Stanley Cup – história najslávnejšej hokejovej trofeje sveta (I. časť)

3 minúty čítania
Autor: Braňo Hujo

The Holy Grail, Lord Stanley’s Cup, The Cup, to je len niekoľko prezývok trofeje, o ktorej, trúfame si napísať, sníva každý jeden človek, ktorý si obul korčule v súťažnom zápase. Aká je teda história Stanley Cupu?

Autor trofeje nevidel žiadny zápas NHL

Niet dôležitejšej odmeny v hokejovom svete, niet dôležitejšieho pohára, ktorý by chcel hokejista zdvihnúť nad hlavu. O túto trofej sa bojuje už od roku 1894 a za ten čas už Stanley Cup zažil a doslova vytrpel mnohé.

Trofej najlepším klubom v Kanade venoval v roku 1892 Lord Frederick Stanley z Prestonu, v tom čase kanadský guvernér. Ide tak o najstaršiu trofej udeľovanú víťazovi niektorej z najväčších športových líg v Severnej Amerike. Mimochodom, samotná trofej pochádza z Anglicka, vyrobili ju na zákazku pre Lorda Stanleyho v Sheffielde a jeho hodnota bola v tom čase 48,67 dolára. Dnes je poistený na viac ako 1,5 milióna dolárov. Paradoxom je, že darca, Lord Stanley nikdy nevidel jediný zápas o „svoj“ pohár.

Pohár je starší ako samotná súťaž

V tom čase mal pohár iba jeden podstavec a ten sa pomerne rýchlo zaplnil menami víťazných klubov a hráčov. Keďže však kluby nechceli na svoje náklady nechať vyrobiť druhý prstenec podstavca, gravírovalo sa aj priamo na pohár. Nakoniec však pribudli ďalšie prstence a pokračovalo sa už na ne. Dnes je gravírovanie na pohár zakázané a originálny pohár aj s rytinami je v hokejovej Sieni Slávy v Toronte.

👉 Finále Stanley Cup – Dvojzápas: Tampa Bay Lightning – Colorado Avalanche (letecky) 🏒

Víťazovi NHL sa však Stanley Cup udeľuje až od roku 1926, dovtedy oň bojoval vždy klub z iných profesionálnych hokejových súťaží (NHA, neskôr NHL a PCHA). Samotný pohár je vlastne starší ako súťaž, v ktorej sa oň hrá. NHL vznikla až v roku 1917.

Ak vás zaujímajú technické parametre pohára, má aktuálne 89,54 cm a váži 15,5 kilogramu. Vyrobený je zo zmesi striebra a niklu (pôvodný iba zo striebra). Zaujímavosťou je, že aj vďaka tomu sa naň, ako na jednu z mála trofejí nielen v severoamerickom športe, ryje priamo a nie na doštičky, ktoré by sa k nemu prilepili či prinitovali.

Odporúčame:
U nás nájdete kompletnú ponuku na hokejové zájazdy.

Zájazdy na NHL v Prahe:
Nashville Predators – San Jose Sharks (piatok)
Nashville Predators – San Jose Sharks (sobota)