Góly brankárov v NHL: Víťazný gól aj presný zásah v oslabení (+video)

4 minúty čítania
Autor: Dávid Lech

Je málo vídané, aby sa do streleckej listiny NHL zapísali brankári. Doposiaľ sa to podarilo len trinástim gólmanom. Hneď dvaja to dokázali dokonca viackrát.

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram.

Brankár Bostonu Bruins Linus Ullmark sa v poslednej minúte zápasu počas power play Vancouveru Canucks dostal k puku. Mohutne klepol hokejkou po ľade, akoby vedel, čo bude nasledovať, namieril a poslal puk do opustenej brány súpera. Stal sa tak trinástym brankárom v histórii NHL, ktorému bol pripísaný gól. A zároveň ôsmym v histórii, ktorý ho dokázal zaznamenať strelou na bránu. Aká je história gólmanov – strelcov v zámorskej profilige?

Prvý gól padol v roku 1979

Najlepšia hokejová liga sveta čakala na prvého úspešného strelca spomedzi brankárov do roku 1979. V zápase Colorado Rockies – New York Islanders (7:4) si v úvode tretej tretiny vsietil vlastný gól Rob Ramage. Podľa pravidla 78.4 je presný zásah tímu pripísaný hráčovi skórujúceho tímu, ktorý sa ako posledný dotkol puku a ním bol brankár „ostrovanov“ Billy Smith.

Zdroj: nhl.com – Billy Smith a Rob Ramage

Priekopník Ron Hextall

Priekopníkom medzi brankármi-strelcami je Ron Hextall. Známy búrlivák sa stal prvým gólmanom v histórii, ktorý dokázal zaznamenať presný zásah po strele na bránu. Aby toho nebolo málo, tento husársky kúsok zopakoval hneď dvakrát po sebe.

8. decembra 1987 pečatil víťazstvo Philadelphie Flyers s Bostonom Bruins 5:2 a v play-off 1989 a 11. apríla zaknihoval presný zásah do siete Washingtonu Capitals pri výhre 8:5. Čerešničkou na torte bolo, že šlo o gól v oslabení.

Legendárny Martin Brodeur

Hoci Hextall má na konte za celú kariéru dva góly, primát najlepšieho strelca mu nepatrí. Martin Brodeur počas kariéry zaznamenal hneď tri presné zásahy, z toho raz dopravil puk do siete súpera po vlastnej strele.

Šlo o jeho prvý presný zásah zo 17. apríla 1997, keď sa presadil proti rodnému Montrealu. New Jersey Devils zdolali Canadiens 5:2. Ďalšie dva presné zásahy boli brankárskej legende pripísané po vlastných góloch v roku 2000 a 2013.

Zdroj: nytimes.com/foto: Bruce Bennett(Getty Images) – Martin Brodeur

Brodeur vlastní ešte jedno prvenstvo. Je doposiaľ jediným brankárom, ktorý má na konte víťazný gól stretnutia. Vlastný gól Daymonda Langkowa zo zápasu New Jersey Devils – Philadelphia Flyers (4:2) pripísaný Brodeurovi sa stal v konečnom zúčtovaní víťazným.

„Zlatá“ éra brankárskych gólov

V rokoch 1996 – 2006 boli góly brankárov pomerne časté. Padlo ich až 8. Okrem dvoch spomínaných zápisov Brodeura, sa priamou strelou „trafili do čierneho“ Chris Osgood z Detroitu Red Wings (6. marec 1996), Jose Theodore z Montrealu Canadiens (2. január 2001) a Jevgenij Nabokov zo San Jose Sharks (10. marec 2002).

Presné zásahy boli pripísané aj Damianovi Rhodesovi, ktorý to dokázal – paradoxne – proti Brodeurovmu New Jersey (2. január 1999), Mikovi Noronenovi z Buffala Sabres (14. február 2004) a Chrisovi Masonovi z Nashvillu Predators (15. apríl 2006).

Brankári sa v súčasnosti strelecky prebúdzajú

Po úrodnom období si fanúšikovia na ďalší gól brankára museli počkať takmer 5 rokov, presne do 26. decembra 2011. Vtedy sa do streleckej listiny zapísal Cam Ward z Caroliny Hurricanes. O dva roky neskôr zavŕšil kariérny „hetrik“ Martin Brodeur vďaka vlastnému gólu Jordana Staala.

Aktuálne muži s maskou v NHL ťahajú sériu troch gólov v rade, ktoré zaznamenali vďaka presnej strele na bránu. Postupne sa presadili Mike Smith (2013), Pekka Rinne (2020) a Linus Ullmark (2023).

Prehľad gólov brankárov v NHL:

Billy SMITH: Colorado Rockies – New York Islanders 7:4 – vlastný gól Rob Ramage
Ron HEXTALL: Philadelphia Flyers – Boston Bruins 5:2 – strela na bránu
Ron HEXTALL: Washington Capitals – Philadelphia Flyers 5:8 – strela na bránu
Chris OSGOOD: Hartford Whalers – Detroit Red Wings 2:4 – strela na bránu
Martin BRODEUR: New Jersey Devils – Montreal Canadiens 5:2 – strela na bránu
Damian RHODES: Ottawa Senators – New Jersey Devils 6:0 – vlastný gól Lyle Odelein
Martin BRODEUR: New Jersey Devils – Philadelphia Flyers 4:2 – vlastný gól Daymond Langkow
Jose THEODOR: New York Islanders – Montreal Canadiens 0:3 – strela na bránu
Jevgenij NABOKOV: Vancouver Canucks – San Jose Sharks 4:7 – strela na bránu
Mika NORONEN: Toronto Maple Leafs – Buffalo Sabres 4:6 – vlastný gól Robert Reichel
Chris MASON: Nashville Predators – Phoenix Coyotes 5:1 – vlastný gól Geoff Sanderson
Cam WARD: Carolina Hurricanes – New Jersey Devils 4:2 – vlastný gól Iľja Kovaľčuk
Martin BRODEUR: Carolina Hurricanes – New Jersey Devils 1:4 – vlastný gól Jordan Staal
Mike SMITH: Phoenix Coyotes – Detroit Red Wings 5:2 – strela na bránu
Pekka RINNE: Chicago Blackhawks – Nashville Predators 2:5 – strela na bránu
Linus ULLMARK: Vancouver Canucks – Boston Bruins 1:3 – strela na bránu

✈️ ZÁJAZDY na NHL a MS v hokeji 🏒