Kde nájde Tomáš Tatar nový domov? Poškuľuje po ňom viacero klubov NHL

Začína február, čo vo svete NHL znamená jediné – uzávierka prestupov začína klopať na dvere. Obrovský stres pre kluby a ich generálnych manažérov. Veľká lahôdka pre fanúšikov. Medzi najžiadanejších hráčov na trhu by mal patriť aj slovenský útočník Tomáš Tatar.

(štatistiky uvedené v článku sú aktuálne k 30. januáru 2020)

Aktuálna situácia

Tomáš Tatar je so ziskom 44 kanadských bodov v 51 stretnutiach neohrozene najproduktívnejším hráčom Montrealu Canadiens. So 17 presnými zásahmi je zároveň najlepším strelcom kanadskej organizácie. Pravidelne nastupuje na presilové hry a ak vydrží v nastolenom trende bodovania, pokorí svoj osobný rekord. Ten činí 58 kanadských bodov z minulej sezóny.

Po príchode Iľju Kovaľčuka navyše vznikol úderný útok doplnený o Philipa Danualta. Doposiaľ priemerné výkony ruského krídelníka sa zmenili na veľkú ofenzívnu zbraň. V deviatich dueloch pozbieral osem kanadských bodov. Nemalú zásluhu má na tom práve spolupráca s Tomášom Tatarom.

Posvieťme si krátko na dôvody, prečo by mal slovenský útočník zotrvať v kanadskom klube:

  1. Hokej je v Kanade a zvlášť v Montreale náboženstvom. A priaznivci Habs Tatara milujú. Stal sa miláčikom publika a jeho odchod by obecenstvo Bell Centre nezvládalo ľahko.
  2. Je pravdou, že Montreal stráca aktuálne na postup do play-off 10 bodov. Mnohí neprestávajú veriť, že oň stále môžu zabojovať. Konkurencieschopnosť tímu je s Tomášom Tatarom výrazne vyššia – a platiť to môže aj v nasledujúcej sezóne.
  3. Tomáš Tatar má platný kontrakt do konca sezóny 2020/21. Vo svojich najlepších hokejových rokoch tak môže pre svojho zamestnávateľa ešte jednu celú sezónu odvádzať výborné výkony atakujúce 70-bodovú hranicu. To všetko s veľmi priaznivým cap hitom (čiastka zarátavajúca sa do platového stropu) 4,8 miliónov USD.  Aj to je dôvod, prečo je o Slováka medzi ostatnými klubmi taký veľký záujem.

Prinášame rovnako tri dôvody, prečo by mal Montreal opustiť:

  1. Cena Tomáša Tatara je aktuálne azda najvyššia v jeho hokejovej kariére. V tíme Canadiens je na výslní a darí sa mu. Má v pomere cena/výkon veľmi dobrý kontrakt. A navyše, jeho hlad po víťazstvách je s pribúdajúcim vekom určite čoraz vyšší. Postupne sa prehupol do druhej polovica svojej kariéry a s aktuálnym zamestnávateľom zrejme nemožno v najbližších rokoch rátať ako s favoritom na zisk Stanley Cupu. Ak chce Montreal na výmene Trta získať, je ideálny čas na jeho presun.
  2. V decembri tohto roku bude oslavovať tridsiate narodeniny. Je možné, že sa bude snažiť podpísať dlhodobý kontrakt – jeho produktivita však bude s pribúdajúcimi rokmi zrejme klesať. Montreal je považovaný za tím v prestavbe – a tak sa zrejme zameria na mladších hráčov so svetlou budúcnosťou.
  3. Zmluvy v Montreale Canadiens. Tatar má síce výhodný kontrakt, no vedenie klubu čaká náročné obdobie. V najbližších dvoch rokoch budú musieť podpísať hráčov ako Max Domi, Brendan Gallagher, Jesperi Kotkaniemi, Victor Mete či Nick Suzuki, čo rozhodne nebude lacný špás.

Poďme sa teraz spoločne pozrieť na 7 klubov, ktoré by sa potencionálne mohli snažiť o jeho zisk:

Pittsburgh Penguins

Jedna z najhorúcejších prestupových špekulácií posledných dní. Tomáš Tatar by sa mal údajne sťahovať do Pensylvánie. Pittsburgh Penguins hľadá náhradu za zraneného Jake Guentzela. A jednou z prvých volieb manažmentu je práve slovenský útočník. Sťahovať by sa mal údajne za prvú voľbu v drafte, talentovaného útočníka Samuela Poulina a bývalú hviezdu „Habs“ Alexa Galchenyuka, ktorý sa v tíme „tučniakov“ herne výrazne trápi.

Edmonton Oilers

Tomáš Tatar by sa mohol sťahovať v rámci Kanady do Edmontonu Oilers. Tím z Alberty kvôli mimoriadne vyrovnanej tabuľke zvádza tuhý boj o účasť v play-off. Dopomôcť by im k tomu mal zisk útočníka do jednej z prvých dvoch formácií. V zámorských kuloároch sa šušká o záujme Edmontonu o útočníka Toronta Maple Leafs Kasperiho Kapanena. Ak však trade s „javorovými listami“ padne, Tomáš Tatar by aj vďaka cenovej dostupnosti mohol byť rozumnou voľbou. Po boku Connora McDavida či Leona Draisaitla by mohol výrazne napomôcť streleckej efektivite Oilers. V zámorských diskusiách si už fanúšikovia Montrealu mädlia ruky nad potencionálnym ziskom – dovolávajú sa totiž po výmene Tatara za fínskeho mladíka Jesseho Puljujärviho.

St. Louis Blues

Úradujúci obhajca Stanley Cupu je neohrozene najlepším tímom Západnej konferencie. Na konte má 70 bodov a všetko nasvedčuje tomu, že sa pobije o zisk ďalšieho titulu. Pravdou však je, že americkéhu celku bude zrejme do konca apríla chýbať hviezdny krídelník Vladimir Tarasenko. Vedenie klubu sa tak zrejme bude musieť poobhliadnuť po náhrade, ktorá by zvýšila konkurenciu v zostave a pripravila tak majstrovský tím na boj vo vyraďovacej časti. Pripomínať kombináciu Tatarovej produktivity s prijateľným kontraktom platným do leta 2021 už zrejme netreba pripomínať.

Dallas Stars

Spomedzi klubov, ktoré aktuálne okupujú prvých šestnásť priečok v tabuľke znamenajúcich postup do play-off, má Dallas Stars najhorší útok. So 131 strelenými gólmi je vôbec piatym najmenej skórujúcim klubom v profilige. Ak chcú pomýšľať na úspech v play-off, potrebujú oživiť svoju ofenzívu. Po príchode Tatara do texaskej kabíny by mohol výrazne zamiešať kartami aj jeho krajan Andrej Sekera, ktorý je v tíme „hviezd“ rešpektovaným veteránom.

Calgary Flames

Ročník Calgary Flames? Ako na hojdačke. Tím z Alberty je síce druhým najlepším tímom Pacifickej divízie, o týždeň však môže byť pokojne mimo priečok play-off. Dôvodom je jednak vyrovnaná situácia v tabuľke Západu a taktiež kolísavá forma zverencov Geoffa Warda. Kanadský tím výrazne potrebuje zlepšiť ofenzívnu konzistentnosť, čo by mohol vyriešiť príchod šikovného krídelníka z Montrealu.

Nashville Predators

Podľa útočníka Matta Duchenea nie je potrebné zasahovať do kádra Nashvillu Predators. Pri pohľade do tabuľky je však na mieste vystrčiť varovný prst. „Predátori“ päťkrát v rade postúpili do vyraďovacej časti. Tento rok oň budú musieť tuho bojovať. Na účasť v play-off strácajú tri body a ani jeden z útočníkov celku z mesta country sa nijak výraznejšie nepresadzuje. Najproduktívnejším hráčom tímu je obranca Roman Josi so 14-bodovým náskokom pred Filipom Forsbergom. Šikovný útočník má aktuálne na konte 35 bodov. Fanúšikovia žiadajú posilnenie útoku a Tomáš Tatar by tak nemal chýbať v zápisníkoch manažmentu z Tennessee.

NY Islanders

Prestupové špekulácie ohľadom posilnenia sa výrazne začínajú dotýkať aj organizácie New Yorku Islanders. Za úspechom kouča Barryho Trotza síce stojí predovšetkým skalopevná obrana, ale nemožno zabúdať ani na streleckú potenciu. Tú by mohol vylepšiť práve slovenský hokejista. „Ostrovania“ si musia kryť chrbát, keďže od nepostupového miesta ich delia v tabuľke len dva body.

Nie je zďaleka isté, ako sa kanadský tím zachová pred trade deadline. Faktom ostáva, že po Chrisovi Kreiderovi z New Yorku Rangers by mal byť slovenský útočník najžiadanejším artiklom na prestupovom trhu. Počet záujemcov môže s postupne pribúdajúcimi týždňami rásť. Tomáš Tatar si však z prestupových špekulácií ťažkú hlavu nerobí: „Aby som bol úprimný, príliš sa špekuláciami nezaoberám. Je to práca analytikov, môže sa stať čokoľvek. Stále je to však na rozhodnutí generálneho manažéra. Pravdu povediac, stále dúfam, že nebudeme viesť tieto prestupové diskusie a budeme sa snažiť o postup do play-off. Dúfam, že pred trade deadline pozbierame dostatok bodov, aby sme oň mohli bojovať,“ vyjadril sa na margo všetkých špekulácií pre noviny Montreal Gazzette.