Slovenská senzácia v Kanade. Slafkovský s Nemcom č. 1 a 2 na drafte NHL!

3 minúty čítania

Slovenskí hokejisti Juraj Slafkovský a Šimon Nemec opanovali prvé kolo draftu NHL 2022, keď sa stali celkovým prvým a druhým výberom. Juraj Slafkovský ako draftová jednotka putuje do Montrealu Canadiens, Šimona Nemca si z druhého miesta vybrala organizácia New Jersey Devils.

Slafkovský napĺňa všetky požiadavky Canadiens

Generálny manažér Montrealu Canadiens Kent Hughes pred vyslovením draftovej voľby „Habs“ poprial úprimnú sústrasť rodine a priateľom zosnulého bývalého hráča NHL, Bryana Marchmenta. Pogratuloval k výhre v Stanley Cupe kolegovi Joeovi Sakicovi z Colorada Avalanche a následne hokejovej verejnosti oznámil, že najúspešnejší klub NHL si z prvého miesta na drafte vyberá útočníka slovenskej hokejovej reprezentácie, Juraja Slafkovského.

Kedy začala draftová jednotka veriť, že by sa mohol stať skutočným hráčom číslo 1 na drafte? „Bolo to niekedy po svetovom šampionáte, po NHL Combine, nevedel som, čo očakávať, no keď som počul, že si vyberajú hráča zo Slovenska, bolo to už len „wow!“ nechal sa počuť 18-ročný mladík v rozhovore pre televíznu stanicu Sportsnet.

Prečo si Montreal vybral práve Slafkovského? „Dôkladne sme si naštudovali všetkých mladých hráčov, trojicu, o ktorej sa hovorilo a dospelo to do bodu, keď sme sa začali prikláňať k Jurajovi. Všetky naše požiadavky splnil do bodky a preto sme ho draftovali. Je charizmatický, má skvelú osobnosť,“ povedal generálny manažér Canadiens, Kent Hughes.

Od útleho detstva spoločne snívali o NHL, teraz sú prvými dvomi voľbami draftu

Po kanadskej organizácii si z 2. miesta vyberali predstavitelia New Jersey Devils. Generálny manažér New Jersey Devils Tom Fitzgerald zvolil Šimona Nemca, ktorý by sa mal stať v budúcnosti jedným z pilierov obrany amerického celku.

Bol som prekvapený, bolo to naozaj úžasné. Slováci prvý a druhý výber, je to niečo neskutočné. Už ako deti sme snívali o drafte do NHL a teraz sa nám to splnilo,“ neskrýval nadšenie obranca HK Nitra.

Slovensko sa tak stalo po Kanade len druhou krajinou v histórii draftu NHL (od roku 1963), ktorí sa môžu pýšiť najvyššie draftovaným útočníkom a obrancom.

V prvom kole sa dočkal aj Mešár, ide za Slafkovským

Slovenský útočník Filip Mešár sa stal po Jurajovi Slafkovskom a Šimonovi Nemcovi tretím draftovaným hráčom v 1. kole draftu NHL 2022.

Z celkového 26. miesta si ho vybral tím Montrealu Canadiens, kde sa stretne s novopečenou jednotkou draftu, krajanom Jurajom Slafkovským.

Filip Mešár má za sebou už dve sezóny v najvyššej slovenskej súťaži, kde hájil farby HK Poprad. Zaujal dobrou akceleráciou a rýchlosťou, bojovnosťou na oboch stranách klziska a taktiež solídnou strelou.

V tíme „Habs“ by sa v budúcnosti mohol presadiť ako hráč druhej či tretej útočnej formácie.

Mešárov výber tak zavŕšil mimoriadne úspešné prvé kolo draftu 2022. Prvýkrát v histórii sa Slovensko dočkalo troch draftovaných hokejistov v prvom kole. Z veľkého míľniku v kariére sa radovali Juraj Slafkovský (jednotka draftu) a Šimon Nemec (dvojka draftu, New Jersey Devils).


Chceli by ste zažiť atmosféru najlepšej hokejovej ligy sveta na vlastnej koži? Ponuku zájazdov aj na zápasy NHL nájdete na našom webe.