 32 zápasov, 5 gólov, 2 asistencie, 7 kanadských bodov

Na ružiach ustlané nemá vo Washingtone ani slovenský krídelník Richard Pánik. Vďaka viacerým vydareným sezónam si vybudoval renomé bodujúceho útočníka s potenciálom. S cieľom dodať kádru hĺbku ho v lete podpísali víťazi Stanley Cupu z Washingtonu Capitals.

Tím z hlavného mesta USA totiž vymenil forwarda Andreho Burakovského do Colorada Avalanche za voľbu v druhom a treťom kole draftu 2020. So švédskym útočníkom odišlo do Denveru aj jeho 25 kanadských bodov, ktoré pozbieral v uplynulej sezóne a taktiež dôrazná hra pred bránkoviskom a pri mantineli. Výmena mu rozhodne prospela, pretože rovnaký počet bodov (25), stihol v novom drese pozbierať už za 38 stretnutí.

Jeho miesto si mal zastať martinský odchovanec Richard Pánik. No kým Burakovsky v tíme Colorada žiari, Slovák má na konte chabých sedem kanadských bodov. Zo strany 28-ročného krídelníka, ktorý je momentálne v najlepších hokejových rokoch, ide o veľké sklamanie. Sám chcel v drese Caps nastrieľať 20+ gólov, ale jeho očakávania pred sezónou sa ukázali byť iba snom.

  1. Nikita Gusev – New Jersey Devils

Aktuálna bilancia: 37 zápasov, 7 gólov, 17 asistencií, 24 kanadských bodov

Nikita Gusev je skvelým príkladom hráča, ktorý poukazuje na kvalitu National Hockey League oproti ostatným hokejovým súťažiam. Kým v ruskej KHL v drese SKA Petrohrad patril medzi rozdielových hráčov, v zámorskej profilige sa mu nedarí podľa predstáv.

O služby šikovného krídelníka mali záujem predstavitelia Vegas Golden Knights, ktorí na hráča vlastnili aj práva. Nevedeli sa s ním však dohodnúť na zmluve a preto ho poslali do organizácie New Jersey Devils, ktorá sa v lete snažila viacerými zmenami o vhodné doplnenie kádra.

Americkému celku sa viaceré prestupy a podpisy vôbec nepodarili a postupne začínajú ľutovať aj príchod ruského hokejistu. Gusev sa Devils upísal na dva roky v celkovej hodnote 9 miliónov amerických dolárov. Malo ísť o klasický prechodný kontrakt, kedy mal hokejovej verejnosti dokázať, že má naviac a po dvoch rokoch si mal vybojovať dlhodobý lukratívny kontrakt.

Na ten ale zrejme bude musieť zabudnúť. V 37 súbojoch si na konto pripísal 24 kanadských bodov, čo síce nie je najhorší výkon, ale vzhľadom k očakávaniam a fanfáram, s ktorými prichádzal do zámoria, ide o priemerné čísla.

  1. Sergej Bobrovskij – Florida Panthers

Aktuálna bilancia: 32 zápasov, 15 víťazstiev, 3,28 inkasovaných gólov na zápas, 89,7% úspešnosť zákrokov

Sergej Bobrovskij už počas sezóny s krajanom a bývalým spoluhráčom z Columbusu Blue Jackets, Artemijom Panarinom, niekdajšiemu zamestnávateľovi oznámil, že v klube končí. S americkým celkom odmietol podpísať predĺženie kontraktu, čo vzbudilo veľký záujem ostatných klubov.

Najlepšieho brankára sezóny 2016/17 napokon získala Florida Panthers. Ruského gólmana zlanárila na sedemročný kontrakt v celkovej hodnote 70 miliónov amerických dolárov. V útoku Aleksander Barkov s Jonathanom Huberdeauom, v obrane Aaron Ekblad a v bráne Sergej Bobrovskij. Florida mala byť „čierny kôň“ Východnej konferencie.

Darí sa jej však len priemerne. Momentálne je deviatym najlepším tímom konferencie, no rozhodne to nie je vďaka skvelej obrane či výkonom ruského brankára. So 137 inkasovanými gólmi má štvrtú najhoršiu defenzívu na Východe a čísla brankára považovaného za jedného z najlepších na svete rozhodne neoslnia. Akonáhle má brankár úspešnosť zákrokov pod 90%, môžeme hovoriť o katastrofálnej sezóne. Bobrovkij je na čísle 89,7% a v priemere inkasuje až 3,28 gólov na zápas, čo je taktiež extrémne veľa. Vzhľadom na jeho lukratívny kontrakt ide o prepadák.

Azda jediným pozitívom je, že jeho výkony postupne napredujú. Len nedávno bojoval o to, aby jeho percentá úspešnosti zásahov neklesli pod 88%.

  1. P.K. Subban – New Jersey Devils

Aktuálna bilancia: 40 zápasov, 4 góly, 5 asistenií, 9 kanadských bodov

Populárny obranca P.K. Subban patril medzi najlukratívnejšie akvizície leta. Z Nashvillu Predators sa sťahoval do New Jersey Devils, kde mal novému zamestnávateľovi pomôcť vyšvihnúť sa na vrchol NHL.

Dlho sa o ňom hovorilo ako o jednom z najlepších ofenzívnych bekov súčasnosti. V ročníku 2012/13 si dokonca prevzal Norris Trophy pre najlepšieho zadáka National Hockey League. Toto renomé ale v novom klube vôbec nepotvrdzuje. V drese Devils vykorčuľoval na ľad už 40-krát, ale ako výrazne ofenzívny zadák si na konto pripísal len deväť kanadských bodov za štyri góly a päť asistencií.

Ak by niekto očakával, že pre svoj tím je prínosom aspoň v obrannej tretine, je na omyle. A len pre pripomenutie – z koláča platového stropu jeho plat odkrojuje až 9 miliónov USD. New Jersey malo ísť v tejto sezóne nahor, ale zhorelo ako fakľa.