Nová éra slovenského hokeja – Čo píšu v zahraničí o Slovensku pred MSJ 2020?

26. decembra odštartovali MS do 20 rokov, ktoré sa konajú v susednom Česku. Čo o mladých Slovákoch píšu zahraničné weby?

 iihf.com: KĽÚČOVÝ ZÁPAS S KAZACHSTANOM

Oficiálna stránka Medzinárodnej hokejovej federácie aktuálne žije juniorským šampionátom. V jednotlivých článkoch predstavovala postupne všetkých desať účastníkov MS do 20 rokov. Hodnoteniu sa tak nevyhol ani náš mladý tím.

„Začína sa nová éra slovenského juniorského hokeja, keď Ernesta Bokroša nahradil na poste hlavného trénera Róbert Petrovický,“ píšu o kľúčovej zmene na trénerskej pozícii. Samozrejme, nezabudli oceniť pamätné MSJ 2015. O senzačný úspech v podobe bronzových medailí sa vtedy najvýraznejšie podpísali brankár Denis Godla a útočník Martin Réway.

Od tohto momentu sa nedostali ďalej ako do štvrťfinále. Trikrát stroskotali na talentovaných Švédoch, vlani podľahli Rusku 3:8. „Slováci milujú hokej a v každom zápase im pôjde o všetko. Otvárací zápas proti Kazachstanu bude pre nich veľmi podstatný,“ krátko zhodnotil slovenský celok bývalý kouč seniorskej reprezentácie Vladimír Vůjtek.

Stránka IIHF zároveň pri najväčších hviezdach tímu spomenula brankára Samuela Hlavaja, obrancu Marcela Dlugoša či útočníkov Martina Faška-Rudáša a Kristiána Kováčika.

thehockeywriters.com: POTENCIÁL, KTORÝ SA NAPLNO ROZVINIE O ROK

Autori populárnej zámorskej stránky The Hockey Writers tvrdia, že úvodná výhra proti Kazachstanu pomôže Slovákom zvýšiť sebavedomie. Pred duelmi s favoritmi to budú potrebovať: „Pre Slovensko bude veľmi náročné dosiahnuť pódiové umiestnenie, ale kto vie? V minulosti prekvapili a mohli by to urobiť opäť.“

Pri dôkladnej analýze súpisky sa zamerali v prvom rade na brankára Samuela Hlavaja. Mladík by mal patriť medzi brankárske ozdoby juniorského šampionátu, čoho sú si vedomí aj autori článku. Potvrdil to aj v otváracom stretnutí, kedy pustil za svoj chrbát iba jediný puk a stal sa hráčom zápasu na slovenskej strane. V obrane by sa mali medzi lídrov zaradiť mladý Samuel Kňažko, Marcel Dlugoš a Andrej Golian.

O body by sa mali starať predovšetkým Maxim Čajkovič s Oliverom Okuliarom. Nášmu národnému celku by k úspechu mohol vypomôcť aj vydarený turnaj Martina Faška-Rudaša. Veľmi zaujímavou voľbou v útoku mal byť aj krídelník Martin Chromiak.  Hráč Dukly Trenčín si však na prekvapenie mnohých miesto v národnom tíme na MS do 20 rokov nevybojoval.

Záverečné hodnotenie z pohľadu autora článku Daytona Reimera bolo vcelku pozitívne: „Slovensko má v kádri mladých hráčov a niektorí 17-roční hráči by mali dostať významnú rolu. Tento rok bude záležať hlavne na raste hráčov s vierou v budúci úspech. To však neznamená, že nie sú konkurencie schopní. Ak Hlavaj ostane silný, táto zostava má potenciál zdolať aj silnejšie tímy. Slovákov sa určite oplatí sledovať a čím lepší bude tento rok, tým lepší bude pre Slovensko šampionát v roku 2021.“

habseyesontheprize.com: FAVORITOM SKUPINY NENAROBIA ŽIADNE PROBLÉMY

O niečo menej pozitívni sú v kanadskom Montreale. Obľúbený web zameraný na dianie v organizácii Canadiens predpovedá našim hráčom opäť šampionát o jednom zápase. Hneď úvodný triumf s Kazachstanom by nám mal zabezpečiť záchranu, resp. postup do štvrťfinále. Našim ďalším súperom zo skupiny (Švédsku, Fínsku a Švajčiarsku) ale údajne nenarobíme veľké problémy. Kanaďania poukázali na dlhodobú nemohúcnosť našich hráčov poraziť kvalitnejšieho súpera: „Od zisku bronzu v roku 2015 Slovensko vyhralo len 4 zápasy. Všetky proti národom, ktoré v tabuľke skončili za nimi, pričom sa vďaka nim zachránili a zároveň postúpili do štvrťfinále.“

Tohtoročná súpiska je vystavaná z vysokých obrancov a nízkych útočníkov. Doménou našej hry by tak mala byť sila a rýchlosť. „Tím je postavený tak, aby zvládol nátlak súpera a následne sa v protiútoku vďaka rýchlym útočníkom dostal po jednej-dvoch prihrávkach do šance.“

Medzi najväčšie prednosti nášho celku zaradili autori článku fakt, že mnohí hráči z nominácie nastupujú v Tipsport Lige, vďaka čomu sú konfrontovaní so seniorským hokejom. Naopak, medzi slabé stránky patrí neskúsenosť – len dvaja hráči z nášho výberu majú skúsenosti z predchádzajúcich juniorských šampionátov. Otáznik visí aj nad pohyblivosťou našich robustných obrancov.

Kľúčovým faktorom na turnaji bude výkonnosť brankára Samuela Hlavaja.

Program slovenskej juniorskej reprezentácie na MS do 20 rokov:

piatok, 27. december o 15:00 hod: SLOVENSKO – Kazachstan
sobota, 28. december o 15:00 hod: Fínsko – SLOVENSKO
pondelok, 30. december o 19:00 hod: SLOVENSKO – Švajčiarsko
utorok, 31. december o 15:00 hod: Švédsko – SLOVENSKO