Sklamania základnej časti NHL: Prečo zlyhali Washington, Calgary či Kane?

5 minút čítania
Autor: Viktor Háber

Základnú časť NHL máme za sebou. Po vyčerpávajúcich 82 zápasoch sme spoznali všetkých účastníkov play-off a vieme si už teraz vyhodnotiť, kto potešil a kto sklamal. Pozreli sme sa na päť konkrétnych tímových a hráčskych sklamaní a pridali sme aj slovenský bonus.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Tímové sklamania:

Pittsburgh Penguins – Hviezdne trio Crosby-Malkin-Guentzel v play-off neuvidíme, Pens sa tam nedostali po 17-ročnej šnúre, kedy vo „vyraďovačke“ nechýbali. Dôvodom je okrem iného aj zle vystavaná tretia formácia. Krídelníkov Kapanena a McGinna sa vedenie tesne pred trejdovým deadlinom zbavilo a center Carter dohral sezónu v štvrtej formácii. Tím skrátka nebol kvalitatívne vyvážený.

Florida Panthers – Tím z predmestia Miami v minulej sezóne slávil trofej pre víťaza základnej časti NHL, sa tento rok dostal do play-off na poslednú chvíľu. Panterov ťahal ofenzívne jedine Matthew Tkachuk s vyše 100 bodmi a viac sa určite čakalo od obrancu Aarona Ekblada, ktorý mal byť podľa predikcií favoritom na Norrisovu trofej. Teraz sa „pýši“ len najhoršími číslami v štatistike očakávaných gólov medzi obrancami Floridy, ktorá to bude mať proti bostonskej mašine nesmierne náročné.

Washington Capitals – Ambiciózny tím, ktorého výkony kritizovali počas sezóny aj vlastní priaznivci. Neraz to vyzeralo, že herným prejavom Washington nechce ani tak zbierať body, ako skôr pomáhať Alexovi Ovečkinovi zlomiť rekord najväčšieho počtu presných zásahov v NHL. Po strelení 40+ gólov je k tejto méte (894 gólov Gretzkého) naozaj blízko a v sezóne 2023/2024 by sa mu to naozaj malo podariť. Avšak určite by si radšej zahral o Stanley Cup. Do play-off sa Capitals nedostali aj kvôli častým zraneniam v tíme – veď Bäckström či Carlson vynechali aspoň polovicu sezóny.

Zdroj: dallasnews.com/foto: AP(Nam Y. Huh)

St. Louis Blues – Žiaden výrazný individuálny výkon útočníkov či niekto, kto by bodovo vyčnieval. Hlavným sklamaním je však obrana Blues. Dokonca aj generálny manažér Doug Armstrong sa verejne zamyslel nad tým, či rovno štvorica obrancov Parayko, Leddy, Krug a Faulk mala spolu (ako naschvál) najhorší herný rok v živote.

Calgary Flames – Magazín Hooked on Hockey dával „plameňom“ percentuálne najvyššie šance na zisk titulu. Samozrejme, NHL sa ťažko predikuje, no to, že Calgary nepostúpi ani do play-off, je sklamanie, ktoré asi len málokto očakával. Hoci kanadský tím prišiel o Tkachuka, získal z predošlej sezóny produktívneho Huberdeaua, ktorého môžeme zaradiť medzi individuality, ktoré zaostali za očakávaniami.

Hráčske sklamania:

Sergej Bobrovskij – S platom 10 miliónov dolárov za sezónu je najlepšie zarábajúcim gólmanom v NHL, no má úspešnosť zákrokov len tesne cez 90 % a viac ako tri inkasované góly za zápas. Oproti predošlej sezóne, v ktorej žiaril, je to sklamanie. Lepšie štatistiky má aj jeho tímový kolega Alex Lyon.

Patrick Kane – V drese Chicaga, za ktoré odohral do tejto sezóny celú kariéru, sa mu už tak nedarilo a nebol tradičným ťahúňom ako po minulé roky. Črtal sa prekvapivý odchod, a ten sa naplnil. Sklamaní sú najmä priaznivci Blackhawks, ktorí ho tak nebudú môcť po prestupe do NY Rangers zaradiť medzi najväčších srdciarov histórie NHL.

👉 Prečítajte si: Srdciari v NHL: Medzi top hráčmi vyčnieva aj Slovák

Jonathan Huberdeau – Už sme čosi načrtli, kanadský útočník sa po presune z Floridy do Calgary výrazne trápi. Až 115-bodovú sezónu vystriedala len 55-bodová a Huberdeau tak v ďalšom ročníku bude musieť ukázať, že pre plamene je dobrou posilou.

John Klingberg – Skutočný ťahúň Dallasu v predošlej sezóne sa upísal Anaheimu, odtiaľ sa však po nevýrazných výkonoch (mal rating -28) rýchlo porúčal do Minnesoty. Za tú v 33 zápasoch strelil len 10 gólov a rýchlo ho stiahli aj z presilovkovej formácie. Cez leto tak už nebude voľným hráčom s takou vysokou hodnotou.

Craig Smith – Sezónu začínal vysokokvalitný útočník v Bostone, v systéme Jima Montgomeryho sa však trápil a útočne sa zrútil z útesu. Dal iba štyri góly, kým ho Bruins vymenili do Washingtonu. Tam 33-ročný útočník taktiež zaznamenal len štyri góly a stále sa hľadá.

Bonus: Slovenské sklamania

Netýka sa to ani tak výkonov ako skôr postoja k hráčom a tomu, ako sa vyvíjala ich sezóna. Fanúšikovia vyčítali trénerovi Anaheimu to, ako sa postavil k Pavlovi Regendovi. Napriek sľubným výkonom odohral Slovák za „káčerov“ len 14 zápasov a dal jeden gól. Väčšinu času odohral v AHL za San Diego Gulls. Ducks navyše prežili jednu z najhorších sezón v histórii frančízy.

Veľa sa očakávalo od jednotky draftu Juraja Slafkovského. Ten sa s NHL zoznámil dobre a napriek prvotným obavám neskončil na farme. Nazbieral 10 bodov, avšak sklamanie pre slovenských fanúšikov prišlo po jeho zranení. Montreal ho navyše nepustí ani na MS v hokeji, a tak slovenský káder príde o top hviezdu posledných MS či OH.

👉 Prečítajte si: Slafkovského sezóna v kocke: fanúšikovia mali nereálne očakávania

Keď už sme pri drafte, jeho dvojka Šimon Nemec zase nedostal žiaden priestor v obrane New Jersey. Devils ho ešte pred prvým zápasom otočili na farmu a nemohol tak byť súčasťou dobre rozbehnutého tímu, ktorého úspech by tak Slovákov potešil ešte oveľa viac.

Základná časť je za nami, play-off je však úplne iná súťaž a sklamania sa môžu náhle preklopiť medzi pozitívne prekvapenia. Až teraz sa začne tá pravá NHL!

👉 Vycestujte s nami na NHL ZÁJAZDY 🏒