Čínski hokejisti ukázali ako sa tvorí svetový mier (+ video)

Stretne sa Američan, Rus a Číňan.

Znie to ako začiatok vtipu alebo zárodok potenciálneho konfliktu, no opak je pravdou. Nominácia Číny na ZOH v Pekingu vyvolala vlnu rôznych názorov. Meno Chelios sa znovu objaví pod olympijskými kruhmi, tentokrát pod vlajkou čínskeho draka. Jake Chelios, syn legendárneho amerického obrancu Chrisa Cheliosa, od sezóny 2019-20 pôsobiaci v tíme KHL Kunlun Red Star, sa stal jedným z troch Američanov, ktorí budú reprezentovať túto ázijskú krajinu.

Zdroj: Twitter/KRSchina

Čína, ktorá je na 32. mieste na svete, získala miesto na olympijskom turnaji 12 krajín v Pekingu ako hostiteľská krajina bez toho, aby sa musela kvalifikovať. Neúčasť hráčov NHL je paradoxne prínosom pre Čínu, ktorá už nebude musieť čeliť najlepším svetovým hráčom zo Severnej Ameriky.

V prospech výberu Číny nahráva fakt, že celý tím je dostatočne zohratý, nakoľko všetci hráči majú rovnakú klubovú príslušnosť. Problémom je to, že Kunlun je momentálne na poslednom mieste v tabuľke KHL s nelichotivým zápisom len 9 víťazstiev a 39 prehier. Astronomický vyznieva aj počet 198 inkasovaných gólov. Prekvapením nie je ani fakt, že talianský tréner Kunlunu Ivan Zanatta, je zároveň aj reprezentačný tréner čínskeho výberu.

V nominácii si svoje miesto vybojoval aj ruský hokejista Denis Osipov. Ten dostal od zväzu zoznam čínskych slov, ktoré sa musí pred olympiádou naučiť. Svoju spokojnosť s nomináciou neskrýval ani v kruhu najbližších:

„Všetci moji priatelia a príbuzní sú na mňa hrdí. Súťažiť na olympiáde je obrovská česť.”

Termín hokejového turnaja na ZOH v Pekingu: 09. – 20. február 2022

Kanadská spravodajská televízia v roku 2017 priblížila prípravu čínskych hokejistov na blížiace sa ZOH – posúďte sami:

Prehľad tých najväčších športových udalostí aj s účasťou hokejtour, nájdete tu.