Helsinki a Tampere: Krásne mestá aj rodiská svetových hokejistov

3 minúty čítania
Autor: Dávid Zlomek

Tohtoročné MS v hokeji sa odohrajú v dvoch z troch najväčších fínskych miest. Helsinki, hlavné mesto, sú najväčšie, zatiaľ čo Tampere patrí, čo do veľkosti, tretia priečka. Veľkosť miest sa odráža nielen na krásnych pamiatkach a miestach, ktoré stojí za to navštíviť, ale aj na množstve vynikajúcich hokejistov, ktorí v týchto dvoch mestách vyrástli.

Treba povedať, že Helsinki nie sú len klasickým hlavným mestom rozprestierajúcim sa na veľkom priestore. Ležia totiž na množstve menších ostrovčekov. Na niekoľkých z nich dokonca stojí aj Fínsky hrad. Ostrovčeky sú vzájomne poprepájané mostami. Kedysi dávno išlo o pevnosť, dnes je to pamiatka zapísaná na zoznam UNESCO.

Zdroj: kassay.eu

Čo sa týka pamiatok, odporúčame pozrieť si Prezidentský palác, radnicu, katedrálu Uspenski a Senátne námestie.

Tampere je miestom, v ktorom majú svoje sídla viaceré firmy zameriavajúce sa na IT či telekomunikácie. V minulom storočí vzniklo v meste niekoľko nových, moderných štvrtí, ktoré z Tampere robia atraktívne mesto najmä pre mladých ľudí. Dôkazom sú hneď štyri miestne univerzity.

Na návšteve by ste určite nemali minúť vyhliadkovú vežu Pyynikki (a nielen preto, že v tamojšej kaviarni robia skvelé šišky), miestnu katedrálu, kostol Kaleva či Fínsku hokejovú sieň slávy.

Slávne mená z Helsínk a Tampere

Keď už sme pri hokeji, pozrime sa, ktorých svetových hokejistov tieto dve mestá vychovali.

Zdroj: mtvuutiset.fi

V hlavnom meste sa narodili napríklad dve fínske legendy legiend – Teemu Selänne a Jari Kurri. Fanúšikom sú ale určite známe aj mená ako Esa Tikkanen či Jori Lehterä. To sú však už hráči, ktorí majú pôsobenie v NHL za sebou.

Aktuálne v NHL žiaria napríklad Helsinčania Teuvo Teräväinen, dôležitý útočník Caroliny, či Esa Lindell, bek Dallasu. Zabudnúť nesmieme tiež na gólmanov. V St. Louis spoľahlivo chytá Ville Husso, posilou San Jose sa nedávno stal Kaapo Kähkönen.

Tampere je rodiskom dlhoročnej stálice fínskeho hokeja Teppo Numminena, držiteľa hneď troch olympijských medailí a veterána viac ako tisíctristo zápasov v NHL. Ville Nieminen zase získal Stanley Cup s Coloradom. Špeciálny je Jarmo Kekäläinen, ten sa najskôr presadil ako hráč, a teraz vedie ako generálny manažér klub Columbus Blue Jackets.

Zdroj: thehockeynews.com

Zo súčasných veľkých fínskych mien pochádza z Tampere hneď dvojica hokejistov. Aleksander Barkov, jeden z najlepších centrov NHL, patrí k ťahúňom Floridy a Patrik Laine zase v drese Blue Jackets zažil konečne trochu podarenejšiu sezónu. Slávnych rodákov dopĺňa Roope Hintz, ktorý plní dôležitú úlohu v Dallase Stars.

Obe dejiská Majstrovstiev sveta môžete zažiť na vlastnej koži vďaka nášim zájazdov!

Neváhajte a poďte do Fínska s nami! Čakajú na vás Fíni bažiaci po úspechu, krásna krajina, plné tribúny a prvotriedna hokejová kvalita!