Pred zápasom Slovensko – Bielorusko: Akýkoľvek bodový zápis nás posúva do Pekingu

3 minúty čítania

V druhý hrací deň „slovenskej“ kvalifikačnej skupiny favoriti nezaváhali a po výhrach Slovenska nad Poľskom 5:1 a Bieloruska nad Rakúskom 5:2 je postupová matematika jasná. Na olympiádu môže postúpiť už iba lepší z dvojice Slovensko – Bielorusko. V nedeľu o 17:30 sa teda v priamom súboji rozhodne o všetko.

Okrem pozície favorita zápasu nám hrá do kariet aj aktuálny bodový náskok. Akýkoľvek zisk bodov po 60 minútach znamená postup Slovenska. Za predpokladu že by predchádzajúci zápas Poľsko – Rakúsko vyhrali naši severní susedia, postačí nám na postup do Pekingu aj prehra o najviac 2 góly.

Bieloruská túžba po úspechu

Bieloruská snaha dostať sa na ZOH nabrala trhlinu hneď v prvom stretnutí s Poľskom. Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou a poľskí hokejisti dokázali nemožné. Bezzubých Bielorusov zdolali gólom zo záverečnej tretiny, najtesnejším rozdielom 1:0.

Bieloruská hokejová reprezentácia pricestovala do Bratislavy ako druhý najväčší ašpirant na postup na záverečný turnaj do Pekingu. Slovensko sa s ňou stretne v záverečnom, nedeľnom dueli, ktorý by mal byť podľa papierových predpokladov, akýmsi vyvrcholením a malým finále v našej kvalifikačnej skupine. Zápas s Poliakmi však totálne zruinoval všetky predpoklady a v hre o ZOH sa na chvíľu ocitli všetky mužstvá. Naša piatková výhra nad Poľskom však opäť vrátila do hry o postup iba dvoch najväčších favoritov.

Bieloruskí hokejisti majú Slovákom čo vracať. Na posledných MS 2021 v Rige sme výber Davea Lewisa porazili 5:2 a najmä mladík Sharangovich sa cez to, len veľmi ťažko prenášal. Svedčí o tom aj jeho gesto po nepremenenom samostatnom nájazde, za čo sa následne ospravedlnil.

Yegor Alexandrovich Sharangovich je 23-ročná bieloruská hokejová nádej, ktorá sa narodila v Minsku, kde aj hokejovo vyrastala. Útočník a novodobý kapitán národného mužstva, s číslom 17 na drese, hrajúci za New Jersey Devils. Yegor bol draftovaný v roku 2018 zo 141.miesta, ako najvyššie postavený Bielorus.

Sharangovich odohral v sezóne 2020/2021 v drese Devils, celkovo 54 stretnutí a nazbieral v nich, na nováčika, úctyhodných 30 bodov za 16 gólov a 14 asistencií, na súperových gólmanov pritom vyprodukoval 114 striel a na trestnej lavici počas celej sezóny, strávil len 4.minúty.

V Bieloruskom mužstve nastupuje v prvej formácii spoločne s ďalšími dvomi draftovanými mladíkmi z roku 2019. V defenzíve s Vladislavom Kolyachonokom, ktorého si vyhliadla Florida Panthers z 52.miesta a v útočnej trojici hrá po boku ďalšieho mladíka, 20-ročného centra Alexeia Protasa, ktorého si do svojich radov stiahol Washington Capitals.

Doterajšia bilancia

Zápasy: 36

Výhry: 22

Remízy: 1

Prehry: 13

Skóre: 103:72

slovenska hokejova reprezentacia fanusikovia

SLOVENSKO DO TOHO!