Lopušanová neverila vlastným očiam, čo o nej povedali Hossa a Gáborík

4 minúty čítania
Autor: Milan Valko

Nela Lopušanová sa stala hokejovým fenoménom nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. O 15-ročnej rodáčke zo Žiliny sa hovorí iba v superlatívoch a jej kariéra bude v mladom veku napredovať na strednej škole v Amerike. Na nedávnom ženskom šampionáte do 18 rokov sa s 13 bodmi (9+4) stala najproduktívnejšou hráčkou celého turnaja a pri premiére v seniorskom tíme zaknihovala hetrik v zápase s Maďarskom.

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram Tik-Tok

Po galavečere Hokejbalista roka 2022, na ktorom získala ocenenie najväčší talent roka, odpovedala novinárom na niekoľko otázok.

V poslednom čase zbierate jedno individuálne ocenenie za druhým, čo to pre vás znamená?
Je to niečo neskutočné, že do mojej vitríny pribudlo toľko individuálnych ocenení. Pre mňa je to veľká česť, nikdy som si nevedela predstaviť, že ich toľko získam v takom mladom veku. Na druhej strane tvrdá práca prináša veľmi pekné ovocie.

Od ranej mladosti ste sa venovali viacerým športom, ale hrať hokej bol u vás jasnou prioritou?
Hokej u mňa vyhral na celej čiare, lebo je to pre mňa najlepší šport na svete. Veľmi ma baví, dávam mu celé svoje srdce, ale aj ďalšie športy, ktorým som sa venovala, mali pre mňa význam, hlavne v pohybovej zložke.

Hrávate aj v lige starších žiakov, pomáha vám to vo vašom hokejovom rozvoji?
Určite je to pre mňa dobré hrať s väčšou a silnejšou konkurenciou. Je to predsa len iný hokej, rýchlejší, kvalitnejší, tvrdší, viac sa hrá do tela. Som rada za túto možnosť konfrontovať si svoje schopnosti s vyspelejšími hráčmi. Pre mňa je to veľká motivácia byť lepším človekom na ľade i mimo neho.

Zdroj: tn.nova.cz/foto: IIHF

Marián Hossa a Marián Gáborík o vás povedali, že to, čo predvádzate v pätnástich rokoch, nedokázali ani v najlepších fázach svojej kariéry.
Čítala som to, čo o mne povedali a neverila som vlastným očiam, lebo obidvaja patria medzi najväčšie osobnosti v slovenskom hokeji, ktoré sa tak výrazne presadili v profilige NHL. Samozrejme, veľmi ma to potešilo a je to pre mňa obrovský záväzok, aby som tiež v hokeji niečo dokázala a znamenala. Zrejme toľko pochvaly som od nich dostala preto, lebo ako prvá žena na medzinárodnej úrovni som dala gól lakrosovým spôsobom, takzvaným michiganom.

Čo to pre vás znamená, že od augusta nastúpite v Amerike na strednú školu Bishop Kearney a zároveň budete hrať aj v súťaži hráčok do 19 rokov za tamojší tím BK Selects U19?
Teším sa na obrovskú výzvu, vždy bolo mojím snom hrať v Amerike. Bude to pre mňa nová a veľká skúsenosť, takisto verím, že získam veľa zážitkov na svojej hokejovej ceste. Stretnem tam ďalších zaujímavých a kvalitných ľudí, ktorí mi pomôžu posunúť sa dopredu v mojej kariére a zlepšiť si životné podmienky.

Zrejme vás mrzí, že kvôli vekovému limitu sa v auguste so seniorskou ženskou reprezentáciou nezúčastnite turnaja A-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta v čínskom Šen-čene?
Žiaľ, nemám ešte šestnásť rokov, takže na tento turnaj nepôjdem. Určite však urobím všetko preto, aby som sa dostala do nominácie na budúci rok. Dievčatám budem držať palce, sledovať ich a podporovať, aby úspešne reprezentovali Slovensko a urobili dobrý výsledok.