Svetobežníci v NHL: Medzi nimi aj hráč, ktorý vystriedal 12 tímov

5 minút čítania
Autor: Viktor Háber

Casanova či Don Juan – častá prezývka pre muža, ktorý strieda ženy častejšie ako ponožky. Čo však prezývka hokejistov, ktorí takýmto spôsobom menia kluby?

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

V NHL nie je nezvyčajné vymeniť priveľa pôsobísk, veď ide o biznis a každý chce byť tam, kde sa môže presadiť. Niekedy sa však z hráča stane horúci zemiak a rekordér vystriedal neuveriteľných 12 klubov. Vybrali sme desať hráčov, ktorým by pokojne mohla prischnúť prezývka „hokejový Casanova“.

  1. Matt Cullen (8)

Je viacero hráčov, ktorí nastupovali za 8 klubov, spomedzi nich sme do rebríčka vybrali Matta Cullena. Hral takmer v každom kúte USA či Kanady – Anaheim, Florida, Ottawa či Minnesota. Dobrý výber dresu si však zvolil v roku 2006, kedy vyhral Stanley Cup s Carolinou. O 10 rokov zopakoval hokejový center ten istý úspech s Pittsburghom, dokonca dvakrát po sebe. U tučniakov už zotrval a dodnes pôsobí v organizácii. Zaujímavé pri jeho kariére je, že hoci nazbieral viac ako 1 500 kanadských bodov, nikdy sa nedostal do výberu All Star.

  1. Brent Ashton (9)

Nikto nepozná pojem „byť vytrejdovaný častejšie ako Ashton“. Krídelník začal svoju kariéru v NHL v tíme Vancouver Canucks v roku 1979, o dva roky neskôr ho poslali do tímu Colorado Rockies. Tu sa začala jazda na horskej dráhe kariéry, pretože v nasledujúcich štyroch sezónach hral za štyri tímy. Celkovo ho vytrejdovali deväťkráť počas kariéry, čo je rekord (spolu s víťazom rebríčka). Sám povedal, že s tým bojoval tak, že sa stal chameleónom. „Všetko je o prispôsobení sa tímu,“ uviedol v rozhovore pre Hockey News exhráč, ktorý je dnes realitným agentom. Stanley Cup nevyhral v žiadnom z deviatich tímov.

Zdroj: theglobeandmail.com/foto: Larry MacDougal – Jaromir Jágr
  1. Jaromír Jágr (9)

Ani 9 rozdielnych dresov nie je príliš unikátne, v tomto klube ale jasne vyniká najlepší európsky hokejista všetkých čias. Jarda mal tú „smolu“, že najväčší úspech v NHL dosiahol hneď na začiatku kariéry. V prvých dvoch sezónach dvakrát zdvihol nad hlavu Stanleyho pohár. V tíme Pens bol sedem rokov, následne však postupne vystriedal ďalších osem klubov, ani s jedným z nich už trofej nezískal, hoci sa dostal do finále s Bostonom. NHL sa odmietol vzdávať aj na staré kolená, keď to ešte skúšal na Floride či v Calgary. Vek ho v zámorí síce dobehol, českú ligu však hráva aj po 50-ke.

  1. Michael Petit (10)

Rodák z Quebecu bol vôbec prvým hráčom v histórii NHL, ktorý vystriedal desať klubov. Pozoruhodná je najmä jeho cesta rodnou Kanadou, v ktorej si zahral za 5 rôznych tímov – Vancouver, Quebec, Toronto, Calgary a Edmonton. Šikovný obranca býval poriadne tvrdým hráčom a bol často vylučovaný, čo mohol byť dôvod, prečo ho kluby menili. Celkovo za svoju kariéru v NHL (1983-1998) nazbieral „úctyhodných“ 1 839 trestných minút.

  1. Mathieu Schneider (10)

Obranca s peknou bodovou bilanciou 233+743 začal kariéru v Montreale, s ktorým vyhral pohár v roku 1993. Od sezóny 1994/1995 nastalo jeho prelietavé obdobie a napokon má na konte klubovú dekádu. Najdivokejšie obdobie kariéry zažil v rokoch 2006 až 2010, kedy postupne vystriedal až šesť klubov – Detroit, Anaheim, Atlantu, Montreal, Vancouver a Arizonu. To si niekedy ani nemusel vybaľovať kufre.

👉 prečítajte si: Srdciari v NHL: Medzi top hráčmi vyčnieva aj Slovák

  1. Lee Stempniak (10)

Tohto pravého krídelníka označujú ako dobre scestovaného a všestranného útočníka. Nie nadarmo. Pokiaľ si Schneider ani nevybalil kufre, Stempniak sa ani nezložil na hotelovú posteľ. Medzi rokmi 2013 až 2017 vystriedal postupne sedem tímov. Napríklad z Pittsburghu sa porúčal už po 21 dueloch, z Winnipegu a Bostonu po 18, resp. 19. Treba však byť fér a priznať, že do viacerých tímov prišiel tesne pred play-off a tie mu po vypadnutí zmluvu nepredĺžili. Stanley Cup nikdy nezískal.

Zdroj: mtvuutiset.fi – Olli Jokinen
  1. Olli Jokinen (10)

Fínsky útočník je jednou z legiend Floridy. Veď za mužstvo nastúpil v siedmich sezónach a v čase, keď mužstvo opúšťal, držal rekord v počte gólov, asistencií a bodov. Nikdy však s mužstvom nepostúpil do play-off a dokázal to až s Calgary v sezóne 2008/2009. Stal sa hráčom, ktorý postúpil do vyraďovačky po 799 odohraných dueloch v NHL, čo bol rekord, ktorý prekonal až Ron Hainsey (907). Potom to skúšal ešte s piatimi ďalšími klubmi a v poslednej sezóne kariéry 2014/2015 ich vystriedal tri – Nashville, Toronto a St. Louis. Už sa mu to však nepodarilo.

  1. Jim Dowd (10)

Keď si ho v roku 1991 vybralo do tímu New Jersey, stal sa vôbec prvým rodákom z mesta, ktorý nastúpil za diablov. A tiež prvým, kto v sezóne 1994/1995 vyhral v tomto svojom rodisku Stanley Cup. Počas svojej kariéry, ktorá trvala do roku 2008, to následne ešte skúšal s deviatimi ďalšími klubmi. Viackrát pritom skončil po nevýrazných výkonoch na farme, napríklad za Edmonton odohral len jeden zápas v sezóne 1998/1999, kým nezamieril na zvyšok ročníka k Hamilton Bulldogs. Dnes je Dowd pomerne častou súčasťou NHL Live v televízii NBC ako hosť.

  1. Derick Brassard (10)

Jediný stále aktívny hráč v rebríčku, ktorý sa v ňom môže tým pádom posunúť ešte vyššie. Hokejový cestovateľ začal svoju kariéru v Ottawe, následne nastupoval za oba newyorské i pensylvánske kluby, Columbus, Colorado či Arizonu. Dnes je súčasťou hviezdneho tímu Edmontonu. Gól dal za každý jeden z klubov, za ktorý hrával, čo z neho robí skutočne unikátneho zakončovateľa. Rovnako jedinečná ale bola Brassardova sezóna 2018/2019, kedy nastúpil za tri rôzne tímy – Pittsburgh, Floridu a Colorado, pričom u panterov sa porúčal po 10 zápasoch.

Zdroj: nbcsports.com – Mike Sillinger
  1. Mike Sillinger (12)

Absolútny rekordér a dokonca s náskokom. V roku 1989 ho draftoval Detroit, no ku koncu kariéry v roku 2009 si pripísal rekordných 12 mužstiev, za ktoré nastupoval a vytrejdovaný bol deväťkrát (rekord spolu s Ashtonom), z toho dva razy za jednu sezónu. Sillinger odohral celú sezónu len za 4 mužstvá – Detroit, Vancouver, Columbus a NY Islanders. Mimo Detroitu v play-off vždy vypadol jeho tím v prvom kole. Sillinger nikdy nebol príliš produktívny, jeho najlepší ročník bol 1999/2000, kedy v drese Tampy nazbieral 19 gólov a 25 asistencií. Príliš sa mu nedarilo v Anaheime, Ottawe, Phoenixe, St. Louis a ani v Nashville. Bohatá zbierka klubov, ktorú zrejme nik len tak neprekoná. A možno ani štatistiku aspoň jedného streleného gólu v 12 rôznych tímoch NHL.

👉 Vycestujte s nami na NHL ZÁJAZDY 🏒