Prečo je dobré, že Slovensko odohrá skupinu na MS 2019 v Košiciach

Píše Denis „Bohumil“ Schwarzcz, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk
Článok preberáme so súhlasom TakUrcitee.sk, pôvodný článok nájdete TU.

Slovenská hokejová reprezentácia smeruje na východ. Podľa potvrdených informácií privezie IC vlak v máji budúceho roka najlepších reprezentantov do Košíc. Ak to tak aj dopadne, poviem to takto: Dobre zrobili.

SÚBOJ ARGUMENTOV
Samozrejme, #HokejováRepublika sa zdá byť týmto krokom okamžite rozdelená na tradičné tábory a už prebiehajú argumentačné šermovačky. Niektoré pripomínajú vojnu predškolákov na pieskovisku o kýblik s pieskom a hrabličky.

Pozrime sa teda na dobré a zlé argumenty, prečo Košice. Ako v každej rozprávke, aj v našej zvíťazí dobro. Garantujem.

LEBO HLAVNÉ MESTO
Najrýchlejší argument ktorý každému napadne hneď ako prvý je, že predsa domáci tím musí hrať v hlavnom meste. Tam, kde sa odohrá finále. Viete si predstaviť, že by Česi nehrali svoje zápasy v Prahe?

Je to zároveň aj najrýchlejšie vyvrátiteľný argument. Nikde totiž nie je právo hlavného mesta na skupinu s domácim tímom zapísané svätým písmom. Dáni takisto nehrali v Kodani a Slovensko dokonca svoj jediný titul majstrov sveta nezískalo v hlavnom meste Švédska. Ani prvé striebro v Moskve, ale v Petrohrade. A tak ďalej, a tak podobne.

Navyše, čo si urobila pre slovenský hokej od prvých a posledných MS na Slovensku, Bratislava? KHL? „Ále, prosím vás,“ odpovedal by na takú otázku ešte aj Kolesík. Tak vidíte.

LEBO MENŠIA HALA
Lepším slovom do bitky je veľkosť bratislavského zimného štadióna Najlepšieho krasokorčuliara. Áno, skutočne treba priznať, zmestí sa tam viac divákov ako v Košiciach do Oceľovej arény. Neviem odhadnúť výpadok na príjmoch, ktoré utrpí organizujúci zväz. Viem si ale tipnúť, že pri troche kreativity žiadny.

Nie je totiž podľa mňa ekonomicky výhodné, aby Slovensko, Česko aj Rakúsko hrali v jednej skupine. Keby ich šupli dohromady a ešte k tomu do Bratislavy, namiesto Košíc by mohli zvyšok MS organizovať pokojne aj na zamrznutom rybníku. Keby v máji nejaký zamrzol, pravdaže.

Keď ale Česi s Rakúšanmi obsadia hlavné mesto, vypredaných zápasov bude dosť. Slováci rozložia svoj hlavný stan na východe a tam bude jedno, kto ďalší bude v našej skupine čo sa diváctva týka. Pred siedmimi rokmi prišlo 8-tisíc Košičanov do amfiteátra a viete čo? Toľko ich príde aj keď bude Slovensko hrať v meste ktoré dalo svetovému hokeju značku VSŽ.

Bratislava dosiahne oveľa väčšie príjmy, ako keby vobyčejní Česi s Rakúšanmi mali cestovať na východ, tam sa ich by pri všetkom optimizme toľko neodvážilo. Finančný dopad rozhodnutia musí zvážiť a prepočítať Zväz. Chcel by som im veriť aspoň natoľko, že dramatícký negatívny efekt by si sami nespôsobili.

LEBO 2011
Prituhuje, vyťahujeme emócie. Pri doteraz jediných MS na Slovensku bol hrací systém iný. Hrali sa najprv štvorčlenné skupiny a po nich osemfinále. Nič nebránilo vtedajšiemu šéfstvu vybaviť, aby Slováci hrali prvé tri zápasy v Košiciach a na ďalšie tri sa presťahovali do Bratislavy. Nestalo sa a vo východniaroch zostala oprávnená pachuť krivdy.

Teraz možno nič nebráni odohrať v Košiciach otvárací zápas a zvyšok presunúť do BA. Originálne a netradičné riešenie by ale ešte viac posilnilo vo východniaroch pocit menejcennosti. Dnes sú síce mnohí z nich v hlavnom meste a vypisujú na Facebook, či naozaj budú musieť za svojimi miláčikmi cestovať cez celú krajinu?

Desať dní doma na východe ešte nikoho nezabilo. Skôr naopak. Aspoň budú v Bratislave dva víkendy priechodnejšie hlavné ťahy.

SKÚŠKA TRENČÍNOM
Košice vtedy pred rokmi naozaj dostali nepríjemnú frčku do nosa. Čo sa miesta v histórii slovenského hokeja týka sú jedným z troch základných vrcholov trojuholníka. Spolu s Trenčínom. Ten nemá vhodný štadión, hodí sa ale na kontrolnú otázku: Keby sa MS hrali v Bratislave a Trenčíne a Slováci hrali v meste ktoré hokeju dalo Gáboríka, Cháru, Hossu a spol., prskali by ste v diskusiách rovnako ako keď budú teraz v Košiciach?

Myslel som si, neprskali.

LEBO LACO NAGY
Čerešničkou na torte môže byť najlepší hráč Slovenska na turnaji v Dánsku. Košičan, ktorý chvíľu za Slovan opáčil KHL a ten sa ním na Twittri teraz chválil ako svojim ex-hráčom váha, či ešte jednu sezónu potiahne. No, keď budú majstrovstvá v jeho meste, Laco Nagy potiahne takmer určite.

Tak ako sme plakali, keď sa v 2011 lúčil s reprezentáciou Pavol Demitra, budeme plakať aj keď takto o rok naposledy tribúnam zamáva Ladislav. S jedným rozdielom. Verím, že v Košiciach bude kývať na rozlúčku len domácim fanúšikom. Lebo reprezentáciu bude čakať presun do Bratislavy na štvrťfinále.

#BUDEDOBRE
Nepochybujem, že zaplnená Steel Aréna odkáže vytvoriť pre Slovensko dokonalú atmosféru. Pred siedmimi rokmi som na zápase Slovenska v Bratislave bol, menšia, kompaktnejšia a hlučnejšia hala dokáže vytvoriť možno ešte väčší tlak na súpera ako rozľahlý Nepelov štadión. O atmošku sa báť netreba.

Tlak na domáci tím však môže byť o čosi menší. Predsa len bude tak trochu mimo diania v hlavnom meste, s možno o čosi menším počtom a inou zostavou novinárov a žičlivejším, no rovnako hokeju rozumejúcim publikom za chrbtom. Reprezentanti by sa na východe určite cítili dobre.

Azda dostanú rozum aj fanúšikovia a nebudú si svoje hnevy vybíjať na tom, kde odohrá Slovensko svoje zápasy o rok. Je to totiž úplne jedno. Bude treba silno držať prsty aj palce, povzbudzovať a fandiť nech hrajú kdekoľvek.

To štvrťfinále sa jednoducho musí konečne podariť.