Pred zápasom Slovensko – Rakúsko: Aj západní susedia majú svoje mladé supertalenty

3 minúty čítania

Slovenskí hokejoví fajnšmekri odpočítavajú posledné hodiny, minúty a sekundy, do úvodného vhadzovania kvalifikácie o postup na ZOH v Pekingu. Slovenská reprezentácia sa v nej predstaví na domácom ľade.

Všetci veríme, že na štadióne Ondreja Nepelu sa bude tlačiť maximálny povolený počet divákov a Slovensko na ňom, bude postupne potvrdzovať rolu favorita v zápasoch s Rakúskom, Poľskom a Bieloruskom.

Pred každým zápasom vám predstavíme nášho najbližšieho súpera. Začíname našimi západnými susedmi.

Mladé rakúske pušky a skúsení harcovníci

Zverenci kanadského lodivoda Ramseyho nastúpia na svoj prvý zápas vo štvrtok 26. augusta o 19:15 v Bratislave. V hlavnom meste privítame výber švajčiarskeho trénera Rogera Badera, Rakúsko.

Naši západní susedia pricestujú do dejiska kvalifikácie dobre naladení po výhrach v príprave nad Maďarskom a Talianskom, no v pozícii outsidera. Spoliehať sa však budú na osvedčené mená akými sú Thomas Raffl, Manuel Ganahl, Thomas Hundertpfund či stálicu obranných radov Stefana Ulmera.

Sekundovať by im mali mladé rakúske nádeje. Útočníci Benjamin Baumgartner a Marco Rossi, ktorí boli draftovaní tímami z NHL, New Jersey Devils si vybrali Baumgartnera a Minnesota Wild siahla po Rossim.

Rossi je v Rakúsku považovaný za generačný talent. V sezóne 2019/2020 v juniorskej OHL nazbieral v 56 zápasoch 120 bodov za 39 gólov a 81 asistencií.

O sezónu neskôr však zápasil s ochorením Covid19 až nečakane dlho. Lekári v Minnesote mu diagnostikovali myokarditídu, ktorá sa u mladého Rakúšana rozvinula po prekonaní koronavírusu.

Po dlhodobej rekonvalescencii mu v máji doktori potvrdili, že je zdravotne v poriadku a môže sa opäť vrátiť k hokeju. Prvýkrát stal na korčuliach až na začiatku júna.

Nezabudnuteľný Pálffyho kolotoč

Rakúšania sú súper, ktorého rozhodne nemožno podceňovať. Kvalita, skúsenosti, odhodlanie a väčšia túžba však musia byť na našej strane.

S Rakúskom sme odohrali viacero pamätných stretnutí. Posledná prehra z MS 2013 bola zlým snom. Spomínajú na ňu hráči ako Surový, Šatan, Kopecký či Radivojevič, no boli pri nej aj Libor Hudáček či Marko Daňo.

Určite by sme boli radšej, keby sa zopakovala  výhra nad týmto súperom z MS 2003, kde sme obsadili konečné 3.miesto a tešili sa z bronzových medailí.

Pri víťazstve 7:1 sa zrodil aj tento neuveriteľný kolotoč hokejovej legendy Žigmunda Pálffyho.

Doterajšia bilancia

Zápasy: 38

Výhry: 30

Remízy: 2

Prehry: 6

Skóre: 148:60