Slovenská študentka v Helsinkách odporúča fínske „Hašlerky“

4 minúty čítania
Autor: Jakub Kocourek

Historickým úspechom slovenských hokejistov na pekinskej olympiáde sa reprezentačná hokejová sezóna nekončí. V druhej polovici mája sa v krajine čerstvých olympijských víťazov Fínov uskutočnia majstrovstvá sveta. Ak stále váhate, či do Helsínk vycestovať, prečítajte si náš blog.

Hokejový štadión Helsinki Ice Hall arena (fínsky Helsingin jäähalli), sa po rozhodnutí vedenia IIHF stal novým dejiskom skupiny A (namiesto pôvodnej Hartwall Arény). S kapacitou 8 200 divákov sa podobá košickej Steel Aréne, kde sa paradoxne vďaka nižšej kapacite, podarilo vytvoriť „dusnú“ atmosféru na tribúne. Veľký záujem slovenských fanúšikov o nadchádzajúce MS a menšia aréna môže výrazne pomôcť naším hokejistom.

O tom ako vyzerajú Helsinki, čo nás v meste čaká a na čo sa pripraviť, nám porozprávala slovenská študentka Dorota, ktorá v metropole Fínska strávila niekoľko mesiacov na študentskom pobyte.

Atmosféru v meste dotvára jeho skvelá poloha

To, že sú Helsinki najväčším a zároveň hlavným mestom Fínska je všeobecne známe. Už menej sa vie o jeho turisticky atraktívnom historickom centre. Nájdeme tu napríklad vyhľadávanú katedrálu či miestnu univerzitu. „Centrum mesta zároveň nie je príliš rozľahlé, a tak by vám na jeho spoznávanie mal vystačiť jeden deň,“ hovorí študentka Dorota. Pochvaľuje si aj skvelú geografickú polohu mesta, a to najmä blízkosť Baltského mora. Aj pre vyššie spomínané dôvody – atmosféra mesta a blízkosť mora – sa Helsinki často prezývajú „Benátky severu“.

Fínsko je severskou krajinou nachádzajúcou sa na Škandinávskom polostrove. S touto oblasťou má našinec spojené nepríjemné chladné počasie či málo slnečného svitu. Majstrovstvá sveta sa v Helsinkách a Tampere uskutočnia v druhej polovici mája. Aké počasie môžu fanúšikovia očakávať v tomto období? Máj už býva celkom teplý mesiac, hoci aj juh Fínska vie často ,,nepríjemne“ prekvapiť. Letná sezóna sa vo Fínsku oficiálne začína začiatkom júna,“ pokračuje Dorota.

Gastro pochúťky fínskej kuchyne

Ak sa povie Fínsko, medzi prvé spojenia, ktoré nám s touto krajinou napadnú, rozhodne nepatrí jedlo. Táto severská krajina má však aj po gastronomickej stránke čo ponúknuť. „Oplatí sa ochutnať tradičnú lososovú polievku, sobie mäso, slané „karelské“ koláče plnené ryžou, ktoré vyzerajú ako papučky či fínsku špecialitu salmiakki v podobe cukríkov či zmrzliny.“

„Moi“ a „Kiitos“ ako základ priateľskej komunikácie

Napriek tomu, že si obyvatelia Fínska neužijú po väčšinu roka príliš veľa slnečného svitu, dlhodobo sú považovaní za najšťastnejších ľudí na svete. „Samozrejme, tiež ich trápia každodenné problémy ako aj nás, ale žijú v krajine, ktorá veľmi dobre funguje a snaží sa byť v súlade s okolitou prírodou. Málo ľudí žije na hranici chudoby a obyvatelia sú veľmi vzdelaní,“ opisuje študentka Dorota, ktorá dodáva, že voči cudzím ľuďom si Fíni väčšinou držia odstup.

„K turistom sa však správajú priateľsky a služby sú v tejto krajine na vysokej úrovni“.

V hlavnom meste si človek vystačí s angličtinou. „Fíni nie sú zvyknutí a ani neočakávajú, že by niekto vedel ich jazyk. Ak sa však naučíte pár slovíčok po fínsky, určite ich to milo prekvapí a viac sa vám otvoria“.

Nikdy nekončiaca rivalita so Švédmi 🇸🇪

Vo svete športu sú Fíni známi nielen vďaka hokeju, ale aj florbalu. Vo Fínsku sa športuje veľa a s chuťou. Cez zimu ľudia bežkujú alebo sa korčuľujú na zamrznutom jazere, v lete športujú najmä vonku, behajú, plávajú… Fanúšikovia sú rovnakí ako na Slovensku, v tomto nevidím žiadny rozdiel. Ak hrajú Fíni, všetci sledujú a podporujú domáci tím. Najväčším sviatkom je však vždy zápas Fínsko – Švédsko. Platí tu podobná rivalita ako medzi nami a Čechmi. Je jedno, na akom mieste sa umiestnia, dôležité je, že vyhrali nad Švédmi,“ uzatvára svoje rozprávanie o Fínsku Dorota.

Kompletnú ponuku vstupeniek a zájazdov na MS v hokeji vo Fínsku nájdete TU.