Pamätník starých čias Zdeno Chára, vtedy nás to tréneri učili takto

Slovenský obranca Zdeno Chára je jedným z najrešpektovanejších hokejistov tejto doby. V zámorí dosiahol veci, o ktorých snívajú všetci hráči, ale podarí sa to iba tým najlepším. V NHL je najstarším aktívnym hráčom a je akýmsi pamätníkom starých čias, keď sa hral úplne iný hokej. Priestor dostávali robustní hráči, ktorí vedeli súpera tvrdo zostreliť. Teraz sa kladie väčší dôraz na kreativitu a rýchlosť.

„Stále je tu priestor na bodyčeky. Hrať tvrdo je stále veľkou súčasťou hry. Postupom času sa však stal dôležitejším puk. Vždy je fajn dokončiť bodyček a predviesť jeden z tých veľkých hitov, ale najskôr treba hrať puk. Myslím si, že v dnešnom hokeji je efektívnejšie, keď zastavíte prihrávku hokejkou, ako keď niekoho zostrelíte a puk ďalej pokračuje a niekto iný sa ho môže zmocniť. Puk je najdôležitejší,“ povedal Chára v rozhovore pre The Boston Globe.

„Vtedy nám tréneri hovorili aby sme dokončili bodyčeky, všetko to bolo o nich. To bola naša robota, nestarali sme sa, čo bude s pukom. Teraz je to inak. Musíte sa sústrediť na puk, to je kľúčové. Ak odohráte puk, môžete bodyčekovať, vtedy je na to priestor. Hra je ale poriadne rýchla. Nedá sa len naháňať bodyčeky. Puk je najrýchlejším hráčom na ľade a vy sa oň musíte postarať,“ zaspomínal si na staré časy kapitán Bostonu Bruins.

Videl obrovitého Zdena Cháru naživo môžete aj v našom januárovom zájazde do New Yorku.