Legendy vyzdvihli rodičov aj mládežníckych trénerov

4 minúty čítania
Autor: Milan Valko

Slovenský hokej oslavuje! Juraj Slafkovský sa stal historicky prvým Slovákom, ktorého si kluby zámorskej NHL vybrali z prvého miesta draftu. V noci na piatok po ňom siahol z najvyššej pozície Montreal Canadiens. Osemnásťročný krídelník tak prekonal doterajší rekord Mariána Gáboríka, ktorého si v roku 2000 vybrala z tretieho miesta Minnesota Wild.

Sledujte naše sociálne siete, kde Vám prinášame hokejové zaujímavosti z pohľadu fanúšikov.
Facebook Instagram.

Spýtali sme sa trojice slovenských hokejových legiend, čo hovoria na tento draftový úspech. 

Jozef Golonka, držiteľ strieborných medailí zo ZOH 1968 a z MS 1965, 1966 a 1968 a bronzových medailí zo ZOH 1964 a z MS 1959, 1964 a 1969:

V prvom rade je to historický úspech rodičov týchto hráčov  a potom historický úspech trénerov mládeže. Takže, aby sme si to veľmi správne definovali. Teraz sa bude chváliť každý, aký je úspešný slovenský hokej, ale keby nebolo rodičov a neinvestovali by do svojich detí nemalé peniaze, tak by z nich nevyrástli takí výborní hráči s ohromným potenciálom. Mali s nimi veľkú trpezlivosť a takisto aj slovenskí tréneri,“ myslí si legendárny útočník.

Ukazuje sa, že máme vynikajúcich mládežníckych trénerov, ktorí odvádzajú výbornú prácu a pritom sa o nich málo hovorí a píše. Preto je škoda, že v extraligových kluboch sa obzerajú po zahraničných tréneroch. Slafkovský si brúsil svoj talent vo Fínsku, kde sa musel prispôsobiť iným a hlavne náročnejším podmienkam. Musím to tak povedať, tak to cítim,“ pokračuje bývalý skvelý kanonier.

Trénerom patrí uznanie za to, že týmto hráčom dali šancu už v dorasteneckom veku hrať so seniormi v prvom tíme. Keď som spolu s Vincom Lukáčom trénoval slovenskú reprezentáciu, tiež od nás dostali príležitosť ukázať sa niektoré najväčšie talenty, ako Marián Hossa či Pavol Rybár. Som presvedčený o tom, že Slafkovský a Nemec sa v NHL presadia. Už sa pomaly prispôsobili nárokom tejto najuznávanejšej ligy na svete. A to je veľmi dôležitý moment.“  

Ľubomír Pokovič, bývalý dlhoročný hráč Slovana Bratislava, v rokoch 2003 a 2005 a 2008 a 2010 bol asistent trénera reprezentácie Slovenska, pôsobil aj na lavičke Dinama Minsk 

Predpokladal som, že Juraj Slafkovský a Šimon Nemec sa v drafte vysoko umiestnia, ale nakoniec to vypálilo najlepšie, ako len mohlo.  Dobre dopadol aj Filip Mešár, takže týmto hráčom z individuálneho hľadiska sa otvára veľká kariéra, čo je zas veľký prísľub pre našu reprezentáciu a celý slovenský hokej,“ začal rozprávanie úspešný kouč.

Týmto úspechom si ešte viac upevnil svoju pozíciu jednotky v našom športe, lebo ľudia na Slovensku milujú hokej. Aj v minulosti sme mali veľa výborných hráčov, pretože ako národ máme talent na najrýchlejšiu kolektívnu hru na svete. Podľa mňa rodičia ešte viac budú dávať svoje deti na hokej, lebo teraz majú nové a mladé idoly,“ vyjadril nádej Pokovič. 

Takže po tomto drafte ťažko nájsť niečo, čo by nebolo pozitívne. O tento úspech sa popri rodičoch týchto hráčov výrazne pričinili aj slovenskí mládežnícki tréneri. Sú ozaj dobrí, vedia pracovať s talentami, poznám ich, viem teda o čom hovorím,“ zopakoval Pokovič myšlienku Jozefa Golonku.

Samozrejme, dôležité sú aj ambície rodičov, to nie je jednoduché takmer každý deň ráno o šiestej vstávať a ísť s chlapcom na tréning. Za týmto všetkým je veľa úsilia, odriekania a tvrdej práce. A pritom si treba uvedomiť, že nie z každého bude draftovaný hokejista. Takže tešme sa z tohto historického momentu a držme palce našim hráčom, aby sa presadili aj v profilige.“

Marián Bezák, bývalý čs. reprezentant a majster ČSSR so Slovanom Bratislava v roku 1979:

Na chlapcov som bol veľmi hrdý, čo dokázali. V takej obrovskej konkurencii presadiť sa z takého malého Slovenska, pred tým klobúk dole. Veď sme mali troch hráčov v prvom kole draftu, jednotka a dvojka to je niečo neskutočné. O takomto niečom zrejme nikto ani nesníval. Je to paráda byť v mekke hokeja v Montreale na výslní. Či sa to niekomu páči alebo nie, celá NHL je zviazaná s týmto vážnym kanadským hokejovým mestom,“ neskrýval Bezák nadšenie.

Juraj Slafkovský má všetky predpoklady, aby sa v nabitej konkurencii presadil, lebo je pokorný a na svoj vek je vyspelý aj mentálne. Celý prenos draftu bol veľmi dojímavý po každej stránke. Každý kto sa venuje hokeju, tak mu muselo stisnúť hrdlo, tieto okamihy sa navždy zapísali do histórie slovenského hokeja. Pre rodičov týchto hráčov je to satisfakcia za to, koľko času im venovali a investovali do nich finančných prostriedkov. Zároveň je to aj obrovský záväzok pre slovenský hokej do budúcnosti.“

Chceli by ste zažiť atmosféru najlepšej hokejovej ligy sveta na vlastnej koži? Ponuku zájazdov aj na zápasy NHL nájdete na našom webe.