Pôvod názvu klubov NHL (I.): Ikonickú značku vymysleli novinári

4 minúty čítania
Autor: Dávid Lech

Aký je pôvod jednotlivých názvov klubov NHL? V tomto článku sa dozviete, ako dospeli k svojim prezývkam tímy Metropolitnej divízie. Posvietili sme si na to, ktorému celku vymysleli názov novinári, aké pomenovanie vzniklo vďaka výletu do New Yorku či čo majú spoločné tučniaci s Pittsburghom.

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram.

Carolina Hurricanes: Hurikány boli jasnou voľbou

Hurikány sú neslávnou doménou Severnej Karolíny, ktorá sa do NHL dostala v roku 1997 po presťahovaní sa z Hartfordu.

Nový majiteľ tímu, Peter Karmanos junior, sa tak symbolicky rozhodol pomenovať nový tím Hurricanes.

Columbus Blue Jackets: Hrdá účasť v občianskej vojne

Zo 14 000 hlasov o pomenovaní nového tímu NHL z Columbusu zvíťazil názov „modré kabáty“. Tie sa stali symbolom vojakov Únie bojujúcich v občianskej vojne. Žiadny iný americký štát nemal vo vojne viac vojakov (320 000) ako práve Ohio. Vojaci nosili modré kabáty, ktoré sa zhodou okolností vyrábali (aj) v Columbuse.

Ak vás zaujíma, aký názov skončil v hlasovaní na druhom mieste, predstavte si, že v NHL mohol pôsobiť klub „Columbus Blue Justice“.

Zdroj: reviewjournal.com/foto: AP(Cal Sport Media) – kanón ako symbol histórie Columbusu

New Jersey Devils: Mýtické stvorenie naháňajúce strach

Hokej sa do New Jersey presťahoval z Colorada, kde pôsobil celok s prezývkou Rockies. Majitelia klubu sa rozhodli dať priestor fanúšikovským návrhom.

Zvíťazila prezývka Devils vychádzajúca z miestnej legendy o nadprirodzenej bytosti v pustej oblasti Pine Barrens. V 18. storočí bolo údajne viacero svedkov, ktorí údajného diabla stretli, no historici tvrdia, že toto stvorenie nikdy neexistovalo.

New York Islanders: Snaha odlíšiť sa od miestneho rivala

Keď do NHL pribudol ďalší tím z New Yorku, musel sa výrazne snažiť, aby sa dokázal odlíšiť od slávnejšieho New Yorku Rangers.

Keďže tím pôvodne pôsobil na Long Islande, názov bol jasný – Islanders, hoci mnohí očakávali, že sa po vzore predchodcu z Eastern Hockey League pomenuje ako Long Islands Ducks.

New York Rangers: Za názov môžu vďačiť novinárom

George „Tex“ Rickard si v roku 1925 kúpil kanadský celok Hamilton Tigers, ktorý presťahoval do New Yorku s jednoduchým názvom New York Americans.

Vlastnenie klubu sa mu natoľko zapáčilo, že o rok neskôr pristúpil k založeniu ďalšieho tímu v podobe New Yorku Rangers. Prezývka tímu vznikla po tom, čo samotní novinári začali symbolicky označovať ako „Tex’s Rangers“ (Texovi Rangeri) a táto prezývka natoľko zdomácnela, že sa stala jednou z najikonickejších hokejových značiek.

Philadelphia Flyers: Meno vzniklo vďaka výletu na Manhattan

Skupina vlastníkov tvoriaceho sa tímu z Philadelphie vyhlásila fanúšikovskú súťaž o najlepšie meno pre nový klub NHL. Hlavnou cenou bol 21-palcový farebný televízor, súťažiaci mohli získať aj permanentku na celú sezónu či lístky na jednotlivé zápasy.

Sestra majiteľa Eda Snidera počas výletu na Manhattan prišla na meno Flyers, ktoré malo symbolizovať rýchlosť. Mimochodom, víťazom súťaže sa napokon stal 9-ročný chlapec Alex Stockard.

Zdroj: twitter.com/billmeltzer – 9-ročný Alex Stockard

Pittsburgh Penguins: Tučniaci hrajúci v „Iglu“

Keď organizácia Pittsburghu dostala povolenie vstúpiť do NHL, domovský stánok klubu v podobe novej arény slávil už svoje 5. výročie od otvorenia. Miestni ho nenazývali inak ako „iglu“ a tak pomenovanie „tučniaci“ dávalo dokonalý zmysel.

V samotnej súťaži o pomenovanie klubu prezývku Penguins navrhlo viac ako 700 priaznivcov.

Washington Capitals: Hlavné mesto sa inak prezentovať „nemohlo“

Washington je hlavný mestom USA. Preto po ohlásenom vstupe do NHL mal majiteľ Abe Pollin jednoducho úlohu. S podporou väčšiny fanúšikov sa rozhodol pre jednoduché pomenovanie Capitals.

👉ZÁJAZDY NA HOKEJOVÉ MS 2023 A NHL nájdete na našej stránke.