Klobúk dole. Toto sú rekordy Zdena Cháru

Na čítanie nasledujúceho textu vám stačia 3 minúty

Zdeno Chára. Hráč, ktorý sa trénera opýtal, či môže byť na ľade celých 60 minút. Legenda, slovenská hokejová modla. Vyberáme niektoré rekordy, ktoré len potvrdzujú jeho výnimočnosť.

…je najstarším aktívnym hokejistom NHL

Vzhľadom na Chárove výkony to znie neuveriteľne, ale trenčiansky odchovanec 18. marca oslavuje už 44. narodeniny. Gratulujeme! Je to suverénne najvyšší vek spomedzi hráčov, ktorí hrajú NHL. Pred druhým Thorntonom má viac ako dvojročný náskok.

V roku 1996 ho draftoval New York Islanders a odvtedy odohral viac ako 1570 zápasov v kanadsko-americkej profilige. Je zároveň piatym obrancom v poradí, ktorý má najvyšší počet odohratých zápasov v histórii NHL. Na prvého Chrisa Cheliosa stráca menej ako sto zápasov.

Najväčšiu porciu hokejovej kariéry strávil v Bostone, ktorý viedol 14 rokov z pozície kapitána. V aktuálnej sezóne oblieka dres Washingtonu Capitals.

zdeno chara rekordy nhlFOTO: Instagram/zeechara33

…je najvyšším hráčom histórie NHL s najdlhšou hokejkou

Zdeno Chára je držiteľom Guinnessovho rekordu. Je najvyšším hráčom histórie NHL – podľa oficiálnych záznamov meria 2,04 metra. Známa je aj jeho mimoriadne dlhá hokejka. Tá má podľa zámorských médií dĺžku až 170 centimetrov. Keďže je Chárova hokejka dlhšia ako ostatné, má na ňu špeciálne povolenie od vedenia NHL.

A podľa protihráčov ju vie slovenský obranca aj patrične využiť. „Je ťažké sa ho zbaviť. Keď ste na jeho polovici, vždy sa k vám nejako dostane,“ povedal na adresu Cháru Jonathan Toews zo Chicaga Blackhawks.

Práve s Chárovými hokejkami sa spája nedávna príhoda. Kuriérska spoločnosť mylne doručila majiteľovi odevnej spoločnosti niekoľko Chárových hokejok. Na ich hodnotu prekračujúcu 5-tisíc dolárov reagoval slovami: „Hey, Caps, prečo sú hokejky v mojom dome? Inak, kedy je tréning?“

Ukážka, aká obrovská je Chárova hokejka

…je európskym unikátom v NHL

Trenčianskemu rodákovi sa podarilo ako druhému Európanovi a prvému Slovákovi s kapitánskou páskou vyhrať Stanley Cup. Ten získal ako kapitán v drese Bruins v sezóne 2010/11. Prvým európskym hokejistom s týmto úspechom bol Švéd Nicklas Lidström.

Zdeno Chára je navyše len tretím slovenským hokejistom v NHL, ktorý nosil kapitánske C-čko. Pred ním sa to podarilo len dvom legendám: Stanovi Mikitovi v Chicagu Blackhawks a Petrovi Šťastnému v Québec Nordiques (dnes už neexistujúci klub).

…ovláda 6 svetových jazykov

Zbierka, ktorou sa vie pochváliť máloktorý športovec. Hokejový velikán podľa zámorských médií okrem rodnej slovenčiny plynule ovláda češtinu, poľštinu, angličtinu, nemčinu, ruštinu a švédčinu. V kuloároch sa šepká o tom, že sa chce učiť aj španielčinu.

Ak poznáte podobného športovca s takouto jazykovou výbavou, napíšte nám jeho meno do komentára.

zdeno chara rekord nhlFOTO: Instagram/zeechara33


FOTO: Instagram/zeechara33/Sports Illustrated