Navštívte s nami New York, hlavné mesto športu v Amerike

Milujete šport, radi cestujete a hľadáte niečo naozaj výnimočné? Poďte s CK HokejTour.sk do New Yorku. Zažite najlepšie hokejové, basketbalové či bejzbalové zápasy  priamo v supermoderných arénach a potom objavujte mesto s úžasnou atmosférou, ktoré vás nabije energiou.

Národná Hokejová Liga

Hovorí sa, že New York je hlavné mesto sveta a my ho bez štipky pátosu označujeme aj za metropolu NHL. Áno, poznáme Montreal aj Toronto, no hoci máme úctu k tradícii, považujeme za srdce NHL New York.

Práve v meste ležiacom na mohutnej rieke Hudson, na Manhattane totiž celá organizácia NHL sídli. Už to by samo o sebe stačilo, no v meste pôsobia aj tri kluby so slávnou minulosťou – New York Rangers, New York Islanders a New Jersey Devils. Ak berieme do úvahy celý štát New York, môžeme k nim pripočítať aj Buffalo Sabres, ale to už je priamo z New Yorku dosť ďaleko.


Mapa klubov NHL

Lesk a bieda New York Rangers

Ak patríte medzi tých, ktorí túžia skúsiť pravú NHL so všetkým čo k nej patrí, vaše kroky by mali smerovať do Madison Square Garden – najslávnejšej hokejovej haly v USA. V nej totiž od roku 1968 hrávajú domáce zápasy jazdci z New York Rangers. Klub, ktorý symbolizuje súčasnú NHL azda najvýstižnejšie zo všetkých. Bohatý, moderný, s obrovskou tradíciou, no trocha v ústraní za chrbtami najväčších rivalov (najmä NFL, MLB a NBA).

Jazdci patria k najstarším klubom celej súťaže. Vznikli v roku 1925 a sú členom tzv. Original Six, šiestich pôvodných klubov, ktoré súťaž zakladali. V počte Stanley Cupov sú však Rangers najmenej úspešným klubom spomedzi originálnej šestice. Úspechy, ktoré Rangers chýbajú po športovej stránke si však klub vynahrádza inde. Dlhodobo patrí na čelo rebríčka najhodnotnejších klubov NHL a hoci sa mu nie vždy darí, ako jedna z mála organizácii dokáže svoju hodnotu každý rok zvyšovať.


Madison Square Garden, New York

Nás fanúšikov však viac ako účtovné čísla zaujímajú čísla na dresoch hráčov a tí bývali v Rangers vždy špičkoví. New York a aj plná klubová pokladnica vždy pomáhala Rangers, priviesť veľké mená. Veď k legendám klubu patria hokejisti ako Mark Messier, Brian Leetch, Mike Richter a svoju bohatú kariéru končil v modrom drese aj samotný Wayne Gretzky. V klube sa však mihli aj ďalší skvelí hráči – Jágr, Bure, Lindros, Richards, St. Louis a ďalší.

Najväčšou hviezdou súčasného mužstva je bezpochyby muž s maskou. King Henrik, ako Henrika Lundqvista prezývajú začal v bránke jazdcov už 14 sezónu a len tak ho z nej nikto nevyženie. Okrem neho tvoria jadro skvelého tímu sniper Panarin, švédsky kúzelník Zibanejad a obrana stojí na Marcovi Staalovi. Minimálne Lundqvist je určite budúcim členom siene slávy NHL, takže možnosť vidieť v akcii takúto legendu nadchne každého skutočného fanúšika.

 

Rangers sú každoročne považovaní za jedného z kandidátov na Stanley Cup a ani tento rok tomu nie je inak. Štatistiky sú však neúprosné a hoci známe Manhattanské prekliatie už Rangers prelomili, naposledy sa v Garden oslavovalo v roku 1994. Mimochodom v tomto roku ešte niektorí hráči súčasného kádra ani neboli na svete, takže je to naozaj poriadne dávno. Možno to dokážu už v tejto sezóne a bola by naozaj škoda nebyť pritom.

Svetový basketbal, bejzbal a americk futbal

Pokiaľ beriete výlet do New Yorku, ako športový zážitok, budete sa cítiť, ako v raji. Prakticky nebudete vedieť kam sa skôr vybrať. Islanders a Devils už sme spomínali. Ak však chcete skúsiť aj niečo iné ako hokej, ani nemusíte vychádzať z haly. Rangers sa totiž o Madison Square Garden delia s basketbalistami klubu New York Knicks. Len málo miest v USA môže ponúknuť dva legendárne kluby v jednej aréne. New York áno a bola by škoda to nevyužit. No možno chcete vidieť aj iný štadión. Nie je problém, aj NBA však má v meste dva kluby, tým druhým sú Brooklyn Nets.

Skutočne pravú vášeň pre hry však v Amerike zažijete najmä na (pre nás menej) tradičných športoch akými sú Americký futbal a baseball. V rámci USA ide o TOP sledované športy a v New Yorku sídlia organizácie, ktoré pre tieto ligy znamenajú to, čo Montreal Canadiens pre hokej. V prípade NFL sú to New York Giants a New York Jets, dvaja nezmieriteľní rivali. Ktorýkoľvek si vyberiete, nebude ľutovať a v monumentálnych arénach, budete mať zo zápasovej atmosféry na chrbte zimomriavky.


Domovský štadión New York Giants

V baseballe je to snáď ešte o kúsok lepšie. Hoci tento šport u nás sleduje málokto, asi neexistuje veľa ľudí, ktorí na prvý pohľad nerozpoznajú legendárny znak na dresoch baseballistov New York Yankees. Yankees sú druhým najhodnotnejším športovým tímom na svete a ak sa vám podarí dostať na ich domovský Yankee stadium, pochopíte prečo sa o ňom hovorí ako o najslávnejšej aréne od čias Kolosea. Trocha v ich tieni žijú New York Mets, no je to len zdanie, aj oni majú úžasnú históriu a množstvo fanúšikov. Navyše sa im v poslednom čase darí asi aj mierne viac, ako ich úhlavnému sokovi.


Domovský štadión New York Yankees.

Okrem spomínaných športov sa v New Yorku samozrejme hrá aj najpopulárnejšia hra na svete – futbal. V akcii môžete sledovať New York Red Bulls, alebo New York City. A ak by ste mali stále málo – stačí si odskočiť si do blízkych tradičných športových miest ako Boston či Philadelphia.

Cestovať do New Yorku iba za jedným športom by bolo naozaj škoda. Kontaktujte nás na info@hokejtour.sk alebo 0904 182 181 a pripravíme vám nezabudnuteľný výlet plný športu a spoznávania New Yorku.