Najvyššie prehry Slovákov na MS v hokeji: Náklady od Čechov aj Dánov

4 minúty čítania
Autor: Viktor Háber

Sú zápasy, na ktoré chce každý hokejista zabudnúť. Nepripravenosť, nedostatočná motivácia či kvalita, ba dokonca všetko naraz. To sa môže aj na veľkých turnajoch preniesť do skóre, pri ktorom aj najvernejší fanúšikovia vypínajú televízory. Žiaľ, vysoké prehry slovenských hokejistov si pamätáme aj z majstrovstiev sveta. Ktoré boli tie úplne najhoršie?

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram.

Slovensko – Česko 2:8 (MS 1999)

Český komplex sa Slovenskom niesol dlho. Už v začiatkoch éry samostatnosti má staršia generácia určite temné spomienky na turnaj Pragobanka Cup. V roku 1994 prišla prehra 0:7, o rok neskôr zase 2:8. A tento výsledok sa, žiaľ, zopakoval aj na vrcholovom turnaji. Bielo-modrí pritom mali nakročené viac než dobre, veď po prvej tretine bolo vďaka gólom Kapuša a Pálffyho 2:2.

V druhej časti hry však Marián Hossa netrafil prázdnu bránku a duel sa úplne zlomil. Nedáš-dostaneš platilo až štyrikrát. V tretej časti hry pridali Česi ďalšie dva góly a v tom čase išlo o najhoršiu/najvyššiu prehru, akú Slovensko utrpelo v rámci svojho historického pôsobenia na MS v hokeji. „Bol to náš najhorší výkon na turnaji,“ netajil v tom čase hlavný kouč Ján Šterbák.

Slovensko – Česko 0:8 (MS 2009)

A zase to Česko. Presne o dekádu neskôr. To, čo sa však stalo v roku 2009, bolo ešte horšie a celkovo išlo z hľadiska výkonov a (ne)kvality na ľade o jeden z najhorších turnajov v slovenskej histórii. Na MS prišlo k vôbec najvyššej prehre SR v elitnej mužskej kategórii. Vo štvrťfinálovej skupine si z nás exfederálni bratia urobili trhací kalendár.

„Nikdy som nezažil horší zápas. Nedodržiavali sme základné veci, ktoré sme sa učili od malička,“
hlásil Michal Handzuš

Skóre 0:8 svietilo na tabuli už po dvoch tretinách. Hviezdili Roman Červenka i Jaromír Jágr, ktorí strelili po dva góly. Hráči spod Tatier iba nahadzovali puky do rohov klziska a bezradne sa snažili ukázať niečo hokejové. Výsledok naozaj prekvapil a potupnej prehre nezabránila ani hviezdna brankárska dvojica Lašák-Halák.

Zdroj: eliteprospects.com

Slovensko – Dánsko 0:6 (MS 2010)

Na poltucet od Dánov sa ťažko zabúda. Po olympiáde, kde bielo-modrí siahali na medaily, prišli majstrovstvá sveta v hokeji, kde by podobný úspech určite potešil. Keď však prišla konfrontácia v osemfinálovej E-skupine proti Dánom, každému muselo byť jasné, že na to nemáme. Našich už v tom čase viedol Kanaďan Glen Hanlon a pozerať sa musel na tretinu z ríše nočných môr.

„Oni mohli robiť všetko, nás rozhodca vylučoval za všetko,“
sťažoval sa vtedy Tomáš Tatar

Už v druhej minúte vyhrávali Dáni zásluhou Regina 1:0, v piatej minúte pri presilovke 5:3 pridali ďalšie dva góly a do 14. minúty ešte ďalšie tri. Zužitkovali najmä presilovky, ktoré im naši chlapci darovali a nebolo ich málo. Severania oslavovali jedno z najvyšších víťazstiev v rámci svojho pôsobenia na MS a prakticky už len dohrávali zvyšných 45 minút zápasu.

Slovensko – Rusko 0:6 (MS 2017)

V tomto prípade ide skôr o majstrovstvá, na ktoré by sme chceli všetci zabudnúť. Viacerí hráči bojkotovali MS v hokeji pre spor so SZĽH a Zdeno Cíger tak ako tréner musel pri skladaní zostavy improvizovať. Tím z hokejistov zo slovenskej a českej ligy veľa vody nenamútil a Rusko už v prvej tretine vyhrávalo pohodlne 3:0. Hviezdou duelu bol Jevgenij Dadonov, ktorý nasúkal do slovenskej bránky dva góly a Július Hudáček bol v bránke bezmocný.

„Môžeme mu však ďakovať, že to neskončilo ešte vyšším rozdielom,“
otvorene hovoril obranca Juraj Mikuš

Určite si pamätáte, že na MS 2017 nám hrozil zostup a modlili sme sa, aby Dánsko porazilo Taliansko, inak by sa čierny scenár stal realitou. Dáni nás výhrou 2:0 zachránili, našťastie sa po týchto MS veľa zmenilo k lepšiemu a spory so SZĽH sa zažehnali.

Slovensko – Švajčiarsko 1:8 (MS 2021)

Slováci na MS 2021 oslavovali. Vďaka konceptu hry, ktorý priniesol tréner Craig Ramsay a výborne vyskladanému tímu sa po dlhých rokoch prebojovali do štvrťfinále. Žiaľ, nebolo to bez potupy v skupine. Švajčiari, ktorí mali tiež výborný mančaft, nám dali pocítiť svoju kvalitu a v skupine vyhrali vysoko 8:1.

Slováci mali k dispozícii päť presilových hier, no nevyužili ani jednu. Tvrdé tresty si však museli odpykať Pospíšil či Rosandič – obaja išli predčasne pod sprchy po tom, čo im rozhodca udelil 5+DKZ. Prvému menovanému sa to stalo už po siedmich minútach. Švajčiari dali až päť gólov v presilových hrách a o jedinú slovenskú trefu sa postaral až Krištof v 46. minúte za stavu 0:6. Žiaľ, vo štvrťfinále sa nám tiež nezadarilo, keď sme s USA prehrali tiež pomerne vysoko 1:6.

Zdroj: iihf.com/foto: Chris Tanouye

Nezadržateľne sa blížia MS v hokeji 2023 v Rige a veríme, že tieto čierne štatistiky sa prepisovať nebudú. Naopak, určite bude celé Slovensko oslavovať, ak by došlo k jednej z najvyšších výhier v rámci histórie hokejového šampionátu. Aj tie pre vás zosumarizujeme už čoskoro v ďalšom blogu.

AUTOBUSOVÉ ZÁJAZDY
11. – 13. máj: Slovensko – Česko od 190 €
17. – 20. máj: Slovensko – Švajčiarsko, Slovensko – Kazachstan od 290 €

  • nástupné miesta: Bratislava, Trnava, Trenčín, Žilina alebo Košice, Prešov

LETECKÉ ZÁJAZDY
12. – 13. máj: Slovensko – Česko, Slovensko – Lotyšsko od 850 € (CHARTER)
18. – 22. máj: Slovensko – Švajčiarsko, Slovensko – Kazachstan, Slovensko – Slovinsko od 950 €

  • letecký charter: Bratislava – Riga a späť, trojzápas: Viedeň – Riga a späť