NHL Global Series v Štokholme! Čo treba vidieť v „Benátkách severu“?

4 minúty čítania
Autor: Pavel Pubal

Už v novembri tohto roku se odohrajú štyri zápasy Global Series najslávnejšej hokejovej ligy sveta NHL vo švédskom Štokholme. Ikonické prístavné mesto, ktorému sa vraví aj „Benátky severu“, tak uvidí na vlastné oči hviezdy Detroitu Red Wings, Toronta Maple Leafs alebo Ottawy Senators. Čo možno navštíviť a kam zájsť medzi zápasmi, ponúkame v našom cestovateľskom blogu.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Idylka na severe Európy

Štokholm leží na 14 ostrovoch a voda je tak čistá, že by sa snáď dalo plávať i v samotnom centre. My ale odporúčame hlavne výletné plavby loďou, odkiaľ si s kávou v ruke pozriete historické centrum mesta, kráľovský palác a mnoho ďalšieho. Takmer jeden a pol miliónové mesto, je známe svojou krásnou prírodou. Na každom kroku tak narazíte na parky a ľudí, ktorí si len tak užívajú prítomnosť a relaxujú pri pikniku. Jednoducho veľká idylka.

Pokiaľ máte radi adrenalínovú zábavu, nevynechajte veľký zábavný park Gröna Lund na ostrove Djurgarden. Vyskúšať si musíte horskú dráhu, ktorá dosahuje rýchlosť až 100 km/h. Vynechať by ste nemali ani námestie Stortorget, jednoznačne najkrajšie námestie v Štokholme. Nachádza sa v historickom centre mesta, teda na ostrove Gamla Stan. Budovy sa pýšia nádhernými fasádami, hrajúcimi všetkými farbami. Nájdete tu tiež Nobelovo múzeum, kde se dodnes odovzdávajú najprestížnejšie ceny sveta.

Loď, ktorá bola 333 rokov na morskom dne

Ďalšie dve krásne múzeá, ktoré stoja za návštevu a nachádzajú sa na rovnakom ostrove, sú Vasamuseet a Nordiska museet, venované švédskej kultúrnej histórii a etnografii. Vasamuseet je pomenované po slavnej lodi Vasa, ktorá se prevrátila a potopila na svojej prvej ceste do Štokholmu v roku 1628. Na morskom dne strávila táto pozoruhodná vojnová loď 333 rokov, než bola objavená a z hlbín mora presunutá na pevninu. A pokiaľ ste už na ostrove, určite si zájdite aj do Skansenu. Je to najstaršie múzeum na svete pod šírym nebom, v ktorom uvidíte domy, farmy, samské budovy, kostol Seglora a veterné mlyny.

Česká krčma s 11 druhmi piva a super nočným životom

Pokiaľ budete mať pocit, že vám niečo chýba, tak v Štokholme nájdete aj české krčmy s kvalitným pivom. My odporúčame zabehnutý podnik Krogen Soldaten Svejk alias Hospodu vojáka Švejka, ktorá se nachádza v samotnom centre mesta. S čašníkmi sa dohovoríte väčšinou aj česky a predovšetkým vás na výčape čaká jedenásť tradičných českých pív! A nechýba ani klasika – slivovica, utopenec či, guláš. Jednoducho všetko, čo má český a slovenský fanúšik hokeja rád. Guláš si dáte v prepočte zhruba za 12 EUR, pollitrovú Plzeň 12 cca. za 8 EUR (88 švédských korún). Ako je známe, alkohol v severských krajinách nepatrí zrovna k najlacnejším.

Minimálne za návštevu ale krčma určite stojí – má totiž ešte obchodík, kde nájdete aj mapu Československa s vyznačenými miestami, kde se varí pivo, ktoré ponúkajú. Hospoda vojáka Švejka je pár minút chôdze od zastávky metra Medborgarplatsen, v príjemnej štvrti Södermalm v južnej časti štokholmského centra. Aj miestni o tejto krčme hovoria, že ide o príjemné prostredie s milým personálom.

Nočný život si v Štokholme taktiež užijete. Večer uvidíte v Avicii Aréne hviezdy ako Auston Matthews, John Tavares alebo českého snajpra Dominika Kubalíka, a po zápase môžete využiť jednu z množstva kaviarní a krčiem.

Doprava v meste

Čo sa týka cestovania mestskou hromadnou dopravou, najviac sa vyplatí SL card, čo je karta pripominajúca kreditku, ktorú si nabijete v akejkoľvek trafike alebo obchode so suvenírmi. SL card sa vyplatí viac, ako si kupovať jednotlivé lístky. A nebojte sa, Švédi sú veľmi milí a ochotní ľudia a veľká väčšina z nich hovori plynule po anglicky, takže vám radi pomôžu a všetko vysvetlia. Oficiálna mena vo Švédsku sú Švédské koruny (1 EUR = 11,3 SEK). V Štokholme ale bez problémov zaplatíte aj eurom alebo kreditnou kartou.

Že môže byť cestovanie kultúrnym zážitkom, to zistíte až v Štokholme. Každá stanica metra je totiž doslova architektonickým skvostom. Niekde pripomína jaskyňu, niekde peklo a niekde naopak more. Metro v Štokholme sa dokonca prezýva „Galéria sveta“, vďaka prekrásnej výzdobe a rozmanitým maľbám. Polovica celej dĺžky siete (viac ako 100 staníc) vedie pod povrchom zeme a druhá polovica je nadzemná.

Pokiaľ Vás Štokholm ani teraz neláka, tak už vám asi nepomôžeme. Ale verte, Benátky severu stoja za návštevu!

Odporúčame:

 

Venujte DARČEKOVÚ POUKÁŽKU na HOKEJ