Pôvod názvu klubov NHL (II.): Keď prívlastok klubu predbehne svoju dobu

4 minúty čítania
Autor: Dávid Lech

Aký je pôvod jednotlivých názvov klubov NHL? V tomto článku si posvietime na to, ako dospeli k svojim prezývkam tímy Atlantickej divízie. Ktorý klub názvom predbehol svoju dobu a aký celok už v 20. storočí poukazoval na ekologické problémy? V jednom klube dali majitelia v hlasovaní fanúšikov na názor 4 priaznivcov z celkového počtu 13 000.

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram.

Boston Bruins: Medvede bez špeciálneho opodstatnenia

Vlastníkom klubu z Original Six sa stal majiteľ siete supermarketov, Charles Adams. Ten zvolil čierno-zlatú kombináciu po vzore farieb svojich obchodov. Vtedajšieho generálneho manažéra, Arta Rossa, úkoloval, aby tímu vymyslel prezývku.

Legendárny Art Ross, po ktorom je pomenovaná trofej pre najproduktívnejšieho hráča NHL, zvolil názov Bruins po medveďovi.

Buffalo Sabres: Rozhodli 4 hlasy z 13 000

Majitelia Seymour Knox III a Northrup Knox získali v roku 1970 licenciu pre tím NHL. Usporiadali súťaž, v ktorej mohli priaznivci navrhnúť vlastnú prezývku tímu. Z 13 000 návrhov sa len štyrikrát objavilo pomenovanie Sabres. „Šabľa je známa ako čistá, ostrá a priebojná zbraň, ktorá je silná aj pri obrane,“ prezentovali svoj výber Knoxovci.

Zdroj: buffalonews.com – Bratia a zároven prví majitelia Buffala Sabres na fotografii spoločne s ich otcom (v strede) Seymourom Horace Knox II.

Detroit Red Wings: Do tretice všetko dobré

Pred názvom Red Wings sa tím z Detroitu nazýval aj Falcons a Cougars. Ani jeden z týchto pomenovaní si ale nenašiel miesto medzi fanúšikmi a neprodukoval ani žiadny zisk.

V roku 1932 sa tímu ujal Jack Adams, ktorý tím pomenoval ako „červené krídla“. Názov bol odkazom na bývalý amatérsky tím Adamsa, v ktorom pôsobil v 90. rokoch 19. storočia. Celok Montreal Amateur Athletic Association známy ako „Winged Wheelers“ sa stal vôbec premiérovým víťazom Stanley Cupu.

Florida Panthers: Úmysel poukázať na problém

Majiteľ Wayne Huizenga po vstupe Floridy Panthers do NHL v roku 1993 zvolil prezývku tímu „panteri“ s nezištným úmyslom.

Chcel poukázať na ohrozený duch zvieraťa na Floride, kde malo dochádzať k dramatickému poklesu populácie pod sto jedincov. Rovnako ako floridský panter, aj samotná organizácia bola dlhé roky ohrozená a uvažovalo sa o jej presťahovaní do „hokejovejšieho“ prostredia.

Montreal Canadiens: Najstarší názov v lige

Kým NHL bola založená v roku 1917, Montreal svoj názov Canadiens používa už od roku 1909. Montreal mal svojho času množstvo hokejových tímov a oddeľovali ich od seba práve prezývky.

Pomenovanie Canadiens vzniklo s dôrazom na francúzsky pravopis, z čoho je vyvodená aj prezývka tímu „Habs“ vzťahujúca sa na francúzskych osadníkov.

Ottawa Senators: Odkaz na úspešnú minulosť

V NHL sa tím Ottawa Senators prvýkrát objavil v rokoch 1917-1934. Kanadský celok v počiatkoch NHL získal jedenásťkrát Stanley Cup.

Keď sa najlepšia hokejová liga sveta vrátila do kanadskej metropoly, rozhodnutie o názve tímu bolo veľmi jednoduché. Kanadský tím chcel nadviazať na dávnu a úspešnú minulosť a vrátil sa k označeniu Senators.

Zdroj: facebook.com/ottawasenators – Lídri aktuálnej sezóny zľava: Claude Giroux, Brady Tkachuk a Nikita Zaitsev

Tampa Bay Lightning: Názov vznikol počas búrky

Oblasť Tampy Bay je označovaná aj ako „hlavné mesto bleskov Severnej Ameriky“. Niekdajší prezident klubu tak zvolil pomenovanie „blesky“ pre vznikajúci klub počas jednej búrky v roku 1990.

Toronto Maple Leafs: Vizionársky javorový list

Predchodcom Toronta Maple Leafs v NHL boli celky Toronto Arenas a Toronto St. Patricks. Licencia klubu mala byť následne predaná do Philadelphie, no do hry o klub vstúpil Conn Smythe, ktorý sa rozhodol zmeniť bielo-zelené farby na modro-biele a pomenovať tím po javorových listoch.

V tých časoch javorový list nebol súčasťou kanadskej vlajky a meno odkazovalo na názov pluku z prvej svetovej vojny, v ktorom nový majiteľ klubu bojoval. Toronto tak svojím názvom vzhľadom k neskoršej asociácii javorového listu s kanadským hokejom doslova predbehol dobu.

👉 1. časť: Pôvod názvu klubov NHL: Ikonickú značku vymysleli novinári

ZÁJAZDY NA HOKEJOVÉ MS 2023 A NHL nájdete na našej stránke.