Pred zápasom Slovensko – Poľsko: Nečakaný súboj o postupový mečbal

3 minúty čítania

Hneď v úvodný deň „slovenskej“ kvalifikačnej skupiny sa zrodilo veľké prekvapenie. Naši severní susedia dokonale prekvapili favorita z Bieloruska a po výhre 1:0 sú spolu so Slovenskom na čele tabuľky.

Zmenila sa tak postupová matematika a za istých okolností sa môžeme kvalifikovať na olympiádu už v druhý hrací deň (27. 8.). Potrebujeme na to výhru za 3 body nad Poľskom a akúkoľvek bodovú stratu Bieloruska v zápase s Rakúskom.

Zápas Slovenska s Poľskom je na programe v piatok od 19:15. Pred tým budú bojovať o postupovú nádej Rakúsko s Bieloruskom od 15:15.

Slovenský tréner na lavičke Poľska

Poľská hokejová reprezentácia mala prísť do Bratislavy v úvodzovkách, „len“ zbierať skúsenosti. V konkurencii mužstiev, akými sú Slovensko, Rakúsko a Bielorusko nemal mať účastník MS 1B-divízie a momentálne 22. mužstvo v rebríčku IIHF žiadnu šancu.

Zaujímavosťou je, že trénerom poľského mančaftu je Slovák Róbert Kaláber. Ten pôsobil v Poľsku dlhé roky ako tréner tímu JKH GKS Jastrzebie, ktorý v sezóne 2020/2021 priviedol k historickému titulu.

Na lavičke našich severných susedov vystriedal fínskeho trénera Valtonena. Turnaj v Bratislave bude pre neho výnimočný aj preto, že ako sám povedal, sa bude odohrávať na štadióne, vedľa ktorého žil.

„Róbert pracuje v poľskej lige už šesť rokov a za ten čas ukázal veľkú odvahu, keď dal príležitosť poľským hráčom. Veľmi dobre rozumie mladým hokejistom, čo tiež zavážilo,” uviedol prezident poľskej asociácie ľadového hokeja Miroslaw Minkina.

Legionári z Česka aj Slovenska

Poliakov chce Kaláber dotiahnuť do elitnej kategórie MS a zápasy v hlavnom meste Slovenska budú pre neho dobrým zrkadlom a štartovacou čiarou do naplnenia dlhodobých cieľov. Medzi najznámejších poľských hráčov v slovenských končinách patria Aron Chmielewski z Třinca, Pawel Zygmunt z Litvínova, ale aj Marcin Kolusz, ktorý si obliekal dres Michaloviec.

S Poliakmi sme sa stretli na nezabudnuteľných MS 2002, na ktorých sme sa stali majstrami sveta a v základnej skupine sme ich porazili vysoko 7:0. Nech sa páči!

Doterajšia bilancia

Zápasy: 8

Výhry: 6

Remízy: 1

Prehry: 1

Skóre: 43:16