Pred MS „20“: Slovensko si môže veriť na dobrý výsledok

2 minúty čítania

Opäť je tu čas Vianoc a to pre hokejových fanúšikov znamená jediné – majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov. V tomto blogu zhrnieme všetko dôležité, čo potrebujete pred začiatkom turnaja vedieť.Šampionát sa začne 26. decembra 2021 a finále je na programe v noci na 6. januára 2022 nášho času. Zápasy sa budú odohrávať v dvoch kanadských mestách – Edmonton a Red Deer. V Edmontone bude dejiskom hala miestneho klubu Oilers Rogers Place Arena, menšia hala v Red Deer nesie názov Peavey Mart Centrum.

Formát juniorských majstrovstiev sveta je už každému hokejovému fanúšikovi dobre známy: desať tímov rozdelených do dvoch päťčlenných skupín. Do štvrťfinále postupujú prví štyria z každej skupiny a tí si to následne rozdajú vo vyraďovacej fáze už podľa tradičného pavúka.

Domáca Kanada, ktorá hostí juniorskú hokejovú elitu už po pätnástykrát v histórii, nastúpi v edmontonskej A-skupine proti Fínsku, Nemecku, Česku a Rakúsku.

Slovensko bude súčasťou mimoriadne náročnej B-skupiny, ktorá sa celá odohrá v meste Red Deer. Jeho súpermi budú postupne obhajcovia titulu zo Spojených štátov amerických, Švédsko, ruská zborná a Helvéti zo Švajčiarska.

KEDY SI NASTAVIŤ BUDÍKY?

USA – Slovensko 27. decembra 3:30 SEČ
Švédsko – Slovensko 28. decembra 3:30 SEČ
Slovensko – Rusko 29. decembra 22:30 SEČ
Slovensko – Švajčiarsko 31. decembra 1:00 SEČ

Najväčšie očakávania sú na šampionáte do 20 rokov vždy od tradičných hokejových veľmocí – Kanady, USA, Ruska, Švédska či Fínska. Ide o krajiny, ktoré vynikajú vo výchove mladých talentovaných hokejistov, a tak sa niet čomu čudovať, že patria k úzkemu okruhu favoritov.

Slovenská „dvadsiatka“ dosiahla na tomto turnaji v minulosti niekoľko pozoruhodných výsledkov, tým najlepším sú bronzové medaily z rokov 1999 a 2015.

Pri debatách o súčasnej generácii, ktorá nás bude v Kanade počas vianočných sviatkov reprezentovať, sa objavujú hlasy, že by mohla mať podobne smelé ambície. Stačí len spomenúť mená ako Šimon Nemec, Samuel Kňažko, Juraj Slafkovský, Martin Chromiak, Filip Mešár, Matej Kašlík, Jakub Demek či Dalibor Dvorský.

Tréner Ivan Feneš poskladal so svojím realizačným tímom káder, ktorý disponuje obrovskou kvalitou na každom poste. Takmer každé z mien v nominácii buď vyniká v juniorskej súťaži, v ktorej pôsobí, alebo má už dokonca skúsenosti aj so seniorským hokejom.

Kapitánom tohto ambiciózneho výberu bude Samuel Kňažko, asistentmi Šimon Nemec a Roman Faith. Kňažko s Nemcom a Jurajom Slafkovským zažili napriek svojmu ešte stále tínedžerskemu veku už aj atmosféru seniorských majstrovstiev sveta, a tak by mali patriť k lídrom slovenskej zostavy.

Mladých Slovákov rozhodne nečaká nič jednoduché, avšak kvalita tohto kádra je na takej úrovni, že v prípade priaznivých okolností by sme mohli prežiť nezabudnuteľné hokejové Vianoce.

Sledujte naše sociálne siete Facebook a Instagram, kde máme pre vás v priebehu šampionátu pripravené súťaže o hokejové suveníry.

CHCETE ÍSŤ PODPORIŤ SLOVENSKÚ HOKEJOVÚ REPREZENTÁCIU NA MÁJOVÉ MAJSTROVSTVÁ SVETA DO FÍNSKA? VYBERTE SI Z NAŠEJ PONUKY ZÁJAZDOV A VSTUPENIEK.