Súperi Slovenska na MSJ 2023: Séria debaklov aj obľúbený súper

4 minúty čítania
Autor: Dávid Lech

Slovenskú reprezentáciu do 20 rokov čakajú v rámci základnej skupiny MS súperi, s ktorými máme v tejto vekovej kategórii bohaté skúsenosti. Čo však hovoria štatistiky zo vzájomných duelov?

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram.

Fínsko: Snaha o pretrhnutie série debaklov

Vzájomná bilancia (na MSJ elitnej kategórie): 17 zápasov, 4 víťazstvá, 1 remíza, 12 prehier, skóre 35:86

S Fínskom sme prehrali 9 z posledných 10 stretnutí. V 17 vzájomných súbojoch sme radosť z výhry okúsili len 4-krát. Azda najvýznamnejšie víťazstvo prišlo na MSJ 2009, v ktorom sme zvíťazili 3:2 po samostatných nájazdoch, keď víťazný shootout Tomáša Tatara poslal Suomi do boja o záchranu.

Je častým javom, že fínski fanúšikovia či komentátori podporujú na medzinárodných turnajoch aj Slovákov. Je otázne, čo je za tým, no faktom je, že sme obľúbeným súperom krajiny tisícich jazier. Na posledných troch juniorských šampionátoch nám uštedrili debakle 3:9, 0:6 a 1:8.

Medzi vedúce osobnosti fínskeho výberu patria útočníci Joakim KemellBradom Lambertom. Od roku 2014 Fíni trikrát oslavovali titul majstrov sveta, raz získali striebro a raz bronz. Sú úradujúcimi vicemajstrami sveta a siahať na najcennejší kov budú chcieť aj na MSJ 2023.

Turnaj odštartujeme práve stretnutím s Fínskom, v utorok, 27. decembra 2022 o 17.00 hod.

Zdroj: tvnoviny.sk

USA: Bilancia je zo slovenského pohľadu hrozivá

Vzájomná bilancia: 18 zápasov, 4 víťazstvá, 1 remíza, 13 prehier, skóre 40:79

V prvých dvoch vzájomných stretnutiach sme USA zdolali 6:3 a 3:2. Od roku 2000 sme Spojené štáty dokázali na juniorských MS zdolať len v ďalších dvoch prípadoch. V roku 2009 šlo o veľmi cennú výhru 5:3 v štvrťfinále MSJ 2009.

Bilancia je napriek tomu hrozivá. 13-krát z 18 stretnutí sme prehrali. Celkové skóre vzájomných duelov je 40:79 a veľkým favoritom stretnutia budú Američania aj na MSJ 2023.

Na súpiske majú 19 draftovaných hráčov, pričom ďalší traja hráči by mali prísť na rad na najbližšom drafte. Medzi najväčšie hviezdy amerického výberu sa radia obranca Luke Hughes či šikovní útočníci Logan Cooley a Cutter Gauthier s Jimmym Snuggerudom.

USA sa radí nielen medzi favoritov skupiny B, ale s určitosťou bude ašpirovať na tie najvyššie priečky. Z posledných 10 juniorských šampionátov si odniesli trikrát titul majstrov sveta, raz získali striebro a dvakrát bronz.

S USA si zmeriame sily v stredu, 28. decembra o 22.00 hod.

Lotyšsko: Súper, s ktorým sme na MSJ ešte neprehrali

Vzájomná bilancia: 7 zápasov, 7 víťazstiev, skóre 37:17

S Lotyšskom sme si naposledy zmerali sily na MSJ 2022, ktoré sa dodatočne uskutočnili v auguste. Húževnatého súpera sme síce prestrieľali 42:25, no zápas našiel rozuzlenie až v samostatných nájazdoch, v ktorých sme uspeli vďaka úspešným pokusom Faitha a Kašlíka.

S pobaltským súperom sme si na juniorskom šampionáte skrížili hokejky celkovo sedemkrát. Vo všetkých dueloch sme zvíťazili, z toho hneď trikrát sme Lotyšom uštedrili vysokú porážku 7:4, 7:2 a 8:3.

Lotyšsko je najväčším outsiderom našej skupiny a očakáva sa, že naši hokejisti si na konto pripíšu proti tomuto súperovi už 8. výhru. V zostave nemajú žiadnu výraznejšiu postavu, no spoliehať sa budú na tímové poňatie hry, ktorým môžu potrápiť akéhokoľvek súpera.

S Lotyšskom odohráme náš predposledný zápas skupiny, v piatok, 30. decembra 2022 o 17.00 hod.

Zdroj: iihf.com/foto: Chris Tanouye (HHOF-IIHF Images) – gólová akcia Adama Sýkoru na posledných MS Juniorov proti Lotyšsku

Švajčiarsko: Zvádzame s nimi tuhé boje

Vzájomná bilancia: 13 zápasov, 6 víťazstiev, 1 remíza, 6 prehier, skóre 39:39

So Švajčiarskom sme odohrali na juniorských MS v hokeji celkovo 13 zápasov. Stretnutia s hráčmi s helvétskym krížom na hrudi sú veľmi vyrovnané o čom hovorí aj bilancia 6-1-6 a rovnako aj vyrovnané skóre zo vzájomných súbojov 39:39.

Nie je to však tak dávno, čo nám Švajčiari na MSJ 2020 uštedrili zahanbujúcu prehru 2:7. Ich hokej je už niekoľko rokov na vzostupe a aj v našom poslednom zápase skupinovej fázy možno očakávať veľmi vyrovnaný zápas.

Na súpiske majú 2 draftovaných hokejistov Briana Zanettiho (2021, 4. kolo, 110. miesto, Philadelphia Flyers) a Liana Bichsela (2022, 1. kolo, 18. miesto, Dallas Stars). No v kádri im chýba nejaká výraznejšia osobnosť, hoci od druhého menovaného sa v budúcnosti očakáva veľa. Podľa papierových predpokladov by sme mali so Švajčiarmi bojovať o tretiu priečku v tabuľke.

Úvodné buly proti Švajčiarsku je naplánované na Silvestra, 31. decembra 2022 o 17.00 hod.

🇸🇰✈️ Charter plný slovenských fanúšikov na MS 2023: Slovensko – Česko, Slovensko – Lotyšsko, Slovensko – Kanada