Pôvod názvu klubov NHL (IV.): Inšpiráciou bola tragická udalosť aj film

4 minúty čítania
Autor: Dávid Lech

Aký je pôvod jednotlivých názvov klubov NHL? V tomto článku si posvietime na to, ako dospeli k svojim prezývkam tímy Pacifickej divízie. Posvietili sme si na to, ktorý tím inšpiroval hokejový film, aký celok vybral svoju prezývku až na druhý pokus a ktorý tím sa rozhodol pomenovať podľa tragickej udalosti v podobe požiaru.

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram.

Anaheim Ducks: Kačkami vďaka hokejovému filmu

Vlastníkom nového, expanzného tímu z Kalifornie z Anaheimu sa stala spoločnosť The Walt Disney Co. S cieľom spropagovať hokejový film „The Mighty Ducks“ nazvali nový tím Mighty Ducks of Anaheim.

Po prevzatí organizácie novými majiteľmi Henrym a Susan Samueliovcami tím zjednodušil svoj názov na Anaheim Ducks, vrátane nového loga. Hneď v prvej sezóne s novým názvom 2006/07 uspeli a získali svoj (zatiaľ) jediný Stanley Cup.

Calgary Flames: Inšpiráciou pre pomenovanie „plamene“ je požiar v Atlante

Calgary sa do NHL dostalo v roku 1980 po presťahovaní z Atlanty. Po hlasovaní sa vedenie kanadskej organizácie rozhodlo ponechať pôvodný názov „Flames“, ktorý vzdával hold obetiam veľkého požiaru v Atlante po zapálení mesta vojakmi Únie pri občianskej vojne.

Jedinou podmienkou bola zmena loga. Z horiaceho áčka odkazujúceho na meno Atlanta sa stalo – logicky – horiace céčko.

Zdroj: calgary.citynews.ca/foto: Haley Jarmain – Chris Wilson je jeden z najväčších fanúšikov a vášnivý zberateľ dresov Calgary Flames

Edmonton Oilers: Ťažba ropy viedla k jednoduchému názvu

Kanadská provincia Alberta je jedným z najväčších ložísk ropy na svete. Pomenovanie „olejári“ tak Edmontonu rozhodne dáva zmysel.

Tím sa po vstupe do WHA pôvodne volal Alberta Oilers vychádzajúc z názvu juniorského celku Oil Kings. Neskôr sa názov klubu upravil na súčasné pomenovanie Edmonton Oilers.

Los Angeles Kings: Vízia viesť

Jack Kent Cookie, podnikateľ, ktorý sa rozhodol vstúpiť popri tíme NBA Los Angeles Lakers aj do NHL, si po ankete od fanúšikov a zhruba zo 7000 návrhov vybral názov pre nový klub ‚Kings‘.

Dôvod bol prostý – pre kalifornský celok chcel nájsť meno, ktoré bude symbolom vodcovstva.

San Jose Sharks: Žraloci boli až voľbou číslo 2

Prvotne sa nová organizácia mala volať San Jose Blades. Tento názov mal však asociáciu s násilím gangov a tak dalo vedenie klubu šancu pomenovaniu „žraloci“.

Sharks zvíťazilo pred ďalšími návrhmi ako Breakers, Breeze, Condors, Fog, Gold, Golden Gates, Golden Skaters, Grizzlies, Icebreakers, Knights či RedWoods, Sea Lions a Waves.

V Tichom oceáne žije sedem druhov žralokov a pri predstavovaní klubu vtedajší viceprezident na oddelení marketingu, Matt Levine, prízvukoval, že organizácia sa chce podobať práve na žraloky v rámci rýchlosti, odhodlanosti, obratnosti a nebojácnosti.

Seattle Kraken: Jasný odkaz súperom

„Zanechajte všetku nádej,“ tak prezentoval niekdajší nováčik NHL zo Seattleu svoj názov Kraken. Práve to svojim protivníkom údajne komunikuje v hlbokých vodách Puget Sound morská príšera, ktorá sa stala inšpiráciou pre názov najmladšej organizácie NHL.

Vancouver Canucks: Hokejová história aj kultová postavička

Pôvod názvu Vancouver Canucks je spätý s bývalým miestnym klubom Vancouver Canucks, ktorý pred vstupom kanadského mesta do NHL pôsobil v Pacific Coast Hockey League a Western Hockey League.

Zároveň je označenie „Canuck“ kanadským slangom pre označenie Kanaďana. Veľmi rozšírenou je aj ľudová postavička Johnnyho Canucka, ktorá bola súčasťou rozprávky.

Zdroj: abbynews.com – postavička Johnnyho Canucka vo farbách tímu Vancouver Canucks

Vegas Golden Knights: Nikdy neustúpia

Majiteľ expanzného tímu z Las Vegas, Bill Foley, sa pri oznámení názvu tímu Golden Knights nechal počuť, že „Rytier sa nikdy nevzdáva, nikdy neustúpi, vždy napreduje a taký bude aj náš tím.“

Dodatok Golden, teda zlatý, vychádza z faktu, že Nevada je jednou z najväčších amerických oblastí v rámci produkcie zlata.

👉 1. časť: Pôvod názvu klubov NHL: Ikonickú značku vymysleli novinári
👉
2. časť: Pôvod názvu klubov NHL: Keď prívlastok klubu predbehne svoju dobu
👉
3. časť: Pôvod názvu klubov NHL: Ako fanúšikovia odmietli názov svojho tímu

ZÁJAZDY NA HOKEJOVÉ MS 2023 A NHL nájdete na našej stránke.