Keď Jágr hral v Nemecku za rezeň a hranolčeky

V roku 1994 bola v NHL výluka. Hráči aj s Jaromírom Jágrom si museli hľadať dočasných zamestnávateľov. Česká hokejová legenda zamierila do Kladna. Ale nebola to jeho posledná zastávka.

Pre 22-ročného útočníka bol návrat do domoviny ako z rozprávky. Za jedenásť zápasov zaznamenal 22 bodov (8+14).

Neprekonaný rekord NHL: nekonečné striedanie Kovaleva

Okrem toho si vyskúšal pôsobenie v talianskom Bolzane, kde nastúpil v piatich dueloch. Pripísal si osem presných zásahov a osem prihrávok.

No zakotvil aj v tretej nemeckej súťaži, hoci len na jediný súťažný zápas, pretože bolo jasné, že výluka NHL sa končí. Tréner Schalker Haie 87 Peter Fiala oslovil Jágra, či by neprišiel pomôcť mužstvu – hoci len jednorazovo. Český útočník jeho ponuku prijal.

jaromir jagrFOTO: Patty Schmitz/eishockeynews.de

„Vyzdvihol som ho na letisku a rezervovali sme mu najdrahšiu izbu v hoteli. Ale Jágr chcel zostať u trénera, hoci spal iba na gauči,“ opísal situáciu pokladník klubu Gerd Mayer.

Nemecký klub nemal dostatok peňazí, aby hviezdu Pittsburghu Penguins zaplatil. Jágr s tým nemal problém. „Jedinú vec, ktorú chcel, bol rezeň s hranolčekmi a majonézou,“ vysvetlil Mayer.

Problémom však zostalo poistenie českého hokejistu. Jeho výška predstavovala sedemtisíc dolárov za tri hodiny. Klubu pomohol miestny sponzor a zjavne sa to oplatilo. Jágr strelil prvý gól už po 27 sekundách hry. Schalker Haie 87 deklasoval súpera 20:2, ich dočasný hokejový šperk zaknihoval ďalších desať asistencií.

10 gólov v NHL, ktoré ste možno (ne)videli

Jeho premiéra v drese treťoligového tímu znamenala jedenásť bodov. Slušný výkon, čo poviete?


FOTO: watson.ch