Sedem ťahúňov slovenskej juniorskej reprezentácie na MS do 20 rokov

MS do 20 rokov sa nezadržateľne blížia. Slovenská hokejová reprezentácia bude mať v susednom Česku vytvorené takmer domáce prostredie. Aj vďaka týmto 7 hráčom sa môže zaradiť medzi „čierne kone“ šampionátu. Top hviezdy môžete vidieť aj na vlastné oči!

Samuel Hlavaj

Jednou z najdôležitejších osobností v národnom tíme Slovenska do 20 rokov bude brankár Samuel Hlavaj. Práve na výkonoch našich gólmanov bude veľmi záležať. Spomeňme si na rok 2015 a senzačný bronz, keď náš tím tiahol popri Martinovi Réwayovi skvelý Denis Godla.

Tímovou jednotkou by mal byť 194 centimetrov vysoký Samuel Hlavaj. Robustný brankár už vlani nastúpil do štyroch stretnutí na juniorskom šampionáte a tento rok podáva vynikajúce výkony v drese Sherbrooke Phoenix z QMJHL, kde si v 22 súbojoch udržal 92,5% úspešnosť zákrokov a priemerne inkasuje len 2,14 gólov na zápas. V oboch spomínaných štatistikách juniorskej lige dominuje. Aj vďaka tomu bol nominovaný na zápas nádejí troch najprestížnejších zámorských juniorských súťaží pod názvom CHL/NHL Top Prospects Game.

Marcel Dlugoš

Dobre stavaný obranca Marcel Dlugoš síce nebol draftovaný, ale tento rok by sa mal zaradiť medzi opory reprezentačného výberu Róberta Petrovického. Na vlaňajšom šampionáte do 20 rokov si v piatich súbojoch na konto pripísal dva góly a patril medzi našich najlepších obrancov.

Podobné výkony sa od neho budú očakávať aj tento rok, mal by patriť medzi lídrov obrannej tretiny a veríme, že potvrdí svoju solídnu bilanciu z tohto ročníka Tipsport ligy. V 32 stretnutiach pozbieral sedem kanadských bodov (4+3). Aktuálne háji farby Liptovského Mikuláša, no ak sa mu sledovaný turnaj vydarí, mohlo by mu to otvoriť nové dvere.

Samuel Kňažko

Perspektívny 17-ročný zadák Samuel Kňažko pôsobí už druhý rok vo Fínsku. Tamojšia juniorská liga ho herne posúva, o čom svedčia jeho konzistentné výkony v tíme TPS Turku do 20 rokov. V 32 stretnutiach si na konto pripísal 22 kanadských bodov (6+16) a pýšiť sa môže aj veľmi dobrou štatistikou v „tabuľke pravdy“ kde mu svieti štrnásť plusových bodov.

Hoci je stále mladý, mal by sa dočkať dostatočného priestoru na ľade. Následne záleží už len na jeho výkonoch. Mal by sa snažiť zaujať skautov, pre ktorých sú MS v hokeji do 20 rokov najdôležitejším turnajom roka.

Maxim Čajkovič

V úvode sezóny 2018/2019 sa o Maxovi Čajkovičovi hovorilo ako o adeptovi na draft v prvom kole. Niektorí odborníci ho dokonca radili do najlepšej desiatky. Slovenský krídelník sa počas ročníka prepadol nižšie. Napokon si ho v treťom kole z celkovej 89. pozície vyhliadla organizácia Tampa Bay Lightning.

Šikovný útočník s presnou strelou a veľmi dobrým korčuľovaním by mal patriť medzi najväčšie hrozby pre súperovu obranu. Okrem kvalitnej strely má zmysel pre kombináciu, o čom svedčia jeho vyrovnané štatistiky – vlani sezónu v QMJHL zakončil so 46 bodmi (22+24), tento rok v tíme Saint John Sea Dogs v 16 stretnutiach pozbieral 22 kanadských bodov (10+12).

Martin Chromiak

Mladý krídelník si už vlani odbil debut pri senioroch v drese Dukly Trenčín, keď nastúpili do dvoch súbojov. Tento ročník patrí medzi stálice prvého tímu, v 27 stretnutiach sa do štatistík zapísal celkom päťkrát, keď štyrikrát skóroval a k presným zásahom pridal jednu asistenciu.

Chromiak patrí medzi najväčšie slovenské nádeje pre budúcoročný draft v Montreale. Príležitosť predviesť sa pred skautmi by mal dostať aj na juniorskom šampionáte v Česku, kde by mal potvrdiť strelecký inštinkt, ktorý ho sprevádzal aj v mládežníckych kategóriách. Ak si v útočnej formácii nájde dvorného nahrávača, mohol by zabojovať o štatút nášho najlepšieho strelca.

Martin Faško-Rudáš

19-ročný krídelník sa snaží splniť si sen o NHL cez zámorskú juniorku a azda neskôr cez nižšie zámorské súťaže. Už tretí rok oblieka dres tímu WHL z Everett Silvertips. V rozlete ho tento ročník pribrzdilo aj zranenie, kvôli ktorému odohral len 17 súbojov. Zaznamenal v nich štyri presné zásahy a rovnaký počet asistencií.

Keďže vo WHL nájdeme množstvo výnimočných hokejových talentov, úroveň juniorských MS by pre mladého útočníka nemala byť prekážkou. 19-ročný útočník bude ešte musieť dokázať, že si miesto v zostave zaslúži, no vďaka skúsenostiam zo zámoria by si mal vyslúžiť dôveru realizačného tímu.

Oliver Okuliar

Viacero slovenských mladíkov preferuje odchod do Škandinávie. Oliver Okuliar sa rozhodol pre zámorskú cestu. Vlani hájil farby Sherbrookeu Phoenix v QMJHL, tento ročník pôsobí vo WHL v tíme Lethbridge Hurricanes.

So ziskom 42 bodov v 32 súbojoch je druhým najproduktívnejším hráčom tímu a s 23 gólmi je zároveň druhým najlepším strelcom súťaže. O šikovnom krídelníkovi sa hovorí ako o kandidátovi na draft v druhom alebo treťom kole, čo rozhodne nie je zlá východisková pozícia. Ak sa mu podarí medzi juniorskou hokejovou smotánkou potvrdiť výnimočný čuch na góly, mohol by sa zaradiť medzi tridsiatku najžiadanejších hráčov pre draft 2020.

Ak chcete vidieť MS juniorov na vlastné oči, rýchlo kupujte lístky: http://bit.ly/MS_U20_listky