Hokejový život v bubline a všetko dôležité pred MS U20

Na čítanie nasledujúceho textu vám stačia 4 minúty.

Slovenskú hokejovú dvadsiatku čakajú majstrovstvá sveta v Kanade (25. december – 5. január). Príprava našich hokejistov je pre pandémiu odlišná, odohráva sa v tzv. zvolenskej bubline. Okrem pohľadu do kabíny Slovákov ponúkame aj základné informácie o šampionáte spolu s rozpisom zápasov na MS.

Netradičný formát, no kvalitná príprava

Prísne pravidlá a žiadny kontakt s „vonkajším“ svetom. Taká je príprava slovenských hokejistov na MS U20 v Kanade – už od 30. novembra. Vo zvolenskom areáli hráči trénujú, stravujú sa a podstupujú aj mentálne mítingy. Samozrejmosťou je maximálna hygiena – nosenie rúšok, rozostupy mimo ľadu aj šatne, napriek tomu, že sú všetci hokejisti aj členovia realizačného tímu pravidelne testovaní na Covid-19.

Podmienky sú netradičné a tvrdé, no cieľom je prispôsobiť sa kanadskej bubline, do ktorej sa slovenskí hokejisti presunú 13. decembra. „Snažili sme sa nastaviť pravidlá podobné tým kanadským. Napríklad neustále rozostupy medzi hráčmi, nosenie rúšok počas presunov aj pri stretávaní sa mítingoch. Všetci členovia bubliny musia dodržiavať aj ďalšie hygienické opatrenia. Všetci musia byť zároveň opatrní v tom, čo robia a kde a ako sa pohybujú,“ vysvetlil pre hockeyslovakia.sk manažér hokejovej dvadsiatky Tomáš Pšenka.

Hoci sú opatrenia striktné, zdá sa, že úroveň prípravy neznižujú. Hokejisti chvália organizáciu aj priebeh, sú spokojní aj s tréningmi. „Boli v dobrom tempe i nasadení. Zišla sa dobrá partia, tímová chémia začína fungovať,“ povedal pre hockeyslovakia.sk útočník Samuel Krajč.

slovensko ms u20 kanada bublina zvolenFOTO: reprofoto/YouTube.com/Hockey Slovakia

Bieli vs Modrí a vylúčenie Čajkoviča

Prvý prípravný zápas v bubline odohrali hokejisti medzi sebou. Tréneri ich rozdelili na Bielych a Modrých. Kormidelníkom Bielych bol Viliam Čacho, lavičke modrého tímu šéfoval Martin Štrbák. Hoci sa za BIelych dvakrát strelecky presadil Maxim Čajkovič, Modrí zvíťazili 5:3.

No práve Čajkovič bol hlavnou postavou karanténneho prípraveného duelu. Jeho hra pripomínala skôr vypäté finále NHL. Samuelovi Krajčovi svojou tvrdou hrou spôsobil otras mozgu. Pre Denník Šport zároveň dodal, že Čajkovič ho trafil zboku, pričom ho nevidel. Teraz však 18-ročný talent prišiel o účasť na majstrovstvách sveta.

To isté platí pre „útočníka“ Maxima Čajkoviča. Jeho hru vyhodnotili tréneri ako neférovú, ktorá sa prejavovala nešportovým správaním, výrazne za hranou únosnosti. „Mrzí ma, čo sa stalo. Uvedomujem si, že moje správanie nebolo vhodné a nesiem zaň následky. Rozhodnutie realizačného tímu rešpektujem,“ vyjadril sa Čajkovič na margo vylúčenia z reprezentácie.

andrej galica/szlh slovensko u20 ms kanadaFOTO: Andrej Galica/SZĽH

Takto vyzerá zredukovaná súpiska na MS U20 v Kanade (k 9.12.2020). Deň pred odletom (12.12.) oznámia tréneri mená piatich hokejistov, ktorí nepoletia na šampionát do Edmontonu. Zvyšná tridsiatka sa presunie do Severnej Ameriky, no ďalší piati juniori sa vrátia späť na Slovensko.

Brankári: Samuel Hlavaj, Šimon Latkóczy, Ádam Beke, Eugen Rabčan, Patrik Kozel.

Obrancovia: Oliver Turan, Andrej Golian, Dávid Mudrák, Sebastián Droppa, Šimon Nemec, Martin Šeliga, Šimon Bečár, Marko Stacha, Šimon Groch, Matúš Hlaváč, Samuel Kňažko, Rayen Petrovický.

Útočníci: Dominik Sojka, Roman Faith, Dominik Jendek, Juraj Eliaš, Lukáš Škvarek, Filip Mešár, Martin Chromiak, Maroš Jedlička, Jakub Kolenič, Róbert Bačo, Michael Drábek, Ján Lašák, Juraj Slafkovský, Simon Jellúš, Michal Mrázik, Oleksij Myklucha, Matej Kašlík, Artur Turanský

petrovicky ms u20 kanada slovenskoFOTO: Andrej Galica/SZĽH

Celý turnaj vo večerných a nočných hodinách

Slovenská hokejová dvadsiatka odohrá v Edmontone ešte jeden prípravný zápas – proti výberu Rakúska (23.12. o 20.00). O dva dni nato ju už čaká ostrý zápas proti Švajčiarom.

Kompletný hokejový šampionát v Kanade sa odohrá na jednom mieste – v Rogers Place v Edmontone. „Bolo to ťažké rozhodnutie, ale nemali sme na výber. Zdravie a bezpečnosť hráčov je na prvom mieste a koncept v Edmontone je výborne pripravený,“ zdôvodnil výber jedného dejiska René Fasel, prezident IIHF.

Zlato na majstrovstvách bude obhajovať domáca Kanada. Slováci skončili vo vlaňajšej edícii MS vo štvrťfinále, vyradil ich neskorší víťaz šampionátu po výhre 6:1.

Dejisko zápasov: Rogers Place, Edmonton (bez divákov)

Skupina A: Kanada, Fínsko, Švajčiarsko, SLOVENSKO, Nemecko

Skupina B: Rusko, Švédsko, USA, Česko, Rakúsko

Zápasy Slovenska v skupinovej časti MS U20:

  • 25.12. o 20.00: Švajčiarsko – SLOVENSKO
  • 28.12. o 00.00: SLOVENSKO – Kanada
  • 29.12. o 03.30: SLOVENSKO – Nemecko
  • 30.12. o 20.00: Fínsko – SLOVENSKO

Vyraďovacia fáza je na programe od 2. januára, finále sa odohrá 6. januára 2021.


FOTO: hockeyslovakia.sk