Špičkoví hráči NHL menili dresy, Top 15 zmien pred uzávierkou prestupov

Tomáš Tatar napokon pred uzávierkou prestupov v NHL vymenený nebol. Napriek tomu nebola o zaujímavé presuny hokejistov núdza. Predstavujeme 15 najzaujímavejších prestupov NHL trade deadline 2020.

Vegas po príchode Lehnera s najlepším brankárskym tandemom ligy

Vegas Golden Knights (získalo): Robin Lehner
Chicago Blackhawks (získalo): Malcolm Subban, Slava Demin, voľba v 2. kole draftu 2020

Vegas Golden Knight patria medzi najlepšie tímy Západnej konferencie. Pred play-off sa rozhodli posilniť na brankárskom poste. Skvelého Marca-Andrého Fleuryho bude v prípade potreby zastupovať Robin Lehner. Do Chicaga sa sťahuje gólman Malcolm Subban, mladý prospekt Slava Demin a voľba v 2. kole draftu 2020.

Žiadaný Pageau zakotvil v Islanders

New York Islanders: Jean-Gabriel Pageau
Ottawa Senators: voľba v 1. kole draftu 2020 alebo 2021, voľba v 2. kole draftu 2020 a podmienečnú voľba v 3. kole draftu 2022

Jedným z najhorúcejších „artiklov“ na trhu pred uzávierkou prestupov bol Jean-Gabriel Pageau z Ottawy Senators. Šikovného útočníka prínosného na oboch stranách klziska napokon získal New York Islanders. Za autora 40 kanadských bodov (24+16) z aktuálnej sezóny sa tím z Brooklynu neváhal vzdať volieb v 1., 2. a 3. kole draftu. S 27-ročným hokejistom následne manažment podpísal šesťročný kontrakt v hodnote 30 miliónov amerických dolárov.

McDavid sa môže tešiť na nového „parťáka“

Edmonton Oilers: Andreas Athanasiou
Detroit Red Wings: Sam Gagner, voľba v 2. kole draftu 2020 a 2021

Medzi najaktívnejšie kluby v trade deadline patril Edmonton Oilers. Generálny manažér Ken Holland sa nikdy nebál trejdov, čo deklaroval aj včera. Do klubu priviedol z Detroitu Red Wings Andreasa Athanasioua. Rýchlonohý krídelník by sa mal stať dvorným krídelníkom Connora McDavida. V minulosti „AA“ pokoril 30-gólovú hranicu, no v trápiacom sa Detroite tento ročník nedokázal nadviazať na vydarenú sezónu 2018/19. Po boku hviezdneho centra by jeho výkony mohli výrazne napredovať.

Calgary vyhralo boj o Gustafssona

Calgary Flames: Erik Gustafsson
Chicago Blackhawks: voľba v 3. kole draftu

Krátko pred trade deadline sa čoraz intenzívnejšie začalo špekulovať o odchode obrancu Erika Gustafssona z Chicaga Blackhawks. 25-ročný zadák je zatiaľ len tieňom svojich výkonov z vlaňajšieho ročníka. Napriek tomu odstupné v podobe voľby v 3. kole draftu z Calgary Flames je veľmi málo a nejeden fanúšik „jastrabov“ po tejto výmene len neveriacky krúti hlavou.

Carolina uchmatla Bradyho Skjeia

Carolina Hurricanes: Brady Skjei
New York Rangers: voľba v 1. kole draftu 2020

Carolina Hurricanes mala pred trade deadline množstvo práce. Potrebovala vyriešiť brankársku otázku, posilniť obranu a taktiež zvýšiť konkurenciu v ofenzíve. Do obrany okrem iného priviedla aj Bradyho Skjeia z New Yorku Rangers. Opačným smerom putovala voľba v 1. kole tohtoročného draftu. Skjei má platný kontrakt do leta 2024, čo z neho robí veľmi cennú posilu.

Vatanen vystuží zadné rady Hurricanes

Carolina Hurricanes: Sami Vatanen
New Jersey Devils: Janne Kuokkanen, Fredrik Claesson, podmienečná voľba v 4. kole draftu 2020

Okrem Bradyho Skjeia sa stal novou akvizíciou defenzívy Hurricanes aj Sami Vatanen z New Jersey Devils. Generálny manažér Ron Francis za zisk fínskeho beka neváhal obetovať Janneho Kuokkanena, Fredrika Claessona a podmienečnú voľbu v 4. kole draftu 2020.

Veterán Marleau korisťou Pittsburghu

Pittsburgh Penguins: Patrick Marleau
San Jose Sharks: voľba v 3. kole draftu 2021

San Jose Sharks malo pred ukončením prestupového obdobia vymeniť veteránov Patricka Marleaua a Joea Thorntona. Kým druhý menovaný napokon zotrvá v Kalifornii, Marleau sa stal novou posilou Pittsburghu Penguins. „Tučniaci“ za skúseného krídelníka obetovali voľbu v 3. kole draftu. Ak však pensylvánsky celok získa Stanley Cup, Sharks za Marleaua zinkasujú voľbu v 2. kole.

Trocheck novou akvizíciou Caroliny Hurricanes

Carolina Hurricanes: Vincent Trocheck
Florida Panthers: Erik Haula, Lucas Wallmark, Chase Priskie, Eetu Lusotarinen

Veľmi kvalitnú posilu priviedla Carolina Hurricanes do útoku. Z Floridy Panthers sa do Raleigh sťahuje Vincent Trocheck. Kariérne maximum 26-ročného Američana je 75 kanadských bodov zo sezóny 2017/18, čo jasne hovorí o jeho ofenzívnych schopnostiach. Za jeho príchod obetovali hneď kvarteto hráčov – Erika Haulu, Lucasa Wallmarka a mladé talenty Chasea Priskieho a Eetu Lusotarinena.

Ottawa poslala Ennisa do Edmontonu

Edmonton Oilers: Tyler Ennis
Ottawa Senators: voľba v 5. kole draftu 2021

Okrem Athanasiousa posilnil ofenzívne formácie Edmontonu Oilers aj Tyler Ennis z Ottawy Senators. Šikovný krídelník je rodákom z Edmontonu, čo je vždy veľké plus. Kanadský celok získal 30-ročného hokejistu výmenou za voľbu v 5. kole draftu 2021, čo je zanedbateľná protihodnota. Ennis by sa mal objaviť v tretej útočnej formácii a určite ho kouč Dave Tippett postaví aj vedľa Connora McDavida. Hviezdnemu útočníkovi doposiaľ nenašli stáleho krídelníka, s ktorým by si na ľade výraznejšie rozumel.

Colorado získalo Namestnikova

Colorado Avalanche: Vladislav Namestnikov
Ottawa Senators: voľba v 4. kole draftu 2021

Colorado Avalanche si brúsilo zuby na zisk Chrisa Kreidera z New Yorku Rangers. Klub z Manhattanu s produktívnym útočníkom napokon predĺžil kontrakt. „Lavíny“ tak nezískali žiadne hviezdne meno a ofenzívu rozšírili len o Vladislava Namestnikova z Ottawy Senators. Za ruského útočníka poslali do metropoly Kanady voľbu v 4. kole draftu 2021. Popri zraneniach Nazema Kadriho a Mikka Rantanena by mal do tímu z Denveru vniesť potrebný dôraz a zvýšiť konkurenciu v útoku.

Tampa Bay obetovala prvú voľbu draftu za posilu do útoku

Tampa Bay Lightning: Barclay Goodrow
San Jose Sharks: Anthony Greco, voľba v 1. kole draftu 2020

Tampa Bay sa neváhala zriecť výberu v prvom kole tohtoročného draftu a spoločne s farmárskym útočníkom Anthonym Grecom ju poslala do San Jose. Sharks za túto protihodnotu poslali na Floridu Barclaya Goodrowa. 26-ročný dobre stavaný útočník pozbieral v tejto sezóne v 62 súbojoch 24 kanadských bodov. Ozývajú sa hlasy, že „Bolts“ to so svojou ponukou prepálili. Druhý najlepší celok NHL ale ide tvrdo za svojím cieľom – odčiniť neúspešnú minulú sezónu a zaútočiť na Stanley Cup.

Sheary sa vracia do Pittsburghu

Pittsburgh Penguins: Conor Sheary, Evan Rodrigues
Buffalo Sabres: Dominik Kahun

Pittsburgh Penguins patril včera medzi najaktívnejšie organizácie. Na prestupe sa dohodol aj s Buffalom Sabres, kam poslal nemeckého útočníka Dominika Kahuna. Opačným smerom putovali útočníci Evan Rodrigues a bývalý „tučniak“ Conor Sheary. Druhý menovaný odohral v minulosti v drese Penguins 184 zápasov a v rokoch 2016 a 2017 sa s Crosbym a spol. radoval zo zisku Stanley Cupu.

Mike Green posilní Edmonton Oilers

Edmonton Oilers: Mike Green
Detroit Red Wings: Kyle Brodziak, podmienečná voľba v 4. kole draftu

Jednou z najväčších slabín Edmontonu Oilers je defenzíva. Potrebné skúsenosti do kádra kanadského tímu by mal vniesť Mike Green. Skúsený bek prišiel z Detroitu Red Wings za dlhodobo zraneného veterána Kylea Brodziaka a podmienečnú voľbu v 4. kole draftu.

Boston vystužil útok príchodom Ritchieho

Boston Bruins: Nick Ritchie
Anaheim Ducks: Danton Heinen

Boston Bruins je jedným z najväčších favoritov NHL a svoj káder v deň trade deadline posilnil o Nicka Ritchieho. Dôrazný útočník prichádza z Anaheimu Ducks výmenou za Dantona Heinena. Výmena rovesníkov mierne uľahčila platovému stropu „medveďov“ a do tímu vniesla potrebnú tvrdosť. Ritchie meria 189 centimetrov a váži 106 kilogramov.

Simmonds posilnil Buffalo

Buffalo Sabres: Wayne Simmonds
New Jersey Devils: voľba v 5. kole draftu 2021

Zaujímavú akvizíciu do útoku priviedli v Buffale. Za voľbu v 5. kole draftu 2021 prišiel Wayne Simmonds z New Jersey Devils. Jeho angažmán v New Jersey Devils nenaplnil očakávania, no u nového zamestnávateľa by si mohol zaspomínať na svoju streleckú formu. Za sebou má dve sezóny, v ktorých pokoril 30-gólovú hranicu. Trikrát bol od tejto méty vzdialený len na rozdiel jedného, resp. dvoch gólov.

Najzaujímavejšie prestupy v NHL pred dňom trade deadline (od 1. 1. 2020):

Pittsburgh Penguins: Jason Zucker
Minnesota Wild: Alex Galchenyuk, Calen Addison, voľba v 1. kole draftu 2020 alebo 2021

New Jersey Devils: voľba v 2. kole draftu 2021, David Quenneville
New York Islanders: Andy Greene

Tampa Bay Lightning: Blake Coleman
New Jersey Devils: Nolan Foote, voľba v 1. kole draftu 2020 alebo 2021

Vancouver Canucks: Tyler Toffoli
Los Angeles Kings: Tim Schaller, Tyler Madden, voľba v druhom kole draftu 2020 a podmienečná voľba v drafte 2022

Washington Capitals: Brenden Dillon
San Jose Sharks: voľba v 2. kole draftu 2020, podmienečná voľba v 3. kole draftu 2021

Vegas Golden Knights: Alex Martinez
Los Angeles Kings: voľba v 2. kole draftu 2020 a 2021

Boston Bruins: Ondřej Kaše
Anaheim Ducks: David Backes, Axel Andersson, voľba v 1. kole draftu 2020

Winnipeg Jets: Cody Eakin
Vegas Golden Knights: voľba v 4. kole draftu 2021

Washington Capitals: Iľja Kovaľčuk
Montreal Canadiens: voľba v 3. kole draftu 2020