Neprekonaný rekord NHL: nekonečné striedanie Kovaleva

Píše Martin Mojžiš

Nejde síce o oficálny rekord NHL, extrémne dlhé striedanie Alexeia Kovaleva je však nepochybne jedným z najpamätnejších momentov v histórii súťaže.

Keď sa hovorí o rekordoch v NHL, väčšinou v tejto súvislosti zaznieva meno Wayne Gretzky. Samozrejme, jeho 2857 bodov ťažko niekto prekoná, ak vôbec niekedy.

No sú aj rekordy, o ktorých sa až tak nehovorí. Jeden taký drží aj ruská legenda Alexei Kovalev.

10 gólov v NHL, ktoré ste možno nevideli

Rodák z Togliatti bol jeden z najtalentovanejších hráčov, ktorí kedy hrali v NHL. S pukom bol schopný urobiť čokoľvek a súper nikdy nevedel, čo sa stane. Charakteristický bol preňho aj elegantný štýl korčuľovania. V začiatkoch jeho kariéry bol však pre trénerov tvrdým orieškom.

Počas druhej sezóny v drese New York Rangers nastupoval pod vedením trénera Mikea Keenena, prezývaného aj „Železný Mike“. Ten si s ruským útočníkom často nevedel dať rady. A tak sa rozhodol, že ho nepustí z ľadu – päť minút.

Zakaždým, keď sa Kovalev pokúšal dostať na striedačku, Keenan mu povedal, aby pokračoval v hre. A keď Kovalev preskočil mantinel, tréner prikázal svojim hráčom, aby ho strčili naspäť na ľad.

Vrchol reprezentačného hokeja? Možno v auguste

Keenan nebol z hviezdneho útočníka nadšený, nakoniec sa však radoval. Počas striedania Kovalev skóroval a na konci sezóny spolu oslávili zisk Stanley Cupu.

Päť minút je v hokeji skutočne veľa, niečo podobné si v dnešnej dobe vieme len ťažko predstaviť. Kovalev to však zvládol veľmi dobre a aj keď na tento moment zrejme nespomína najradšej, zaslúži si uznanie.


FOTO: bluelinestation.com

Pôvodný článok TU