Postrehy zo skupín MS 2023: Najväčšia hviezda čaká na gól, pri slovenskom sklamaní zažiarili brankári

4 minúty čítania
Autor: Viktor Háber

Skupinová fáza majstrovstiev sveta v hokeji je za nami. Žiaľ, vo štvrťfinále už slovenská stopa vymizne, keďže našim chlapcom sa z B-skupiny nepodarilo postúpiť. Poďme si zrekapitulovať, čo nás na MS 2023 v Rige a Tampere spolu s nepostupom Slovenska do štvrťfinále sklamalo. Ale, naopak, aj to, čo sa považuje za pozitívne prekvapenia. Vybrali sme desať postrehov zo skupinovej fázy šampionátu.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Prekvapiví víťazi skupín?

Spanilá jazda USA a Švajčiarov je skutočne prekvapivá. Ide o dva najgólovejšie tímy turnaja – 34, resp. 29 presných zásahov a v prípade hráčov spod Álp o druhý najefektívnejší tím (13,24 % premenených striel). Švajčiari sú ako víťaz B-skupiny tímovejší a chémia hráčov ako Niederreiter, Hischier, Malgin a Fiala (všetci z NHL) na ľade je neuveriteľná. Podporuje ich najlepší brankár turnaja Leonardo Genoni (96,61 % úspešných zákrokov).

U víťaza  A-skupiny z USA zase vyčnievajú individuality. Druhým najproduktívnejším hráčom celkovo je útočník LA Kings T.J. Tynan (1+9), 19-ročný Cutter Gauthier zase druhým najlepším kanonierom (6+2) a gólman Pittsburghu Penguins Casey DeSmith patrí k špičke turnaja medzi tromi žrďami (94,23 %). Švajčiari si spanilo idú po prvé zlato v histórii. Američania po prvé od roku 1960.

Zdroj: IIHF.com

Finálové repete a čakanie na gól

Kanada a Fínsko si proti sebe zahrali posledné tri finálové zápasy. Aj do týchto MS vstupovali ako dvaja top favoriti, preto je prekvapením, že si zahrajú už vo štvrťfinále. Predovšetkým umiestnenie domácich Suomi je miernym šokom. Mikko Rantanen ako najväčšia hviezda šampionátu stále čaká na gól (0+8) a gólový líder skutočne chýba – efektivita Fínov je 11,72 %, horšia ako napr. Dánska (11,95 %). Kanadská je však ešte oveľa horšia – len 9,26 % (11. miesto celkovo).

Najproduktívnejší je Čech

V produktivite vedie Dominik Kubalík (8G+4A). Útočník Detroitu v tejto sezóne NHL nazbieral 20G+25A, na svetovom šampionáte je s najlepším strelcom turnaja a jasným ťahúňom Čechov. Tí však majú pred sebou ťažkú úlohu, keďže po prehre s Lotyšskom im patrí až 4. miesto v skupine, a teda vo štvrťfinále vyzvú ešte nezdolaných Američanov.

Švédi kraľujú obrane

Švédi inkasovali v siedmich zápasoch len sedem gólov, čo je najmenej zo všetkých mužstiev. Povestná švédska defenzíva potvrdila dobré meno a pri útočných hviezdach tiež prekvapil fakt, že najbodovanejším hráčom je obranca – konkrétne Henrik Tömmernes z Frölundy. Ten síce nedal gól, no 10 asistencií ho vyšvihlo na tretiu priečku v celkovej produktivite. Celkovo sa podieľal na takmer polovici presných zásahov „troch koruniek“.

Zdroj: IIHF.com

Slovenskí brankári anulovali obavy

Pred štartom MS 2023 sme sa báli o brankársky post. Nečudo, veď prišli traja mladí gólmani, reprezentační debutanti a všetci z extraligy. O to viac prekvapilo, že Slováci vynikali práve v štatistike brankárov. Či už Škorvánek alebo Hlavaj, úspešne spolu kryli 199 z celkovo 214 striel súpera. Vynikol najmä Hlavaj proti Kanade, ktorý zarmútil súpera v 42 prípadoch a internet ho pasoval za nového ministra obrany SR. V štatistike úspešných zákrokov sa hráči spod Tatier môžu pýšiť 92,99 %, lepší sú len Švédi a Američania. Škorvánek je dokonca s 95,37 % tretím najlepším gólmanom skupinovej fázy.

Slovenské vylúčenia

Viaceré dobré výkony Slovákov dehonestovali zbytočné vylúčenia. Napríklad to Hudáčkovo proti Kanade. Dokopy sme sa pozerali na 21 vylúčení našich. To je síce štatistika, ktorej nekraľujeme, v minutáži však áno. Oslabení sme na ľade boli 46 min a 39 sekúnd, čo je pre tím pomýšľajúci na najvyššie méty neprijateľné. V tejto štatistike nás nik neprekonal. Ako zázrakom sme však inkasovali len dva razy a úspešnosť bránenia presiloviek 90,48 % bola jedna z najlepších na turnaji.

Kazašské nájazdy

Vlani získal Kazachstan v skupine len tri body, tento rok ich nazbieral až sedem. Z toho, žiaľ, dva aj proti slovenskému celku. Vo výbornej druhej tretine dali Kazachovia až tri góly za šesť minút, skutočné umenie však predviedli v nájazdoch. Dovtedy prakticky bezchybný Samuel Hlavaj nezarmútil ani jedného strelca súpera. Všetky štyri nájazdy Kazachstanu boli ukážkové, iné, s dobrou technikou, razanciou a dávkou kreativity. Ako skúsený profesorský tím.

Lotyšská jazda

Lotyšskí fanúšikovia patria medzi najlepších na svete, o čom sme sa v Rige presvedčili sami. Možno aj ich hlučnosť prispela k fantastickým výkonom domácich. Hoci prehrali prvé dva duely (vrátane toho proti SR – 1:2), vďaka bojovnému nasadeniu vyhrali nasledujúcich päť aj proti Čechom či dovtedy suverénnym Švajčiarom. Zdobí ich skvelá obrana a hra v oslabeniach, keďže v 20 početných nevýhodách inkasovali len jeden gól a vedú v tejto štatistike s úspešnosťou 95 %. S 13 nazbieranými bodmi (najviac od roku 2018) sa vyšvihli na pekné 3. miesto v skupine, dokonca pred ČR.

Nórska výhra proti Kanade

Nóri zdolali Kanadu len druhý raz v histórii a prvýkrát od MS 2000 (triumf 4:3). Dokázali to vo svojom predposlednom zápase, keď už nemohli postúpiť zo skupiny a „javorové listy“ ako superfavorit hrali o vyššie priečky v B-skupine. Nórsky gólman Jonas Arntzen ako hrdina dňa úspešne kryl 31 striel súpera. Severania premenili štyri z piatich samostatných nájazdov, vyhrali, šokovali svet a potešili Slovensko. Vyčerpaní Nóri totiž nestačili o 16 hodín neskôr v zápase práve proti našim a prehrali 1:4.

Za faul trest do konca turnaja

Kanadský hokej je drsný a viackrát nepekne zákerný. „Javorové listy“ boli po našich najvylučovanejším tímom v rámci minutáže (45:48 min) a vyvrcholením bol trest pre Joea Velena. Hráčom spoza Atlantiku tiekli nervy, keď prehrávali proti Švajčiarom a Veleno stúpil Ninovi Niederreiterovi korčuľou na nohu. Úmyselne. Za to dostal dodatočný trest 5 zápasov, čiže aj keby sa Kanada dostala do finále, na MS 2023 si už 23-ročný hráč Detroitu nezahrá. Sklamanie je aj to, že rozhodcovia si v zápase tento zákrok nevšimli, naopak, na trestnú lavicu išiel švajčiarsky útočník.

👉 prečítajte si: Boli sme povzbudiť slovenských hokejistov. Ako si plné lietadlo Slovákov užilo MS v hokeji? 🇸🇰

Po vypadnutí Slovenska nám zostáva vychutnať zvyšok šampionátu v Rige a Tampere bez Slovákov a dúfať, že o rok sa to znovu podarí. V Prahe a Ostrave im budeme osobne držať palce!

Odporúčame:

Venujte DARČEKOVÚ POUKÁŽKU na HOKEJ