Slováci pred draftom 2023: Naše talenty v októbri budili pozornosť

4 minúty čítania
Autor: Dávid Lech

V našom novom seriáli ‚Slováci pred draftom 2023‘ si v úvode každého mesiaca zmapujeme situáciu slovenských talentov. Ako sa darilo mladým Slovákom v októbri?

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram.

Dalibor Dvorský: Mimoriadne vydarený mesiac medzi mužmi

Štatistiky v októbri:
J20: 3 zápasy, 5 kanadských bodov (3+2)
HockeyAllsvenskan: 7 zápasov, 6 kanadských bodov (4+2)
Štatistiky v sezóne:
J20: 5 zápasov, 8 kanadských bodov (3+5)
HockeyAllsvenskan: 9 zápasov, 6 kanadských bodov (4+2)

septembri sme avizovali, že Dalibora Dvorského čaká v októbri tuhý boj o miesto v seniorskom tíme. Po mesiaci môžeme zhodnotiť, že priestor na ľade si vybojoval. Tím z druhej švédskej najvyššej hokejovej súťaže ho síce poslal späť do juniorky, kde Slovák nabral sebavedomie a vrátil sa vo výbornej forme. V 7 stretnutiach pozbieral 6 bodov za bilanciu 4+2 a so štyrmi presnými zásahmi je tretím najlepším strelcom tímu.

„Dvorský je vysoko talentovaný a inteligentný tvorca hry, ktorý dokáže ohroziť obrancov rôznymi spôsobmi. Má excelentný cit pre prihrávky a veľmi rýchle ruky. Jeho obdarovanie kontrolovať puk sú neodškriepiteľné.“
Scott Wheeler

V úvode novembra ho renomovaný expert Scott Wheeler umiestnil v preddraftovom rebríčku na 7. pozíciu a zároveň ocenil jeho hokejové schopnoti. Zároveň však dodal, že najväčšou otázkou je či bude dlhodobo pôsobiť na poste centra alebo krídelníka. Rovnako uznal, že niekoľko skautov sa obáva konzistentnosti jeho bodovej produkcie pri hre 5 na 5.

Alex Čiernik: Rátajú s ním v 1. kole draftu

Štatistiky v októbri: 1 zápas, 0 kanadských bodov
Štatistiky v sezóne:
8 zápasov, 10 kanadských bodov (5+5)

Alex Čiernik toho v októbri veľa kvôli zraneniu neodohral. Rebríček Scotta Wheelera z The Athletic ale rozhodne potešil slovenských priaznivcov. Útočník Södertälje sa umiestnil na 31. mieste s následným hodnotením:

„Je to tvorca hry, ktorý dokáže zvyšovať jej tempo a dynamický korčuliar. Darí sa mu vytvárať úniky a vďaka svojej rýchlosti vytvára tlak na obrancov. Na puku je sebavedomý a má tiež sľubné schopnosti vytvárať šance v útočnom pásme či zakončovať zo strednej vzdialenosti.“

Maxim Štrbák: Každý zápas znamená cenné skúsenosti a progres

Štatistiky v októbri: 6 zápasov, 3 kanadské body (0+3)
Štatistiky v sezóne:
9 zápasov, 6 kanadských bodov (1+5)

Pre Maxima Štrbáka ide o prvé pôsobenie v zámorí. V tíme Sioux Falls Stampede predviedol skvelý vstup do novej sezóny. Bodovú produkciu v podobe bodu na zápas si síce v októbri neudržal, no na konto si pripísal 3 body v 6 stretnutiach. Syna Martina Štrbáka čaká ešte dlhá a náročná sezóna. Prakticky každým zápasom možno očakávať mierny posun v hernom prejave. Stále ho možno radiť medzi najhorúcejšie slovenské želiezka v ohni pre nadchádzajúci draft NHL.

Samuel Honzek: Konzistentne boduje a patrí medzi najlepších

Štatistiky v októbri: 11 zápasov, 12 kanadských bodov (6+6)
Štatistiky v sezóne:
14 zápasov, 15 kanadských bodov (7+8)

Oči všetkých hokejových fanúšikov aj odborníkov vo WHL sa upriamujú na očakávanú draftovú jednotku, Connora Bedarda. Skvelé meno v súťaži si však buduje aj Samuel Honzek. Trenčiansky odchovanec je najproduktívnejším hráčom Vancouveru Giants a v ligovej produktivite atakuje elitnú desiatku. V októbri zažiaril predovšetkým v dvoch po sebe nasledujúcich stretnutiach proti Victorii Royals (22. 10.) a Kamloops Blazers (23. 10.). V prvom spomínanom súboji sa na výhre 6:5 podieľal bilanciou 2+1, proti Blazers strelil gól a na ďalšie dva asistoval. Naďalej si drží vynikajúcu úspešnosť na buly, ktorá je aktuálne na úrovni 56,7 %. Kvalitné výkony šikovného útočníka zaujali aj Scotta Wheelera z The Athletic, ktorý ho v najaktuálnejšom rankingu 64 najväčších talentov pre draft 2023 zaradil na 61. priečku.

Martin Mišiak: Bodové sucho prelomené

Štatistiky v októbri: 9 zápasov, 5 kanadských bodov (0+5)
Štatistiky v sezóne:
14 zápasov, 5 kanadských bodov (0+5)

Nové Zámky neprestávajú udivovať slovenskú najvyššiu hokejovú súťaž. Vo veľkej eufórii hrajúci Novozámčania patria medzi najlepšie tímy ligy. Uspokojivé výsledky a herná pohoda sa preniesli aj na talentovaného útočníka, ktorý na bodové sucho zo septembra dal zabudnúť piatimi gólovými asistenciami.

Ondrej Molnár: Darí sa mu vyťažiť z minima maximum

Štatistiky v októbri: 9 zápasov, 3 kanadské body (2+1)
Štatistiky v sezóne:
14 zápasov, 4 kanadské body (2+2)

Úradujúci vicemajster z Nitry v novej sezóne nenapĺňa očakávania a v tabuľke mu patrí ôsma priečka. Mierne na to dopláca aj slovenský útočník, ktorého ice-time zväčša nepresiahne desať minút. Napriek tomu sa v deviatich vystúpeniach dokázal dvakrát strelecky presadiť a ku gólom pridal aj jednu asistenciu. Najlepší októbrový zápas prežil nepochybne na ľade Liptovského Mikuláša, kde sa na výhre 5:1 podieľal bilanciou 1+1. Renomovaný odborník Scott Wheeler z The Athletic ho vo svojom najnovšom rebríčku talentov pre draft 2023 zaradil na celkové 52. miesto.

František Ridzoň: Takmer nepozná pocit prehry

Štatistiky v októbri: 12 zápasov, 3 kanadské body (0+3)
Štatistiky v sezóne
: 14 zápasov, 5 kanadských bodov (1+4)

Rodák z Lučenca v októbri štatisticky o niečo zvoľnil. V dvanástich súbojoch si na konto pripísal 3 kanadské body za asistencie. V lige má štatút nováčika, navyše prím v mimoriadne kvalitnom tíme hrajú skúsenejší spoluhráči. Viacerí z nich už prešli draftom a radia sa medzi veľké talenty, o čom svedčí skvelá forma Ridzoňovho celku. V 14 zápasoch sa dvanásťkrát radovali z víťazstva a spoločne so Sherbrooke Phoenix sú najlepším tímom súťaže.

Samuel Sisík: Tešiť ho môže vyťaženie v elitnej formácii

Štatistiky v októbri: 10 zápasov, 4 kanadské body (3+1)
Štatistiky v sezóne: 18 zápasov, 11 kanadských bodov (7+4)

SaiPe, kde pôsobí Samuel Sisík sa naďalej nedarí. Vo fínskej U18 súťaži tímu patrí posledná priečka, keď v 18 dueloch získal len 16 bodov. Napriek pravidelným prehrám sa Samuel Sisík dokázal päťkrát zapísať do bodových štatistík. V desiatich súbojoch sa trikrát strelecky presadil, pravidelne zastával úlohu útočníka v jednej z prvých dvoch formácií svojho tímu a 14. októbra si na jeden zápas stihol odskočiť aj do fínskej juniorky. Ako člen 4. formácie však pri výhre 4:1 nad Lukkom nebodoval.

NENECHAJTE SI UJSŤ ZÁJAZDY NA KANADSKO-AMERICKÚ NHL 🇺🇸🏒🇨🇦