Rigu prezývajú „Paríž Pobaltia“ – láka nielen hokejom

4 minúty čítania
Autor: Viktor Háber

Majstrovstvá sveta v hokeji 2023 sa nezadržateľne blížia. Do mája odrátavame čoraz menej dní, kedy vypukne hokejový ošiaľ a od 12. do 18. mája budú lotyšská Riga a fínske Tampere spolu hostiť očakávaný šampionát. Po výborných výkonoch Slovenska na OH 2022, minuloročných MS i tohtoročného šampionátu juniorov sa máme na čo tešiť. A nielen na hokej.

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram.

Čo sa týka samotnej hry, Slováci sa v Rige pokúsia o reparát. Lotyšská metropola už hostila MS v hokeji dvakrát – 2006 a 2021, Slovensko zakaždým postúpilo do štvrťfinále, tam ale zlyhalo. Teraz bude v atraktívnej B-skupine favoritom na postup, no čakajú ho prestížni súperi. Tejto téme sme sa venovali v blogu Slováci na MS 2023.

V nádhernom prostredí

Očakávania sú vysoké aj od mesta samotného. Riga nesie prezývku „Paríž Pobaltia“ a návštevníkov prekvapí tým, koľko toho neveľké mesto ponúka. Staré mesto je plné krásnych a starých uličiek či kostolov a vďaka úžasnej secesnej architektúre centrum Rigy nechýba na zozname UNESCO.

Uličky Starého mesta a pohľad na centrum z vtáčej perspektívy

Ohúri vás Rižský hrad pri rieke Daugava, cez ktorú vedie veľa mostov, ale pre ten najkrajší, Lanový most, bol predlohou bratislavský Most SNP. Prechádzkou v meste si všimnete aj neprehliadnuteľnú televíznu vežu, Baziliku sv. Petra, Švédsku bránu či Troch bratov, teda vzácne historické domy v úžasnom centre s veľkou Centrálnou tržnicou.

Riga vás svojimi domami prekvapí, hľadajte tu Dom mačiek či Dom čiernych hláv, z ktorého sa stal symbol Rigy a ktorý svojím vzhľadom predáva letenky na Pobaltie. Absolvovať tu môžete plavbu po mestských kanáloch a ochutnať typický pokrm pelmeni, čo sú vlastne lotyšské pirohy.

Národné jedlo Pelmeni a Dom čiernych hláv

Riga a hokej k sebe patria

Mesto Riga má tiež bohatú hokejovú infraštruktúru či históriu. Riga Arena, ktorú postavili pri príležitosti MS 2006, disponuje celkovou kapacitou pre 10 300 divákov. Zmeniť sa však vie aj na basketbalovú či koncertovú halu, ktorá pojme celkovo až 14 500 divákov a prekvapí svojou modernosťou i výbornou akustikou.

Zdroj: uefa.com – Riga arena

Niet divu, že v minulosti sa tu okrem hokejového šampionátu konal aj samit NATO, ME v basketbale žien v rokoch 2009 a 2019 či zápasy D-skupiny na ME v basketbale mužov 2015. Koncerty tu zase mali Bryan Adams, Ed Sheeran, Katy Perry, Linkin Park, Metallica, Ozzy Ozbourne a mnoho ďalších.

Najúspešnejší lotyšský klub Dinamo Riga má bohatú históriu, od roku 2008 až do predošlého roku bol súčasťou nadnárodnej KHL a jednou z legiend klubu je nepochybne aj gólostroj zo Slovenska Marcel Hossa.

Zdroj: IIHF.com/Foto: Andre Ringuette

Riga však odchovala veľké hokejové legendy. Svoje začiatky kariéry tu zažil Sandis Ozolinš, ktorého môžeme považovať za najlepšieho lotyšského hokejistu vôbec. Obrancovi sa dokonca podarilo získať Stanley Cup s Coloradom v sezóne 1995/1996. Vynikajúci brankár Arturs Irbe patril v 90. rokoch minulého storočia k najlepším v NHL, no Slováci si isto lepšie pamätajú ďalšieho odchovanca Rigy Edgarsa Masaļskisa, ktorý nám neraz vďaka skvelým zákrokom spôsobil vrásky na čele.

Lotyšskí fanúšikovia zase patria medzi tých najvášnivejších, veď Dinamo Riga malo jedných z najhlučnejších fanúšikov v KHL a odviazaní Lotyši to na MS vždy vedeli roztočiť.

Riga, Lotyšsko a hokej – to vám bude chutiť, doslova aj obrazne. Po prehliadke krásneho mesta budeme dúfať, že na výkony a výsledky našich hokejistov sa bude rovnako dobre pozerať.

Letenky Pardubice – Riga (20. – 21. máj)