Aké sú očakávania na MS v hokeji v obľúbenom Fínsku? + program Slovákov na MS

3 minúty čítania
Autor: Milan Valko

Bohatý hokejový rok 2022 po skončení zimných olympijských hier v Pekingu vyvrcholí v máji 85. majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji, ktoré sa uskutočnia vo fínskych mestách Helsinki a Tampere. Hlavné mesto  Helsinki privítalo naposledy svetový výkvet v roku 2013 a Tampere v roku 2003.

Máme rátať s pomocou z NHL?

Slovenská reprezentácia prežíva úspešné obdobie. Po MS v Rige vyhrala v Bratislave olympijskú kvalifikáciu, na Nemeckom a  Švajčiarskom pohári skončila druhá a na ZOH v Pekingu tretia.  Za vyše roka sa vyprofilovala kvalitná kostra zložená z hráčov z európskych líg. Vlani sme mali z NHL na šampionáte iba Mariána Studeniča (momentálne hrajúceho za Dallas Stars) a aj v tomto roku ich zrejme z ôsmich Slovákov, ktorí pôsobia v najprestížnejšej lige na svete, bude málo. Najväčšie šance dostať sa do kádra má Christián Jaroš a Tomáš Tatar, lebo ich klub New Jersey Devils už v podstate stratil šance postúpiť do play-off.  

Znie to ako klišé, keď sa stále hovorí, že tím musí ťahať za jeden povraz. Od MS v Rige však tímovosť cítiť od úvodu. Nikto sa nevyvyšuje, nikto nechce zbytočne sólovať, vyhýbať sa systému. Od najväčších hviezd Hrivíka s Cehlárikom až po mladíčkov Slafkovského, Kňažka s Nemcom sa všetci podriadili systému. Nikto zbytočne nevymýšľa, neuráža sa, keď sa ocitne mimo zostavy a bojuje. Ramsey od nástupu do funkcie trénera reprezentácie Slovenska v roku 2017 cieľavedome budoval a preosieval káder a až nakoniec ho doviedol k historickému úspechu. Slováci na olympijskom turnaji naplno ukázali aj Kanaďanovu ofenzívnu filozofiu – držať puk a hrať v súperovom pásme. Vo všetkých siedmich zápasoch na ZOH 2022 prestrieľali svojho súpera. Kanadský kouč dal národnému tímu novú tvár a veríme, že Slováci v Helsinkách nebudú len do počtu.

FANDITE SLOVENSKU NA MS V HOKEJI V HELSINKÁCH. PONUKU VSTUPENIEK NÁJDETE TU.

Formát súťaže ostáva rovnaký

Aj na týchto majstrovstvách sa ako po minulé roky hrá tradičným systémom. 16 tímov je rozdelených do dvoch základných skupín kde sa stretne každý s každým, prvé 4 tímy postupujú do play-off, ďalšie 4 tímy na turnaji končia. Posledné tímy oboch skupín vypadávajú do I. A divízie. Naopak, prvé dva tímy z tejto divízie postúpia na MS 2023.

Aktualizácia: IIHF 18. marca vylúčila Rusko a Bielorusko z účasti na MS. V A-skupine tak Francúzsko nahradí Rusko a v skupine B, Rakúsko nahradí Bielorusko.

Pre zverencov Craiga Ramsayho to znamená, že cesta do play-off bude reálna vtedy, ak v tabuľke stlačia pod seba okrem Dánska, Talianska a Kazachstanu ešte Francúzsko alebo Nemecko. Nič nemožné, netreba k tomu zázračné výkony, len koncentráciu v každom zápase. Cieľom už tradične bude postup medzi osmičku najlepších a boj o štvrťfinále. Mimochodom, Slováci si tak v základnej časti MS po roku zopakujú súboje proti Švajčiarsku (prehrali sme 1:8) a Dánsku (vyhrali sme 2:0).

Program Slovákov v základnej A-skupina na MS 2022 v ľadovom hokeji (časy sú v SELČ, v dejisku turnaja bude o hodinu viac):

piatok 13. mája 2022: tím Francúzsko – Slovensko (15:20)
sobota 14. mája: Slovensko – Nemecko (19:20)
pondelok 16. mája: Slovensko – Kanada (15:20)
streda 18. mája: Švajčiarsko – Slovensko (19:20)
piatok 20. mája: Kazachstan – Slovensko (19:20)
sobota 21. mája: Taliansko – Slovensko (19:20)
utorok 24. mája: Slovensko – Dánsko (15:20)

Ak chcete fandiť priamo na štadióne vo Fínsku a zakričať si „Góóóóóóóóĺ“, zakúpte si vstupenku priamo u nás.

V našej ponuke nájdete aj letecký zájazd fanúšikovským špeciálom na trojzápas: Slovensko vs Francúzsko, Slovensko vs Nemecko a Slovensko vs Kanada.

Pripomeňme si atmosféru posledných MS s účasťou divákov (Slovensko 2019):