TOP 10 debutantov NHL, ktorí sú hviezdami hneď v premiérovej sezóne

Je to ich prvá sezóna v NHL, no napriek tomu v nej podávajú kvalitné výkony. Ide o hviezdy, ktoré začnú naplno žiariť až o pár rokov. Predstavujeme 10 najlepších nováčikov NHL.

(uvedené štatistiky sú zo dňa 18. januára 2020)

 Kaapo Kakko (New York Rangers, 18 rokov, útočník, 42 zápasov/16 bodov)

18-ročný Fín pred draftom dokonale pobláznil hokejový svet. Na juniorských MS v hokeji strelil víťazný gól vo finále proti USA a z jeho strany to zďaleka nebolo všetko. Vybojoval si miesto v seniorskej reprezentácii, kde bilanciou 6+1 dopomohol Suomi k titulu majstrov sveta. Napriek tomu bol draftovaný „až“ z druhej pozície. Stal sa hokejovým klenotom New Yorku Rangers. Hovorilo sa o tom, že je dokonale pripravený naskočiť do NHL, no Kakko sa rozbieha pomalšie. V 42 zápasoch pozbieral 16 bodov (7+9), pričom len šesť z nich dokázal pozbierať pri hre 5 na 5. Nič to nemení na tom, že ide o výnimočného hráča, ktorý by si mal čoskoro podmaniť zámorskú profiligu. S pukom na hokejke dokáže veľké veci aj v tej najvyššej rýchlosti a okrem zmyslu pre kombináciu ho zdobí presná a razantná strela. Nebojí sa ísť do priestorov, kde to bolí a padajú odtiaľ góly. A to z neho robí hokejistu s výnimočný ťahom na bránu. Do úvahy treba brať aj jeho nízky vek a fakt, že v zámorí ešte nepôsobil.

 Jack Hughes (New Jersey Devils, 18 rokov, útočník, 39 zápasov/17 bodov)

Hughes porazil Kakka v boji o draftovú jednotku. Siahol po ňom celok New Jersey Devils. Dôvod bol prostý – hoci bol Fín podľa odborníkov fyzicky vyspelejší, o niečo vyšší potenciál do budúcna mal jeho americký sok. Stále len 18-ročný útočník sa v 39 vystúpeniach zapísal do štatistík celkom 17-krát. Počas pobytu na ľade najlepšej hokejovej ligy sveta už neraz preukázal záblesky geniality. Kým Kakko je vnímaný predovšetkým ako strelec, Američan je pre zmenu tvorcom hry. Má dobrú korčuliarsku techniku a v zdanlivo neriešiteľnej situácii vie vykúzliť prihrávku, ktorá zmení priebeh hry. Azda ako každý jeden mladý hráč potrebuje zapracovať na svojej obrannej hre a na vhadzovaniach. Jeho 37,1 % (ne)úspešnosť na buly je veľmi chabým výsledkom. Nič to ale nemení na fakte, že ide o hokejistu s obrovským potenciálom. V horizonte piatich rokov by sa mal zaradiť medzi absolútnu špičku hokejového sveta. Devils zažívajú príšernú sezónu, ktorá nenapĺňa očakávania, a to sa podpisuje aj pod individuálne štatistiky hráčov.

 Dominik Kubalík (Chicago Blackhawks, 24 rokov, útočník, 46 zápasov/28 bodov)

Český krídelník má oproti väčšine nováčikov ligy výrazné zvýhodnenie. Má až 24 rokov a pýšiť sa môže skúsenosťami z najvyššej českej a švajčiarskej hokejovej súťaže. Výborné výkony v drese Ambri-Piotta a taktiež na medzinárodnom fóre v českom výbere mu vyniesli angažmán v NHL. Podpísal ročnú zmluvu s Chicagom Blackhawks s cap hitom 925 000 USD. V doterajšom ročníku 18-krát skóroval, k presným zásahom pridal aj 10 asistencií. S 28 kanadskými bodmi v 46 stretnutiach je v klubovej produktivite piaty. Medzi strelcami Blackhawks je však druhý!

Iľja Michejev (Toronto Maple Leafs, útočník, 25 rokov, 39 zápasov/23 bodov)

Ruského útočníka taktiež radíme do kategórie najskúsenejších debutantov sezóny 2019/20. Má 25 rokov a miesto v tíme Toronta Maple Leafs mu vyniesli kvalitné výkony v KHL. Počas piatich rokov strávených v drese Avangardu Omsk patril medzi najdôležitejších hráčov. Podpísal kontrakt s „javorovými listmi“ a po boku hviezdnych spoluhráčov podáva solídne výkony. V 39 vystúpeniach bodoval celkom 23-krát, keď strelil osem gólov a na ďalších 15 asistoval. Hoci nebol nikdy draftovaný, vďaka tvrdej práci a stále zlepšujúcim sa výkonom si vybudoval v kanadskom celku pevnú pozíciu. Sľubne rozbehnutú sezónu pribrzdilo zranenie, ktoré si vyžiadalo operáciu. Späť v akcii by mal začiatkom apríla.

Martin Nečas (Carolina Hurricanes, 21 rokov, útočník, 44 zápasov/26 bodov)

Českým hokejovým fanúšikom robí túto sezónu okrem Dominika Kubalíka veľkú radosť aj Martin Nečas. Útočník Caroliny Hurricanes sa vlani síce nepresadil v prvom tíme, ale žiaril v AHL v Charlotte Checkers. Tento rok do nižšej súťaže už nenazrel, v drese amerického klubu pozbieral 26 kanadských bodov. Jedenásť gólov na jeho konte dokazuje, že v budúcnosti by mal patriť medzi najväčšie hviezdy českého hokeja. Nečas sa spolieha predovšetkým na korčuľovanie a taktiež veľmi dobrý prehľad v hre. Už neraz z toho ťažili jeho spoluhráči Erik Haula a Ryan Dzingel, ktorí stáli na konci akcie, ktorej „mozgom“ bol práve český 21-ročný útočník.

Adam Fox (New York Rangers, 21 rokov, obranca, 46 zápasov/26 bodov)

21-ročný americký obranca New Yorku Rangers Adam Fox podáva tento rok výborné výkony. V rámci mediálnej pozornosti dopláca na dominantných Quinna Hughesa a Caleho Makara. Nič to nemení na tom, že z neho rastie výnimočný obranca. V mladom veku si zodpovedne plní defenzívne povinnosti a okrem iného je platným hráčom aj v útočnej tretine. V 46 súbojoch zaznamenal 26 kanadských bodov. Priemerne trávi na ľade takmer 18 minút za zápas, čo ho radí do desiatky najvyťaženejších nováčikov zámorskej profiligy.

Nick Suzuki (Montreal Canadiens, 20 rokov, útočník, 49 zápasov/27 bodov)

Vzrastom nižší (180 cm) útočník Nick Suzuki sa mal stať hviezdou budúcnosti najnovšieho celku NHL z Las Vegas. Golden Knights na neho využili v roku 2017 svoj druhý výber v prvom kole a urobili z neho celkovú trinástku draftu. Americký celok svoju nádej vymenil spoločne s Tomášom Tatarom do Montrealu za Maxa Paciorettyho. Kanadská organizácia okrem slovenského krídelníka získala šikovného útočníka s potenciálom stať sa tvárou a ťahúňom klubu. Prvý rok v novej organizácii strávil v OHL. Teraz je už stálou súčasťou prvého tímu. V 49 zápasoch si na konto pripísal 27 bodov a patrí medzi svetlé body v inak smutnej sezóne Montrealu.

Quinn Hughes (Vancouver Canucks, 20 rokov, obranca, 47 zápasov/33 bodov)

Pred začiatkom sezóny sa neustále hovorilo o spomínanej draftovej jednotke Jackovi Hughesovi. Málokto čakal, že Hughes bude skutočne patriť medzi najlepších nováčikov NHL, no pôjde o Jackovho brata – Quinna. 20-ročný Američan bol draftovaný v roku 2018 zo siedmej pozície Vancouverom Canucks. V kanadskom celku patrí medzi najväčšie opory, a to má za sebou stále len 52 štartov v najlepšej hokejovej lige sveta. Tento ročník nastúpil do 47 duelov, strelil štyri góly, na ďalších 29 asistoval a s 33 bodmi je šiestym najproduktívnejším hráčom Canucks. V asistenciách je dokonca lídrom! Je silný na puku, vo vypätých situáciách dokáže vystupňovať svoje výkony a súpera vždy prekvapí niečím nečakaným a efektívnym.

Victor Olofsson (Buffalo Sabres, 24 rokov, útočník, 42 zápasov/35 bodov)

24-ročný Švéd Victor Olofsson kraľuje produktivite nováčikov so ziskom 35 kanadských bodov. Tie pozbieral v 42 zápasoch a so 16 gólmi je druhým najlepším strelcom medzi debutantmi aktuálnej sezóny NHL. S deviatimi presilovkovými gólmi sa radí medzi smotánku profiligy. V boji o Calder Trophy pre najlepšieho nováčika sezóny patril dlho medzi najhorúcejšieho favorita. Ani jemu sa však nevyhlo zranenie, ktoré ho dlhodobo vyradilo z hry. Predpokladaný návrat sa odhaduje na stred februára.

Cale Makar (Colorado Avalanche, 21 rokov, obranca, 39 zápasov/34 bodov)

Popri výkonoch Quinna Hughesa je takmer neuveriteľné, že sa v NHL objavil ešte jeden nováčik – obranca, ktorý by na tomto poste vynikal ešte viac. Štvorka draftu 2017 debutovala v NHL paradoxne v minuloročnom play-off. Nastúpil do desiatich stretnutí, v ktorých preukázal ohromný potenciál. Ten začal naplno preukazovať od prvého stretnutia novej sezóny. V rozlete ho mierne pribrzdilo zranenie v hornej časti tela, ktoré ho vyradilo z hry na osem zápasov. Napriek tomu je druhým najproduktívnejším nováčikom súťaže. V 39 vystúpeniach pozbieral 34 kanadských bodov. Na obrancu neskutočne vysoké číslo, veď získava takmer bod na zápas. Okrem toho je veľmi spoľahlivý aj pred vlastnou bránou a na ľade trávi vyše 20 minút za zápas.