Keď Tampa Bay defenzívnou taktikou „zabila“ hokej

Píše Dávid Lech

Písal sa 9. november 2011 a Tampa Bay Lightning v úvode zápasu proti Philadelphii Flyers vytasila na súpera neobľúbenú defenzívnu taktiku (video nižšie). Čo nasledovalo potom, šokovalo všetkých. Fanúšikov, rozhodcov a v konečnom dôsledku aj celý hokejový svet.

30 sekúnd po úvodnom buly sa puk dostal na hokejku obrancu Philadelphie Flyers Braydona Coburna. Bol pripravený založiť útočnú akciu svojho tímu, no to, čo sa udialo pred jeho tvárou, ho dostalo do pomykova.

„Blesky“ sa odhodlali k nie príliš obľúbenej, rýdzo defenzívnej taktike 1 – 3 – 1. Spočíva vo veľmi jednoduchom rozostavení – jeden brániaci hráč na obrannej modrej čiare, traja na červenej a jeden útočiaci a forčekujúci (ak sa to tak dá nazvať) číha na súpera na útočnej modrej.

Čo viete o NHL? Otestujte sa

Táto taktika doslova znemožňuje súperovi akúkoľvek možnosť efektívnej rozohrávky. V tých časoch bola občasne využívaná zhruba polovicou klubov v NHL. No Tampa Bay na čele s Martin St. Louisom ako jediným útočníkom na súperovej modrej čiare tento systém dotiahla do dokonalosti.

Ostrieľaní harcovníci Coburn s Kimmom Timonenom si nemali čo počať s pukom, a tak za bučania fanúšikov trpezlivo vyčkávali. Poriadne zneistení ostali aj samotní rozhodcovia. Po uplynutí pol minúty, keď sa prakticky len čakalo, prerušili hru. Verdikt bol jasný – puk musí byť neustále v pohybe. Tampa Bay získala útočné pásmo.

Podobný štýl hry preferovali prakticky celý zápas. Pevná defenzíva doplnená o výnimočnú trpezlivosť forčekujúcich útočníkov priniesla žiadané ovocie. Bolts sa radovali z víťazstva 2:1.

Floridský celok, resp. tréner Guy Boucher, bol po tomto zápase zavalený veľkou kritikou. Do tejto taktiky sa obulo množstvo trénerov, hráčov či hokejových expertov. Kouča „bleskov“ to však nijako nevyrušovalo: „Vôbec ma netrápi, čo ľudia hovoria. Trénujem svoj tím a som platený za to, aby som vyhrával a zaplnil náš štadión. Steve Yzerman (vtedajší generálny manažér klubu, pozn. red.) je so mnou spokojný,“ tvrdil pre oficiálnu stránku NHL.

Iný pohľad malo množstvo hráčov. Uznávaný útoťník Henrik Zetterberg z Detroitu Red Wings to azda vyjadril najlepšie: „Myslím si, že Philadelphia zareagovala dobre. Síce som tú situáciu nevidel, no myslím si, že je smiešne, aby tam len tak stáli a vyčkávali na to, čo spraví súper. Musí to byť náročné aj pre rozhodcov. Neviem… Musí to byť veľmi nudné pre oba tímy. Takto sme hrali vo Švédsku desať rokov a dodržiavali sme ten systém veľmi striktne. A z hry sa stala skutočne veľká nuda. Myslím si, že vzhľadom na schopnosti hráčov v tejto lige by sme sa nemali zameriavať na takýto štýl hry.

Aká bude skupina Slovenska na MS 2021? Toto sú naši súperi

Podobný scenár sa už v ďalších súbojoch nezopakoval, hoci zverenci Guya Bouchera, rovnako aj ďalšie tímy, v prípade potreby neváhali vytasiť silnú zbraň v podobe „131“ systému. Faktom zostáva, že ak by sa tento trend výraznejšie pretavil do taktiky jednotlivých tímov NHL, na gólové hody a 100-bodové sezóny hráčov by sme mohli zabudnúť.


FOTO: YouTube.com