Najpamätnejšie zápasy Slovenska proti Česku na MS

4 minúty čítania
Autor: Dávid Lech

Slovenská hokejová reprezentácia odštartuje MS v hokeji 2023 súbojom proti rivalovi z Česka. S naším západným susedom nás nespája len dlhoročná spoločná história, ale aj veľká hokejová rivalita, ktorá sa pretavila do viacerých nezabudnuteľných zápasov na svetových šampionátoch.  

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

MS 1997, 30. apríl: Slovensko – Česko 1:3

Tento zápas bol pre našu reprezentáciu výnimočný. Po rozdelení Československa sme sa práve 30. apríla 1997 prvýkrát postavili Česku na pôde majstrovstiev sveta. Motivácia poraziť súpera bola veľká, no jediný presný zásah Jozefa Stümpela zo 46. minúty na víťazstvo nestačil. Česko zvíťazilo 3:1. Slovensko na šampionáte obsadilo napokon 9. miesto, Česi sa radovali z bronzových medailí.

MS 2000, 14. máj: Slovensko – Česko 3:5

Šlo o trpkú prehru, keďže Česko nás porazilo vo finále. Navyše, v nadstavbovej časti zvíťazilo 6:2. Prehru sme im nedokázali vrátiť ani v omnoho dôležitejšom súboji.

Vstup do finále sme nezvládli. V 13. minúte sme prehrávali 0:3 a napriek veľkej snahe sme trojgólové manko nedokázali zmazať. Strelecky sa presadil dvakrát Miroslav Šatan, jeden presný zásah pridal Martin Štrbák. S odstupom času sme však zisk premiérovej medaily na MS považovali za veľký úspech.

Zdroj: sport.aktuality.sk/foto: Ján Súkup

MS 2003, 10. máj: Slovensko – Česko 4:2

Česko na MS sme dokázali poraziť až v ôsmom vzájomnom súboji (1 remíza, 6 prehier). O to sladšie ale chutilo. Zvíťazili sme totiž v priamom súboji o bronz. Zápas gólom odštartoval Miroslav Šatan v 14. minúte a hoci Česi o dve minúty vyrovnali, Jozef Stümpel gólom do šatne prinavrátil Slovensku najtesnejšie vedenie.

Súper síce hneď v prvej minúte prostrednej časti vyrovnal, no v zápase neskôr skórovali už len Slováci. Po presných zásahoch Petra Bondru a Pavla Demitru sme sa radovali z tretieho cenného kovu, ktorý sme získali v priebehu štyroch rokov.

MS 2009, 2. máj: Slovensko – Česko 0:8

Na vzájomné meranie síl z roku 2009 na MS v dobrom spomínajú len českí hokejisti. V osemfinálovej skupine uštedrili Slovensku obrovský debakel 0:8. Najviac sa zviditeľnili dvojgóloví strelci Jaromír Jágr a Roman Červenka, ktorý bude viesť na šampionáte 2023 český výber ako kapitán.

Pri tomto debakli v slovenskej bráne stáli Ján Lašák a Jaroslav Halák. V drese s dvojkrížom na hrudi nastúpili mená ako Ladislav Nagy, Branko Radivojevič, Marcel Hossa či Michal Handzuš.

MS 2012, 19. máj: Slovensko – Česko 3:1

Po bronzovej výhre z roku 2003 ide o druhé najcennejšie víťazstvo nad Českom na MS. V semifinálovom súboji šampionátu 2012 sme zvíťazili 3:1. Základ nášho úspechu postavil výborným výkonom v bránkovisku Ján Laco. Miroslav Šatan sa blysol dvomi gólmi a konečné skóre zápasu stanovil presným zásahom Libor Hudáček.

Odporúčame:

Venujte DARČEKOVÚ POUKÁŽKU na HOKEJ