MS 2023: Ktoré veľké mená si slovenský dres neoblečú a prečo?

4 minúty čítania
Autor: Viktor Háber

Nomináciu Slovenska na majstrovstvá sveta v hokeji 2023 už poznáme. Keby sme ju v takejto podobe videli tri mesiace dozadu, asi by nás mnohé prekvapilo a pomysleli by sme si, že v nej chýbajú mená, ktoré sme pokladali za samozrejmosť. Hráči, o ktorých sme si hovorili, že budú celkovými lídrami či ťahúňmi útoku a obrany. Niektorých vyradili zranenia, iných nepustil tím.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

V HokejTour sme sa pozreli na desať hráčov, ktorí budú špeciálne chýbať na MS 2023 v Rige a Tampere a zhrnuli sme dôvody, prečo ich na šampionáte roka neuvidíme.

Neúčasť hráčov z NHL

Jaroslav Halák

Skúseného brankára na šampionáte potrebujeme ako soľ. Za NY Rangers odchytal Halák 25 zápasov v sezóne, teda najviac za ostatné tri roky a mal úspešnosť zákrokov 90,3 %. A hoci „jazdci“ v play-off NHL skončili v prvom kole, bratislavský rodák do Rigy nepríde. Budúci rok čaká 37-ročného gólmana zrejme posledný ročník v zámorí a chce sa naň dôkladne pripraviť a zabojovať o novú zmluvu, keďže súčasná mu vyprší v lete.

Jeho absencia znamená, že na MS pôjde debutujúca trojica mladých gólmanov z extraligy: Riečický – Škorvánek – Hlavaj, ktorá nemá skúsenosti s veľkými medzinárodnými turnajmi. Viac sa tejto téme venujeme v zhodnotení prípravy hokejistov SR: Čo prezradila príprava SR

Juraj Slafkovský

To, že Montreal nepostúpi do play-off, bolo jasné dlhšie. Avšak rovnako tak aj absencia „Slafka“ sa dlho črtala. Najproduktívnejší hráč posledných MS a OH za Slovensko sa po 39 odohraných zápasoch v NHL zranil a hoci sa cíti lepšie, Canadiens ho odmietli uvoľniť pre reprezentačné potreby. Nechcú, aby sa draftová jednotka zranila znova. Jeho góly budú Slovákom určite chýbať.

Martin Fehérváry

Počas vlaňajšieho turnaja bol najvyťaženejším slovenským hokejistom. Capitals pred rokom vypadli v play-off rýchlo, „Fehy“ nasadol do lietadla a bielo-modrý tím posilnil. Tentoraz však nie. Mladého obrancu trápi zranenie, pre ktoré sa ospravedlnil z účasti na MS. Vraj sa potrebuje dať dokopy po fyzickej i mentálnej stránke.

Erik Černák

Vypadnutie Tampy Bay v 1. kole play-off bolo možno prekvapivé, o neúčasti Černáka na majstrovstvách to tak úplne neplatí. Vo vyraďovačke odohral náš nekompromisný zadák len jedno stretnutie a došlo k zraneniu v hornej časti tela. Dvojnásobný držiteľ Stanley Cupu sa tak musí zotaviť.

Adam Ružička

Pri útočníkovi Calgary Flames platí to isté ako pri Fehérvárym. Hoci sezónu dokončil, necíti sa byť zdravotne fit a v tíme Craiga Ramsayho ho tak neuvidíme.

👉 prečítajte si: Sklamania základnej časti NHL – prečo zlyhali Washington, Calgary či Kane?

Neúčasť hráčov z Európy

Ako sme písali v zhrnutí prípravy, na MS nastúpia v drese Slovenska len štyria hráči pôsobiaci v NHL, až desať hokejistov z českej ligy a siedmi zo slovenskej súťaže. Viacerí hokejisti aj mimo prostredia zámorskej súťaže, na ktorých sme sa spoliehali, však budú v slovenskom drese chýbať.

Pozn: Do rebríčka sme nezahrnuli hráčov KHL, ktorých neúčasť na MS je jasná z dlhodobo známych dôvodov.

Martin Gernát

30-ročný zadák mal byť jedným z lídrov obrany SR, tá bude aj pre jeho neúčasť značne omladená. Gernát by určite figuroval v Ramsayho kádri, keby sa nezranil v prvom prípravnom zápase Slovenska s Rakúskom (3:6) po náraze do otvorených dvierok na striedačke súpera. Natrhnutý brušný sval mu štart na MS 2023 znemožnil. S jeho menom sa však spája aj pôsobenie v KHL budúci rok.

Peter Čerešňák

Ďalší skúsený obranca mal dobrú sezónu s Pardubicami, dohrával ju však s liekmi proti bolestiam. Napokon sa rozhodol, že musí nechať telu priestor vydýchnuť si a účasť na MS odriekol.

Marko Daňo

Známy útočník vyhral titul s Třincom veľkým spôsobom. Bol najlepším strelcom v základnej časti českej súťaže (29+22) a jeho góly mali pomôcť aj tímu spod Tatier. Zdravotne sa však tiež necítil stopercentne fit.

Maroš Jedlička

Možno menší šok. Jedlička bol jedným z prekvapení prípravy SR, vo štvrtej formácii sa veľmi dobre zladil s Čachom a Okuliarom, dal dva góly, no miestenku na MS si nevypýtal, hoci bol (zo subjektívneho názoru) výraznejším ako napríklad Alex Tamáši. Majstrovstvá mu pritom mohli pomôcť k lepšej pozícii v drafte NHL a čakalo sa, že tréneri po ňom siahnu.

Dalibor Dvorský

Myslíme si, že šancu dostať mal. S elitnou kategóriou 17-ročný supertalent nemá skúsenosti, no na MS U18 bol jasným lídrom tímu, súperom nasúkal 8 gólov, pridal 5 asistencií a zaujal aj geniálnou tvorbou hry. Dostal sa aj do all-star výberu, no na MS medzi mužmi to nomináciu neprinieslo.

Aj dvojnásobný majster sveta Vincent Lukáč v rozhovore pre HokejTour priznal, že mu Dvorský v nominácii chýba.

„Keď v nedávnej minulosti dostal šancu v reprezentácii Juraj Slafkovský, tak mal byť v nominácii aj Dvorský,. Je to veľký talent s výborným potenciálom, mohol sa oťukať v mužskom hokeji,“
poznamenal, pričom ho porovnal s Mariánom Hossom či Jiřím Bicekom.

Spomenúť môžeme určite aj Tomáša Marcinka či Martina Marinčina, ktorí taktiež do Rigy nepôjdu. Naopak, stále svitá nádej na neskorší príchod dvojice „diablov“ Tomáša Tatara a Šimona Nemca, ak NJ Devils vypadnú v 2. kole play-off. Všetko je otvorené a veríme, že Slováci aj bez viacerých známych hviezdnych mien urobia na šampionáte dieru do sveta.

Venujte DARČEKOVÚ POUKÁŽKU na ZÁJAZD na NHL (NBA, NFL)