Slováci v zámorí a ich účasť na MS: Črtá sa príchod viacerých veľkých mien

5 minút čítania
Autor: Dávid Lech

Slovensko má v zámorí hneď niekoľko hokejistov, ktorí by mohli posilniť národný tím pred MS v hokeji. Zmapovali sme pre vás aktuálnu situáciu jednotlivých hráčov.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Najväčšie hviezdy očakávajú dlhé ťaženie v play-off NHL

Najproduktívnejší slovenský hokejista v NHL, Tomáš Tatar, očakáva s New Jersey Devils dlhé play-off, kde budú „diabli“ patriť do širšieho okruhu favoritov na zisk Stanley Cupu. Prestížnu trofej bude chcieť ukoristiť aj Tampa Bay Lightning s Erikom Černákom, ktorý sa dlhé roky radí medzi najlepších defenzívnych bekov zámorskej profiligy.

Ak by sa cesta Tatara či Černáka skončila v play-off predčasne, slovenský národný tím o služby našich najväčších hviezd v NHL s určitosťou prejaví záujem. Po prvom zápase play-off je však situácia ohľadom urasteného beka Černáka o niečo komplikovanejšia. Prvý zápas nedohral a do druhého nenastúpi po likvidačnom hite do oblasti hlavy a krku od protihráča Michaela Buntinga. Tomášovi Tatarovi sa pre zmenu končí v lete zmluva, čo môže ovplyvniť jeho rozhodnutie pricestovať na MS v hokeji.

Vo vyraďovacej časti sa predstaví aj Jaroslav Halák s New Yorkom Rangers. Skúsený brankár si naposledy najcennejší dres obliekol v roku 2014 a s jeho prípadnou účasťou sa tak neráta.

👉 prečítajte si: Kto zaujme slovenské miesto v NHL po Jaroslavovi Halákovi?

Dvaja Slováci vyradení pre zranenie

Uchádzať sa o miesto na MS v hokeji 2023 mohli aj Juraj Slafkovský s Martinom Pospíšilom. Oboch hokejistov ale z hry vyradilo zranenie. Slafkovský laboruje so zranením v dolnej časti tela a predčasne ukončil aktuálny ročník. Martin Pospíšil sa naposledy dostal na ľad v súťažnom zápase 30. decembra 2022 a keďže stále laboruje s otrasom mozgu, jeho účasť na svetovom šampionáte vylúčená.

Päť potenciálnych posíl čaká vystúpenie v play-off AHL

  • Miloš Kelemen – ešte nižší bodový zisk v tabuľke s istou účasťou v play-off má tím Tucson Roadrunners, kde bude s veľkou pravdepodobnosťou počas play-off pôsobiť aj Kelemen. Rýchlonohý, pracovitý útočník by bol určite zaujímavou potenciálnou akvizíciou pre celok kouča Craiga Ramsayho.
  • Šimon Nemec – v závere základnej časti mal perfektnú formu a navyše vytvoril nový rekord v počte strelených gólov obrancom do 20 rokov (12) a rovnako aj historický rekord AHL v počte získaných bodov obrancom do 19 rokov v jednej sezóne (34 bodov, 12+22). Jeho ofenzívne vlohy by boli v národnom tíme vítané, no aktuálne sa Nemec plne sústredí na vyraďovaciu časť AHL, kam Uticu poslal víťazným gólom v závere základnej časti.
  • Marián Studenič – s najlepším tímom Centrálnej divízie (Texas Stars) sa v play-off bude snažiť dôjsť čo najďalej. Rýchly krídelník by sa slovenskému tímu zišiel, no finálnu nomináciu by si musel vybojovať.
  • Adam Sýkora – neúvaný a energický hráč po sezóne v HK Nitra odišiel do zámoria, kde by mal vypomôcť tímu Hartfordu Wolf Pack. Farma New Yorku Rangers si zaistili účasť v play-off AHL a tak nad potenciálnym príchodom Sýkoru do reprezentácie visí otáznik. Ak sa jeho tím vo vyraďovacej časti neudrží, je takmer isté, že medzi ním a manažmentom národného tímu prebehne komunikácia ohľadom jeho možného príchodu.
  • Martin Chromiak – čistokrvný strelec, ktorý v slovenskom národnom tíme dlhodobo absentoval, až dodnes. V pondelok ráno (24. apríl), SZĽH oznámil, že slovenskú hokejovú reprezentáciu v príprave na majstrovstvá sveta posilní aj tento 20-ročný rodák z Ilavy. Jeho účasť na MS v hokeji by tak mohla byť prínosom.

VIDEO: 10 najkrajších gólov Slovákov na MS v hokeji 👇🏼

Prísť by mohlo kvarteto hokejistov, potvrdení sú zatiaľ dvaja

Definitívne po klubovej sezóne majú štyria slovenskí hokejisti zo zámoria. Účasť v reprezentácii zatiaľ potvrdili dvaja, nad ďalšími dvomi hráčmi visí otáznik.

  • Martin Fehérváry – kvalitný obranca, ktorý by bol obrovskou posilou pre náš národný tím. Podľa najnovších informácií má drobné zdravotné problémy a tak jeho účasť môže ohroziť výstupná posezónna zdravotná prehliadka. V lete sa mu navyše končí aktuálny kontrakt, čo môže zohrať rolu pri jeho rozhodovaní sa pre predĺženie sezóny v lotyšskej Rige.
  • Samuel Kňažko – pohyblivý bek sa so svojím Clevelandom Monsters z AHL do play-off neprebojoval. Na pozvánku do národného tímu odpovedal pozitívne a s veľkou  pravdepodobnosťou si tak zahrá na MS 2023.
  • Pavol Regenda – podobne ako Kňažko, jeho tím San Diego Gulls, ktorý je farmou Anaheimu Ducks, skončil pred bránami play-off. Slovenský útočník sa síce v závere sezóny pasoval s podozrením na otras mozgu, no vedenie slovenskej reprezentácie potvrdilo, že dôrazný a pracovitý hokejista sa pripojí k národnému tímu.
  • Adam Ružička – účasť útočníka Calgary Flames, ktorý má za sebou sezónu ako na hojdačke, však nie je zatiaľ oficiálne potvrdená. Kontakt medzi hráčom a reprezentáciou prebehol a definitíva ohľadom jeho účasti zrejme padne v najbližších dňoch.

Mladé talenty limituje deficit skúseností

Po klubovej sezóne majú aj útočníci Samuel Honzek a Servác Petrovský z WHL. Obaja patria medzi ofenzívne prísľuby slovenského hokeja, no na účasť na MS v hokeji si zrejme ešte budú musieť počkať. 18-ročného Honzeka čaká v júni draft do NHL a v tejto sezóne sa radil medzi najzaujímavejších Slovákov v juniorských súťažiach. Jeho rovesník, Servác Petrovský, prešiel draftom NHL už vlani (6. kolo, 185. miesto, Minnesota Wild) a hoci má za sebou solídnu sezónu v OHL, pôsobenie v seniorskej reprezentácii by bolo zrejme nad jeho sily.

V prípade početných zranení či iných nečakaných faktorov ovplyvňujúcich nomináciu bude manažment reprezentácie zvažovať aj účasť spomínanej dvojice.

O premiérovú účasť na MS v hokeji zabojuje aj Filip Mešár, ktorý s Kitchenerom Rangers v prvom kole play-off OHL vyradil veľkého favorita z Windsoru jednoznačne 4:0 na zápasy. V druhom kole však jeho tím nestačil na London Knights. Kitchener prehral 1:4 na zápasy a Mešár je tak na konci prvej sezóny v zámorí. Ročník si môže predĺžiť zabojovaním o miesto na svetovom šampionáte. V jeho neprospech vravia menšie skúsenosti a rovnako aj nižšia produktivita v ročníku 2022/23.

👉 Všetko o našich hokejových talentov nájdete v sekcii blogy, časť: Slovensko – Juniori 🇸🇰

AUTOBUSOVÉ ZÁJAZDY
11. – 13. máj: Slovensko – Česko od 190 €

  • nástupné miesta: Bratislava, Trnava, Trenčín, Žilina

LETECKÉ ZÁJAZDY
18. – 22. máj: Slovensko – Švajčiarsko, Slovensko – Kazachstan, Slovensko – Slovinsko od 950 €

  • trojzápas: Viedeň – Riga a späť