Olypijská kvalifikácia v Bratislave: Kto príde v auguste bojovať o Peking?

4 minúty čítania
Píše Gabriel Vass, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk

MS v Rige sú v plnom prúde, naša zostava sa fanúšikom určite musí páčiť ale v auguste nás čaká jedna veľmi dôležitá udalosť. Jeden z troch kvalifikačných turnajov na ZOH v Pekingu 2022 sa odohrá v Bratislave. Ktorí hráči si oblečú reprezentačný dres?

Naša reprezentácia musela podobnú kvalifikáciu absolvovať naposledy pred ZOH v Lillehameri. Keďže po rozdelení republík sme podľa IIHF boli stále v hokejovom suteréne.

Na konci leta 1993 však výber na čele s Petrom Šťastným ovládol turnaj v Sheffielde a suverénne postúpil na záverečný turnaj. Nakoniec z toho bolo fantastické piate miesto na ZOH a to po nešťastnej prehre po predĺžení s Rusmi vo štvrťinále.

Vzhľadom na výkony našich hokejistov v posledných rokoch sme v rebríčku IIHF klesli na miesta, ktoré nezaručujú priamy postup na ZOH. Rozdáme si to teda doma v konkurencii Rakúska, BieloruskaPoľska. Nič iné ako postup neprichádza do úvahy.

Tým, že sa turnaj odohrá v auguste, je šanca, že sa ho zúčastnia aj hráči pôsobiaci v zámorí. Je tam však veľa faktorov, keďže zhruba v tom čase sa začínajú predsezónne kempy v NHL.

Ďalej treba brať do úvahy aj (ne)existujúce kontrakty našich hokejistov. Hlavným vyjednávačom bude Miro Šatan, ktorého v Amerike veľmi dobre poznajú. Predstavme si však, že všetci budú zdraví a Miro vybaví priepustky od klubov.

Brankári

Ak príde Jaro Halák, tak je úplne jedno kto bude robiť dvojku alebo trojku. Jaro by určite chytal vo všetkých zápasoch. Sekundovať mu budú Július Hudáček a jeden z mladých brankárov. Keby je to na nás, tak by sme nominovali Adama Húsku. V prípade, že by Halák neprišiel, tak tretí bránkár bude niekto z českej extraligy.

Obrancovia

Ťahúňom bude Erik Černák z Tampy. Ako poznáme Andreja Sekeru, určite sa na reprezentáciu nevykašle a príde sa do Bratislavy rozohrať.

Zdeno Chára aj vzhľadom na vek a pravdepodobný koniec kariéry na 80% nepríde, hoci motivácia rozlúčiť sa s hokejom na domácej pôde tam určite bude.

Jaroša by sme chceli vidieť tiež, ale predpokladáme, že dostane pozvánku na kemp niektorého z klubov NHL aby zabojoval o novú zmluvu. Tá so San José mu po tejto sezóne vypršala. Ak by mu však Sharks ponúkli kontrakt v najbližších týždňoch, Christián bude pripravený nastúpiť v kvalifikácii. Vidíme to však len na 25%.

V podobnej situácii bude aj Martin Marinčin, veľa bude závisieť od toho, či mu Toronto ponúkne novú zmluvu, alebo si Martin vyskúša trh s voľnými hráčmi. Miro Šatan bude musieť aj za pomoci Petra Bondru vypýtať Martina Fehérváryho z predsezónneho kempu Washingtonu. Podľa mňa sa mu to zázračne podárí. Tým sa zoznam obrancov z Ameriky končí.

Jasná voľba bude Michal Čajkovský z Dinama Moskva. Playoff dohrával s pruhom ale na začiatok novej sezóny bude pripravený. Ďalšími obrancami budú Marek Ďaloga, Martin Gernát, Mário Grman, Adam Jánošík a Peter Čerešňák.

Útočníci

Najväčšou hviezdou výberu bude Tomáš Tatar. Podmienkou jeho účasti však bude nový kontrakt. Ten súčasný mu skončí po poslednom zápase prebiehajúceho play-off v NHL.

Zaujímavé to bude tiež s Richardom Pánikom. Kontrakt má ešte na dva roky, ale v poslednom čase má akési ťažké srdce na rodnú zem, najmä na novinárov. Veríme však, že hodí niektoré veci za hlavu a potiahne za jeden povraz s ostatnými. Zoznam hráčov v NHL týmto končí.

Vrásky na čele robia chalani z AHL. Bude to tvrdý boj o miestenky v prvých tímoch. Lantoši, Studenič a Ružička budú musieť riešiť veľkú dilemu.

Alebo to veľmi rýchlo vyriešia ich zamestnávatelia, keď im pošlú povolávacie rozkazy na predsezónne kempy. Ale dajme tomu, že všetci prídu, hoci tomu podľa mňa neveria ani oni.

KHL dodá piatich útočníkov. Marek Hrivík podpísal zmluvu s N. Novgorodom a Martin Bakoš so Soči, Adam Liška priletí z Čerepovca.

Štvrtým do partie bude Peter Cehlárik, ktorý po MS pravdepodobne oznámi novú zmluvu s uradujúcim šampiónom z Omsku. Karty však môže ešte zamiešať jeho produktivita na svetovom šampionáte. Ak dostane pozvánku do kempu NHL, na 99% ho v augustovej kvalifikácii neuvidíme.

Hladný po hokeji bude určite aj uzdravený Libor Hudáček, ktorý sa vrátil do Nižnekamska.

Prídu aj chlapci z Fínska. Michal Krištof, Kristián Pospíšil Pavol Skalický. Ostáva teda už len jedno miesto a to zoberie Matúš Sukeľ.

Vzhľadom na dôležitosť celého turnaja, experimenty s omladinou tentoraz neprichádzajú do úvahy. Šancu dostanú len v prípade, že hráči zo zámoria dostanú stopku a reprezentáciu neposilnia.

Verme tomu, že kvalifikácia v Bratislave bude len príjemným vyvrcholením letnej prípravy a na začiatku budúceho roka v Pekingu chýbať nebudeme.

Predpokladaná zostava na olympijskú kvalifikáciu v hokeji:

Halák (Hudáček, Húska)

Sekera – Černák

Jaroš – Feherváry

Marinčin – Čajkovský

Ďaloga – Gernát

(Jánošík/Čerešňák)

Tatar – L. Hudáček – Pánik

Cehlárik – Hrivík – Lantoši

Bakoš – Krištof – Studenič

Liška – Sukeľ – Ružička

(Pospíšil, Skalický, Daňo)

Rozpis zápasov:

Slovensko – Rakúsko 26. augusta v Bratislave

Slovensko – Poľsko 27. augusta v Bratislave

Slovensko – Bielorusko 29. augusta v Bratislave

KOMPLETNÚ PONUKU ZÁJAZDOV A VSTUPENIEK NA SLOVENSKO NÁJDETE TU